Jose Mourinho

 YASIN AKGUL Afp
DOSTA JE BILO SUŠE

Mourinho stvara moćni stroj, stiže najskuplje pojačanje ikada. Livaković? Samo ne smije ispasti - Casillas

Među novacima se u Feneru nalazi najbolji turski stoper te nekoć ponajbolji dribler Premier lige
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. srpanj 2024. 13:21

Turskoj je obećao novu dimenziju, navijačima Fenerbahčea da će u dobru i zlu biti njihov ratnik i zaštitnik. Sanja titulu, ali neće to reći naglas jer euforija je ionako izmakla svakoj kontroli, a ni bliska povijest kluba ne ide mu u korist. Na predstavljanje u Istanbul stigao je helikopterom, fotoreporteri mu nisu dali hodati, a 50 tisuća navijača na tribinama dočekalo ga je poput narodnog heroja. Premda posljednjih godina mnogi to opovrgavaju, sekvence s početka lipnja govore same za sebe - Jose Mourinho i dalje je faca prve kategorije.

Dokaz se nalazi i u rubrici plaće dvogodišnjeg ugovora s Fenerom. Special One priskrbit će 10,5 milijuna eura po sezoni, to je iznos s kakvim bi bio u vrhu najplaćenijih čak i u engleskoj Premier ligi. A osim podebljanog novčanika (u Romi zarađivao 7,5), Jose Mourinho na novoj će i za mnoge neočekivanoj klupskoj adresi dobiti gotovo sve što poželi, samo da bi Žuti kanarinci napokon zapjevali i koju slavljeničku.

image

Jose Mourinho

DAMIR KRAJAC Cropix

- Pogledate mojih šest finala, uočite da sam ih osvojio pet i odmah pomislite da slijedi nešto veliko. Hajdemo korak po korak. Neću vam obećati ništa osim ogromne predanosti, strasti, rada i empatije. Turski nogomet želim podići na višu razinu, ali ako moram podići i glas da bih obranio Fenerbahče, neću dvojiti. Neka naše ambicije ostanu igra na pobjedu, a klupski dužnosnici neka budu strpljivi. To ne vrijedi i za navijače, želim da polude i vrše pritisak. Ako se igrači ne mogu nositi s tim, nisu vrijedni ovog kluba - stav je 61-godišnjeg Portugalca iz Setubala.

Ostajali kratkih rukava

Titulu, dakle, obećati neće, ali jasno je da se ne očekuje ništa manje. Fenerbahče ne zna za domaći naslov prvaka punih 10 godina, od 2014. osvojili su samo Turski kup 2022./2023. i muka im je gledati fešte na svim ostalim dijelovima Istanbula. Od posljednjeg njihovog trijumfa, na turskom tronu izmjenjivali su se Galatasaray (pet naslova), Bešiktaš (tri) te po jednom Bašakšehir i Trabzonspor, a Fener je ostajao kratkih rukava. Čak i prošle sezone s 99 postignutih golova i toliko ostvarenih bodova, što je ulov koji bi bio dovoljan za titulu u bilo kojoj od prethodnih 20 (i više) godina turske Super lige, ali ne i u posljednjoj, jer Galatasaray je odlučio uzeti rekordna 102 boda.

image

Dominik Livaković

HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Via Afp

Mourinho je kazao da od kluba želi napraviti još konkurentnijeg kandidata nego prošle sezone, a u tom podvigu imat apsolutnu podršku klupske vrhuške i sportskog menadžmenta, koji zasad šalje ponude gdjegod trener usmjeri kažiprst. Portugalac, stoga, nije tek počeo slagati momčad za naslov, nego je već poželio dobrodošlicu nizu poznatih imena. Među posljednjima se Fenerbahčeu pridružio Allan Saint-Maximin. Ne tako davno (2019. - 2023.), nogometna publika francuskog je napadača pod dresom Newcastlea promatrala kao ponajboljeg driblera Premier lige, a sada je stigao u Tursku u vidu jednogodišnje posudbe iz saudijskog Al Ahlija.

