Damir Mišković
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
GARD POBJEDNIKA

Mišković objasnio što nedostaje Hajduku i Osijeku da bi bili Rijeka! ‘Ne može se to tek tako...‘

‘Ne stavljamo imperativ ni pred koga. Ako slučajno ne prođemo PAOK, ništa se neće dogoditi.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. kolovoz 2021. 12:47

Predsjednik Rijeke Damir Mišković sjao je od zadovoljstva nakon trijumfa nad Hibernianom.

- Čestitam svima, od publike, preko stručnog stožera do igrača. To je velika pobjeda i za hrvatski nogomet. Još jednom smo pokazali da je Rijeka zadnjih desetak godina pravi europski klub i to nije slučajnost. Tako se igra, tako se i ponaša. Naravno, koji put možeš ispasti, da ne prođeš u skupinu... O kontinuitetu u hrvatskom nogometu ne treba ni pričati. Opet smo se potvrdili protiv jako dobre ekipe, vidjet ćete da će Hibernian biti odličan u škotskoj ligi. Rijeka je pokazala europski gard. Žao nam je što su ispali Osijek i Hajduk, radi hrvatskog koeficijenta. Rijeka ide dalje svojim putem kao i obično, tiho, ponizno i pobjednički - kazao nam je Mišković.

Kako tumači da su opet ostali samo Dinamo i Rijeka od hrvatskih klubova na europskoj sceni, Hajduk i Osijek su još jednom vrlo rano pali.

- Napraviti gard pobjednika, pogotovo u Europi, nije lako. To se godinama gradi, ne može biti instant u sezoni-dvije. Mora ti se poklopiti i sreća. Dinamo je to učinio i ranije, a Rijeka je u zadnjih deset godina izgradila taj europski gard i to pokazuje na terenu. Bez puno pompe i samohvale. Svake godine imamo odlične igrače i respektabilnu ekipu koja demonstrira da zna igrati nogomet. Imali smo sreće da smo imali Keka, Bišćana, Rožmana i sada imamo Tomića, koji su svi fantastični treneri. Izgradili smo i obiteljsku atmosferu u klubu… No, najviše od svega raduje me što je na ovoj utakmici bilo preko tisuću djece iz sportskih klubova iz naše regije, ne samo iz nogometa. Bio sam presretan i zbog rezultata, ali i te djece. To ćemo uvesti kao praksu u prvenstvenim i europskim utakmicama. Najveća pobjeda po meni bilo je tih tisuću djece svih uzrasta. Mislim da su uživali.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Rijeka je značajno promijenila ekipu, neki su mislili da će pasti u kvaliteti, međutim, našli ste nove adute i održali razinu.

- Svake godine ode nam pet do deset igrača. To je sasvim normalno. Otkako sam u klubu, u Rijeci je bilo preko 140 nogometaša. Po meni nikakvo iznenađenje nije što smo doveli kvalitetne igrače. Redovno nam, kad netko ode, predviđaju da više nećemo biti jednako dobri, no uvijek iznova dokažemo da smo na zavidnom nivou. Sportski segment kluba, direktori i skauti, koji rade cijele godine, pokazuje da temeljito gledamo koga angažirati te kada se ukaže prilika napravimo dobru ekipu.

Nije to slučajno. Gradimo Rijeku kakvu hoćemo. Baziramo se na mladima i onima koji su zapeli u karijeri, Od njih radimo puno bolje igrače, a momčad agresivnu i brzu.

Je li vam netko od novih već postao ljubimac?

- Meni su svi ljubimci - nasmijao se Mišković i dodao:

- Tek je početak sezone i predstoji im puno dokazivanja. Oni koji se ne prilagode tražit će nove sredine, što ne znači da nisu dobri igrači…

Posebno je istaknuo:

- Riječka škola je dala vrhunske mlade igrače i to je jako bitno. Liber, Smolčić, Lepinjica, Vuk, Bušnja, prije njih Pandur, Nevistić, Štefulj… To je rezultat rada.

Hoće li biti još pojačanja ili odlazaka?

- Sve zavisi o europskom natjecanju. Ovog časa imamo preko 35 igrača, a spremamo se da izborimo skupinu. Ako se plasiramo u nju, možda još dođe koji igrač, a ako ne, onda je moguće da koga prodamo.

Za Roberta Murića se pričalo da bi mogao u Al Ain?

- Kad dobijem ponudu, onda ćemo razgovarati. Zasad nisam primio neku veliku ponudu za njega. Upita ima puno za sve naše igrače, ali kad vidimo pravu ponudu kazat ćemo je li to OK za igrača i klub.

Na zadnjoj stepenici za plasman u Konferencijsku ligu protivnik je PAOK. To je težak suparnik. Kako procjenjujete šanse Rijeke?

- PAOK je više nego ozbiljna ekipa. Nažalost, hrvatski klubovi zbog lošeg koeficijenta nalijeću na visoke prepreke. PAOK je takva. Kao što je trener Tomić rekao, neće biti dovoljno ponuditi sto posto, nego svi zajedno, od navijača do nas u Upravi, moramo dati dodatan motiv i energiju kako bismo eliminirali takvog rivala. Nama je čast što možemo igrati s njima. U završnoj fazi kvalifikacija dobivamo klubove koji su puno jači od nas, financijski i igrački, po svemu. Ali, tu smo da se dokažemo i pokažemo da možemo biti bolji, da PAOK-u pomrsimo račune. Uvijek sam pozitivan i treba ići na pobjede. Hoće li se to dogoditi protiv tako velikog kluba, to ćemo vidjeti. Meni je najbitnije da svi damo sve od sebe, pa ukoliko su oni bolji, čestitat ćemo. Neće se ništa u Rijeci dogoditi. Ako prođemo, to je to, ali ispadnemo li idemo dalje…

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Niste stavili imperativ pred trenera i momčad da moraju ući u Konferencijsku ligu?

- Ne, imperativ ne radim nikome. To je sport. Svi bi oni htjeli u skupinu, zbog njih samih, a onda i zbog kluba.

U nedjelju Rijeka gostuje u Osijeku. I to je jaka utakmica.

- Naši su dečki mladi, njima je gušt svaki nastup. Vidjeli ste da su se s Hibernianom baš igrali nogometa. Ampem, Abass, Pavičić… kako su se dodavali, kako igrali petama, to privlači gledatelje. U Osijeku neće biti lako, dugačak je put, ali nije to nikakav izgovor. Iz Hrvatske lige se ide u Europu. Ako je netko i umoran, imamo dovoljno igrača da trener napravi ekipu koja će zadovoljiti sve naše zahtjeve.

Linker
20. travanj 2024 06:08