NICOLAS TUCAT
OTKLONJEN MISTERIJ

Nakon 4 godine Iker Casillas otkrio zašto nije igrao protiv Hrvatske: ‘Sreća je da sam to odbio...‘

U svom je autobiografskom dokumentarcu ‘Sveti Iker‘ sve potanko objasnio.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. prosinac 2020. 08:43

Hrvatska i Španjolska, kad su seniorske nogometne reprezentacije u pitanju, imaju dugu povijest međusobnih dvoboja. Jedna od najvećih pobjeda naše izabrane vrste upravo je ona protiv Španjolske, u posljednjem kolu grupne faze Europskog prvenstva 2016. godine. Nekoliko dana prije no što će izabranici Ante Čačića tada ispasti protiv Portugala u osmini finala zadnjeg EURA, dogodit će se i ta velebna pobjeda nakon još jednog rezultatskog preokreta.

Sjetit će se mnogi odmah te utakmice koja je odlučivala o tome tko će s kojeg mjesta ići u drugi krug. Nakon dva kola, Španjolska je bila na prvom mjestu u grupi, i to bez primljenog pogotka, dok je Hrvatska bila na drugom mjestu. Furiji je za vrh bio dovoljan i remi, no Hrvatska je te večeri odlučila pobijediti...

Iako je golom Alvara Morate momčad izbornika Vicentea Del Bosquea stigla u vodstvo, Hrvatska će nakon što je Danijel Subašić obranio jedanaesterac Sergiju Ramosu doći do prednosti golovima Nikole Kalinića i Ivana Perišića. Iza te utakmice ostala je četiri godine čuvana tajna koju je u jednom isječku iz njegova autobiografskog dokumentarca otkrio veliki Iker Casillas.

Naime, mnogi u Španjolskoj mislili su da će izbornik Del Bosque za utakmicu protiv Hrvatske na gol postaviti upravo njega, a ne Davida De Geu koji je sjajno branio u prva dva ogleda. Veliki Iker već je tada sa 167 nastupa postao Europljanin s najviše nacionalnih "kapica", pa se smatralo da će mu se reprezentacija odužiti na taj način, kad je već postalo jasno da će i Španjolska i Hrvatska u drugi krug. Ipak, na gol je i protiv Hrvatske stao De Gea.

Je li Casillas odbio igrati protiv Hrvatske?

- Izbornik mi je rekao kako želi da je branim na toj utakmici, ali ja sam mu odgovorio da bi najbolje bilo da nastavi s Davidom. Nisam se smatrao zaslužnim da igram tu treću, posljednju utakmicu skupine. Sreća je da sam rekao 'Ne', jer smo izgubili. Uvjeren sam da su kao u finalu Lige prvaka u Lisabonu ili na SP-u 2014 ljudi samo čekali moj kiks da mogu reći kako sam kriv za poraz. Osjećao sam da to neće dobro završiti - rekao je.

Linker
25. travanj 2024 13:00