OLI SCARFF Afp
PRIČA IZA ‘PATENTA‘

Mislili su da je ilegalno, ali ‘tajno oružje‘ Modrića i Reala zapravo je dječji lijek dostupan i u Hrvatskoj

‘Neposredno prije početka utakmice, nakon fotografiranja, crne majice Madrida bit će natopljene...‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 10:21

"Patent" kojeg je još prije dva desetljeća izmislio Patrick Vieira danas koriste nogometaši Reala. Prije nego što istrče na travnjak na prsa namažu mast koja im, zahvaljujući svojim sastojcima, pomaže da lakše dišu tijekom utakmice. Isto će napraviti i večeras na Etihadu u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka protiv Manchester Uniteda.

"Neposredno prije početka utakmice, nakon službenog fotografiranja, crne majice Madrida bit će natopljene kako bi se plasirali u finale Lige prvaka", piše španjolska Marca.

Prije dvadeset godina mnogi su sumnjičavo gledali u Vieiru koji je prvi počeo s tom praksom, išli su toliko daleko da su ga optuživali i za doping, a onda se otkrilo kako je francuski nogometaš olakšao sebi jednostavnim rješenjem. Koristio je Vaporub, mast s mentolom i eukaliptusom koji je dostupan i u Hrvatskoj, a kojeg mogu koristiti i djeca od dvije godine. Ta je mast osmišljena da olakša simptome prehlade i gripe, ali ima itekako konkretnu primjenu i u sportu. Zahvaljujući kombinaciji sastojaka ne samo da pomaže pri disanju i olakšava napore nego nogometašima pospješuje dovod kisika u pluća i mišića.

- Isprva je to izazvalo veliku pozornost i čak se mislilo da je nešto ilegalno, ali to je bilo nešto vrlo jednostavno, bezazleno, zapravo lijek za malu djecu... - prisjetio se nedavno trener tog moćnog Arsenala Arsene Wenger Vierine navike koju su potom jedan za drugim prihvatili i njegovi suigrači, a godinama kasnije i nogometaši Reala.

Linker
09. svibanj 2024 10:02