Fener je bogatiji i za Caglara Söyüncüa, kojeg Turska smatra daleko najboljim stoperom zemlje iako su mu se nekoć projicirali znatno veći dosezi, no odlazak iz Leicestera u Atletico Madrid pokazao se promašajem. U novom klubu trebao bi biti stup zloglasne Mourinhove obrane i garantirati mir za Dominika Livakovića.

Livaković je nezamjenjiv

Sve upućuje na to da će jedinica Vatrenih biti nezamjenjiva opcija među vratnicama Fenerbahčea. Konkurenti Cetin, Akyz i Egribayat vratarski su “anonimci” u odnosu na Livakovića i trebali bi zasjati kao nikad u životu ako žele ugroziti status našeg golmana. Doduše, imao je Mourinho svakakvih epizoda s vratarima, poput one iz Real Madrida 2012., kada je Ikera Casillasa na sveopće iznenađenje preselio na klupu i na gol-liniju instalirao Diega Lopeza. Kasnije će se ispostaviti da su trzavice nastale zato što je Mourinho posumnjao da Casillas prosljeđuje interne informacije medijima, što je Španjolac opovrgnuo. Kako bilo, ako Special One ne posumnja u “drukera” Livakovića, zna se tko je Fenerov broj 1.

Kanarincima je stigao i Cenk Tosun, 33-godišnji napadač s iskustvom njemačkog (Eintracht) i premierligaškog nogometa (Everton, Crystal Palace). Doveden je iz Bešiktaša i pridružit će se napadačkom odredu starih lisaca, odnosno drugom najboljem strijelcu prošlosezonske utrke Edinu Džeki (21 gol, Icardi 25 za Galatasaray) i drugom po broju asistencija Dušanu Tadiću (14, Mertens 16 za Galatasaray). Nadalje, rastući krilni ofenzivac Oguz Aydin (23) došao je iz Alanyaspora, a na središnjem dijelu terena od novaka će boraviti Rade Krunić, nikad potpuno ostvareni potencijal iz Bosne i Hercegovine, koji je kupljen iz Milana.

Dogovor s En-Nesyrijem

Ipak, najveća Mourinhova želja tek treba stići, a prognoze su i više nego optimistične. Youssef En-Nesyri, klasni napadač Seville i marokanske reprezentacije, u narednim bi danima trebao postati novi igrač Fenera. Osobni uvjeti su dogovoreni, ostalo je “samo” rukovati se s klubom iz Andaluzije, a taj će posao stajati 20 milijuna eura. Ostvare li se najave, bit će to najskuplji ulazni posao u povijesti Fenerbahčea. Cengiz Ünder, plaćen 15 milijuna po dolasku iz Marseillea, tako će samo godinu dana izdržati na vrhu liste. Fabrizio Romano tvrdi da je transfer gotova stvar, no još se čeka službena potvrda.

Pozitivne vijesti za Mourinha nalaze se i u rubrici izlaznih transfera - od bitnih igrača klub je napustio samo Michy Batshuayi preselivši u Bešiktaš. No, nema Portugalac razloga žaliti. S En-Nesyrijem, Džekom, Tadićem, Tosunom, Saint-Maximinom, Ryanom Kentom i Sebastianom Szymanskim kao opcijama u napadu, posjeduje artiljeriju koja će biti strah i trepet za turske protivnike. Samo prva tri imena zbrojno su prošle sezone zabila 61 gol u svim natjecanjima...

image

Youssef En-Nesyri

DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

Kako funkcionira novi stroj Josea Mourinha, saznat ćemo već u utorak. Fenerbahče kreće u lov na Ligu prvaka počevši od drugog pretkola kvalifikacija, od 20.30 igraju prvi susret s Luganom u Švicarskoj, a za tjedan dana slijedi uzvrat u Istanbulu. Plasira li se Mourinho u LP, prolazak skupine bit će vrhunski uspjeh, a nađe li se u bilo kojem drugom europskom natjecanju, znamo da ga ne treba otpisati do samog kraja.

Linker
23. kolovoz 2024 13:37