Berlusconi s igračima Milana 2006. godine

 GIUSEPPE CACACE/Afp
Goran Čičin-Mašansker
ROSSONERI U KRVI

Milan je Berlusconiju bio opsesija. Izgradio je nogometni imperij, ali na kraju je sve bacio u pepeo

Vlasnik nogometnog diva bio je 31 godinu. Kritizirao je trenere, smišljao taktike i izazivao kontroverze
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. lipanj 2023. 11:47

Silvio Berlusconi, medijski tajkun, predsjednik stranke Forza Italia i bivši premijer u četiri Vlade, bio je treći najbogatiji čovjek Italije. Iza sebe je ostavio i dubok trag u sportu, osobito u AC Milanu kojem je bio vlasnik od 1986. do 2017. godine.

Uz njegovo ime vežu se brojne kontroverze, a u nogometnom svijetu brojni uspjesi i trofeji. Milan je u 80-im godinama prošlog stoljeća prolazio kroz velike turbulencije, dvaput je ispadao iz Serie A, jednom zbog namještanja utakmica.

Berlusconi je preuzeo klub 20. veljače 1986. godine sa željom da ga vrati u vrh europskog nogometa. U tome je i uspio, a povukao se s vlasničke pozicije nakon tri desetljeća, u dobi od 79 godina.

U prvoj sezoni pod novim gazdom Rossoneri su osvojili peto mjesto u talijanskom prvenstvu, a potom je Berlusconi povukao jedan od najvažnijih poteza u klupskoj povijesti, za trenera je postavio Arriga Sacchija. Čovjek koji je bio uglavnom nepoznat talijanskoj nogometnoj javnosti dočekan je ‘na nož‘ zbog manjka igračkog i trenersko iskustva, no već u prvoj godini na San Siro je donio prvi Scudetto nakon devet godina posta, uz samo dva poraza u 40 utakmica.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Sacchijeva taktika uključivala je podizanje defenzivne linije, zonsko markiranje i presing. Sacchijev angažman pokazao je koliki je Berlusconi zapravo bio vizionar. Uslijedili su brojni uspjesi i trofeji, a momčad s nizozemskim trojcem Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard otišla je do vrha Europe 1989. godine.

I danas je u živom sjećanju mnogim ljubiteljima nogometa legendarna Milanova obrana koju su činili Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi i Paolo Maldini. U veznom redu je važnu ulogu imao današnji Realov trener Carlo Ancelotti.

Sacchi je obranio europski naslov sljedeće sezone, no u domaćem prvenstvu na novu titulu čekalo se do 1992. godine. Potpisao ju je Fabio Capello, a u momčadi je bio i legendarni kapetan Vatrenih Zvonimir Boban. Nanizao je Milan 58 utakmica bez poraza, u Italiji mu nitko nije bio ravan te je osvojio tri uzastopna naslova prvaka.

image

Na dodjeli pehara Trofeja Berlusconi

OLIVIER MORIN Afp

Milan je u finalu Lige prvaka 1994. godine razmontirao Cruyffovu Barcelonu. Završilo je 4:0, a igra koju su tada prikazali Rossoneri i danas se prepričava u superlativima.

Nakon novog Scudetta 1996. godine Capello je otišao u Real Madrid, ubrzo se ponovno vratio, ali je do 1998. Milan prolazio kroz najgore razdoblje u Berlusconijevoj dotadašnjoj vladavini.

Novi uspon na krov Europe stigao je 2003. godine, a jedna od najtraumatičnijih večeri za Milanove navijače dogodila se 25. svibnja 2005. godine kad je momčad ispustila prednost od 3:0 protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka.

image

Figurice Berlusconija i Ronaldinha, kojega je doveo u Milan

FRANCESCO PISCHETOLA Afp

Osveta je stigla dvije godine kasnije, kad je Milan u Ateni svladao Liverpool s 2:1 i stigao do drugog europskog naslova pod Ancelottijevim vodstvom. Od stare garde tu je još bio Maldini, a igrali su i Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi...

Nakon tih lijepih trenutaka stigli su novi problemi, a nisu pomogle ni česte smjene trenera.

- Izgubili smo naslov zbog Ancelottija. Mnogo puta nismo koristili pravu taktiku. Imamo toliko dobrih driblera i trebali smo svoj nogomet temeljiti na ovoj prednosti, ali učinili smo suprotno - komentirao je Berlusconi nakon trećeg mjesta u prvenstvu 2009. godine.

Massimiliano Allegri donio je Scudetto 2011. godine, a posljednje tri godine Berlusconijeve vladavine bile su najgore razdoblje, s osvojenim osmim, desetim i sedmim mjestom u Serie A.

image

Gennaro Gattuso i Silvio Berlusconi 2006.

GIUSEPPE CACACE Afp

Zbog toga su ga često kritizirali i sami Milanovi navijači, smatrajući da je donosio pogrešne odluke. Međutim, sve one velike uspjehe koje su Rossoneri ranije ostvarili nitko nije mogao prebrisati.

Nije se Berlusconi želio odreći nogometa ni u poznim godinama, 2018. godine kupio je AC Monzu s kojom je prošle godine po prvi put u povijesti izborio plasman u Serie A.

Linker
04. svibanj 2024 06:04