Foto: PROFIMEDIA, RB SALZBURG/Ilustracija: SN
IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

Najveći hrvatski talenti: Listu otvaraju Stamov dvojnik, profinjeni dribler, hibrid Mandže i Cvitanovića...

Danas objavljujemo šestoricu igrača plasiranih između 14. (podjela pozicije) i 11. mjesta
Piše: SNObjavljeno: 25. travanj 2023. 12:03

Portal Sportskih novosti tijekom ovog tjedna bira najveće talente hrvatskog nogometa. Pet nogometnih eksperata SN-a te sportske redakcije Jutarnjeg lista napravili su svoja rangiranja mladih nogometaša, vodeći se s dva kriterija. Prvi je da je igrač rođen nakon 1. siječnja 2003. godine, a drugi da ima najmanje jednu seniorsku utakmicu.

Novinari su igrače rangirali od 1. do 10. mjesta, a radi lakše klasifikacije prirodani su im bodovi (prvo mjesto 20, drugo 18, treće 16 itd.).

Danas donosimo talente plasirane između 14. mjesta (podjela između trojice igrača) i 11. mjesta.


14. Mateo Jurić-Petrašilo (18)

Klub: Hajduk

Pozicija: branič

4 boda

Krušelj (9. mjesto): 18-godišnji dvojnik Jaapa Stama na terenu, autoritet koji iz posljednje linije drži momčad na okupu. Logično je da je Hajduk u 16-godišnjem Luki Vuškoviću prepoznao projekt, stopera koji mu već sutra može donijeti bogatstvo na tržištu, ali Jurić-Petrašilo je opremljeniji za seniorski nogomet.

image

Mateo Jurić-Petrasilo

Vojko Bašić/Cropix

14. Domagoj Bukvić (19)

Klub: Osijek

Pozicija: napadač

4 boda

Jurišić (9. mjesto): Kao što je Kopić skrivao Baturinu, tako su i osječki treneri „gurnuli” Bukvića u drugu momčad i zaboravili na njega. Prije tri tjedna sjetio ga se, sad već bivši, trener Borimir Perković i dao mu je priliku. Najprije minute na kapaljku, a u prvoj utakmici koju je odigrao svih 90 minuta, protiv Lokomotive, ovaj je ljevonogi napadač zaintrigirao nogometnu javnost. Jak u duelu, profinjenoga driblinga i finoga dodira lopte, Bukvić bi mogao biti osječko otkriće.

image

Domagoj Bukvić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

14. Rocco Žiković (18)

Klub: RB Salzburg

Pozicija: branič

4 boda

Matteoni (9. mjesto): Stoper (defenzivni vezni) od 18 godina, koji nekako prolazi neopažen u domaćem okviru, iako ga je kao 16.godišnjaka „uzeo“ Red Bull Salzburg i Istri platio preko 2 milijuna eura. Potpisao je za 18. rođendan do 2027. godine, i istovremeno igra na dvojnoj registraciji za drugoligašku filijalu Liefering te U18 selekciju kluba, gdje je kapetan. Kapetan je i u U17/18 reprezentaciji, što ukazuje na lidersku osobnost 186 cm visokog i snažnog momka iz Funtane.

Iskustvo uspješnih procjena vještih stručnjaka iz RB Salzburga dobar su temelj vjeri da ima jasne potencijale razvoja za više razina nogometa.

image

Rocco Žiković

SCREENSHOT: RB Salzburg

12. Marin Šotiček (18)

Klub: Lokomotiva

Pozicija: napadač

6 bodova

Jurišić (8. mjesto): Krilni napadač Lokomotive na dvojnoj je registraciji u drugoligašu Jarunu i svojim je igrama definitivno skrenuo pozornost na sebe. Čabraja mu je dao priliku, osjetio je Šotiček prvoligašku scenu i pokazao svoje vrline (brzina, dribling, dobar udarac...). Nije tajna da već postoji golemo zanimanje brojnih klubova za tinejdžera s Kajzerice.

image

Marin Šotiček

DAMIR KRAJAČ/Cropix

12. Fran Topić (19)

Klub: Dinamo

Pozicija: napadač

6 bodova

Antolić (9. mjesto): Dinamov ljevonogi desnokrilni napadač koji zna igrati i centarfora. Igor Bišćan dao mu je šansu u prvoj ekipi, u tekućoj sezoni juniorskog prvenstva Hrvatske postigao je 17 golova u 20 utakmica, u Ligi prvaka mladih u šest nastupa dva pogotka, a njima je dodao dvije asistencije. Radi se o 19-godišnjaku rođenom u Zagrebu koji je veći dio omladinskog staža proveo u Sesvetama.

Jurišić (10. mjesto): Iako je Ante Čačić zimus priključio prvoj momčadi nekoliko juniora (Rukavina, Gurlica, Lukanić, Vrbančić...) i držao ih je na klupi, novi je Dinamov trener Igor Bišćan već na svojoj prvoj utakmici, protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, dao minutažu Franu Topiću. Priključio ga je prvoj momčadi i mladi je napadač na treninzima oduševio Bišćana. Po vokaciji je krilni napadač, ljevak, ali se odlično snalazi u 16-ercu, zna zabiti gol, stručnjaci govore da je „spoj Mandžukića i Cvitanovića”.

image

Fran Topić

GORAN MEHKEK/Cropix

11. Mate Antunović (19)

Klub: Hajduk

Pozicija: napadač

10 bodova

Jurišić (6. mjesto): Napadač Hajdukovih juniora sigurno „ima nešto”, kad ga je „snimio” nekad fantastični napadač, Alen Bokšić, koji i vodi brigu o dečku iz Otrić Seoca. Snažan je i spretan u 16-ercu, neprijeporno je jedan od najvažnijih Hajdukovih juniora i treba očekivati da će mu i trener prve momčadi, Ivan Leko, uskoro dati priliku.

image

Mate Antunović

TOM DUBRAVEC/Cropix

Linker
02. travanj 2024 04:50