Matija Frigan, top lista nogometnih talenata

 FOTO: CROPIX/ILUSTRACIJA: SN
IZBOR SN

Najveći hrvatski talenti: 3. mjesto za ‘killera‘ koji je od Dragovoljca stigao pred vrata reprezentacije

Matija Frigan završio je na trećem mjestu naše liste sa 70 od mogućih 100 bodova
Piše: SNObjavljeno: 28. travanj 2023. 12:53

Portal Sportskih novosti tijekom ovog tjedna bira najveće talente hrvatskog nogometa. Pet nogometnih eksperata SN-a te sportske redakcije Jutarnjeg lista napravili su svoja rangiranja mladih nogometaša, vodeći se s dva kriterija. Prvi je da je igrač rođen nakon 1. siječnja 2003. godine, a drugi da ima najmanje jednu seniorsku utakmicu.

Novinari su igrače rangirali od 1. do 10. mjesta, a radi lakše klasifikacije pridodani su im bodovi (prvo mjesto 20, drugo 18, treće 16 itd.).

U prethodna dva dana objavili smo redoslijed od 7. do 10. mjesta te od 11. do 14. mjesta.

Danas objavljujemo 3. mjesto, na kojem je završio Matija Frigan.


3. Matija Frigan (20)

Klub: Rijeka

Pozicija: napadač

70 bodova

Antolić (2. mjesto): Centarfor Rijeke pune energije, napadač koji radi cijeli susret, agresivan prema stoperima. Kretnjama i lažnim kretnjama bitan u građenju igre svoje ekipe, naočigled se vidi kako raste. Ljevak koji zna pucati i desnom nogom, prilično hitar, diže statistiku i nastavi li tako napredovati doći će do A reprezentacije.

Bariša (6. mjesto): Na iznenađenje pratitelja HNL-a najviše bodova u 2023. sakupila je momčad Rijeke. A učinkom dominantna figura u toj priči je 20-godišnji Matija Frigan (11 golova u 20 nastupa ove sezone). Za svog hit-igrača (kako ga tretiraju mediji) klub s Rujevice neslužbeno potražuje pet milijuna eura! A prije samo godinu dana taj isti Frigan proslijeđen je u Hrvatski dragovoljac. S Rujevice je ispraćen sumnjama. A onda su u Sigetu „kibici“ s tribina primijetili: „Taj dečko ima nešto“! Promptno je vraćen u Rijeku. Danas zbog njega tribine Rujevice pohode skauti eminentnih europskih klubova...

Jurišić (2. mjesto): Bljesnuo je prošloga proljeća u Hrvatskom dragovoljcu, kao dio riječke kolonije na posudbi u Sigetu. Povratkom na Rujevicu potvrdio je svoju nadarenost i instinkt golgetera, „killera” u 16-ercu. Može igrati na svim napadačkim pozicijama.

Krušelj (8. mjesto): Sljedeća generacija riječkih bombardera, sretan koktel Boška Balabana i Ahmada Sharbinija. Frigan je napadač koji bi nesumnjivo igrački prosperirao dolaskom u Dinamo, u Maksimiru bi lakše isklesao svoj golgeterski talent, ali Damiru Miškoviću treba veliki novac i zato će vjerojatno u bogatiju sredinu.

Matteoni (2. mjesto): Kad bismo uzeli primjer postupnog razvijanja evidentno visoke razine potencijala onda bi ovaj Riječanin bio simbolika. Pola sezone u drugoj ligi „kod kuće“, pa pola sezone u prvoj ligi na kaljenju sa svojim riječkim suigračima u HD-u, pa pola sezone postupnog napredovanja u Rijeci u lošijoj fazi kluba (Cosmi) i sada iskorak u kvalitetnom rastu (Jakirović) momčadi. Ima hitrinu, okomitost, stas (185 cm), osjećaj za pozicioniranje u završnici i realizaciju. Uz to ljevak je i kao takav težak suparniku za „čitanje“. I što je važno, sjajna mu je vizija i ideja u ofenzivi, u pokretu su mu okomice vrhunske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 06:59