DANIL SHAMKIN Nurphoto Via Afp
DARIJO SRNA

‘Nema šanse da prvi napustim ovaj brod! Ovo je moja, naša druga država i treći rat u mojem životu...‘

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije se javio iz ratom pogođene Ukrajine
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. veljača 2022. 21:35

Rusija je u četvrtak rano ujutro pokrenula invaziju na Ukrajinu, a brojni strani državljani počeli su u strahu napuštati zemlju. Iz Ukrjaine nam se, kako smo već pisali, javio bivši trener Dinama Igor Jovićević koji je opisao strahote koje prolaze Ukrajinci.

"Ovo je strašno, šokantno, preko noći, u nekoliko sati, sve se promijenilo. U srijedu smo došli s priprema, a sad... Evo, pobjegli smo iz Dnipra potrpali smo se u automobile i vozimo se prema zapadu, prema Lvivu. Ujutro smo nekoliko sati bili u skloništu, bombe su padale po gradu, kad je krenulo pucati na sve strane, odlučili smo otići i potražiti spas. Ali, daleko smo još od toga", ispričao je Jovićević pa dodao:

"Došli smo 120 kilometara od Dnipra, danas, vjerojatno, nećemo dalje. Znate, mi smo od Lviva udaljeni 10 i više sati vožnje, čeka nas noć, policijski sat, neizvjesnost. Stali smo u jednom hotelu na putu, tu smo Neven Đurasek, ja i ostali stranci iz kluba, sutra (petak, nap.a.) pokušat ćemo nastaviti. Dok vam ovo pričam, čuju se eksplozije oko nas, cijelim putem gađaju vojne ciljeve i baze. Sve je ovo lutrija, tko zna što nas čeka idućih dana."

Bivši trener Modrih je rekao kako se čuo i s nekadašnjim kapetanom Vatrenih Darijom Srnom koji je s Ognjenom Vukojevićem zapeo u Kijevu.

"Pričao sam sa Srnom i Vukojevićem, oni su u Kijevu, blokirani. Iz Kijeva se trenutno ne može izaći! Zvao sam naše veleposlanstvo, ali nisam uspio nikoga dobiti. Ma, vjerujte, doživio sam svašta, preživio sam i one potrese u Zagrebu, oba, ali ovo je... Ma, užas."

Sada se oglasio i Darijo Srna koji je nakon igračke karijere ostao raditi u Šahtaru iz Donjecka kao sportski direktor. Srna je na svojem Instagramu poslao poruku podrške Ukrajini i pozvao sve da se pomole za tu zemlju.

image

Darijo Srna je poslao poruku Ukrajini

SCREENSHOT SRNA

Nešto kasnije Srna se javio uživo iz Kijeva u program RTL-a:

"Nije bilo ugodno. Probudili su me zvuci i sirene u 4.35 ujutro. Situacija nije dobra, ali tu smo svi skupa. Skupili smo se, ima nas dosta Hrvata. Držimo se zajedno, na vezi smo s ambasadom i čekamo daljnje upute. Čujemo se i s nekim ministrima iz Hrvatske i nadamo se kako će u skoroj budućnosti doći do evakuacije", rekao je Srna pa nastavio:

"Trenutno smo u hotelu, cijeli stručni stožer, tu je 11 Talijana i preko 45 Brazilaca skupa sa svojim familijama. Poznavajući sebe, uvijek sam bio prvi na liniji. Nema šanse da prvi napustim ovaj brod dok ambasada tako ne kaže. Svi smo zajedno ovdje. Ovo je moja, naša druga država. Dat ćemo sve od sebe da bude mir i da ne širimo paniku. Zahvalio bih svima koji mi šalju poruke i zovu, ali, nažalost, ne mogu svima odgovoriti. Nadamo se da će sve biti u redu."

Srna dodaje kako mu je teško gledati cijelu situaciju u Ukrajini.

"Teško mi je to gledati. Ni u snu nisam mogao zamisliti da ćemo se naći u situaciji u kojoj se sada nalazimo. To je život. To je treći rat u mojem životu. Prvi je bio u Hrvatskoj, drugi u Donjecku, a ovo je treći. No, preživjet ćemo i to, bit ćemo jaki. Moramo biti jaki, nemamo drugog izbora. Sada je sve puno drugačije jer je u pitanju cijela Ukrajina. Prema informacijama koje dobivamo, situacija nije dobra. Vjerujem da ćemo mi koji nismo iz Ukrajine dobiti potrebnu pomoć i biti evakuirani na vrijeme", poručio je Srna pa dodao da je u stalnom kontaktu s pomoćnim trenerom Dinama iz Kijeva Ognjenom Vukojevićem:

"Čujemo se svakih 20 minuta. Danas smo čak i razmišljali da odavde krenemo sami, ali rizik je prevelik s obzirom na to da se stalno čuju sirene i uveden je policijski sat. Ponavljam, nemamo izbora nego biti mirni i ne širiti paniku. Bit će sve u redu. Moja obitelj je na sigurnom. Ovdje sam sam. U subotu smo trebali početi prvenstvo. Čak sam se sinoć čuo i s predsjednikom Nogometne federacije oko devet sati i rekao je da je 70 posto sigurno da ćemo igrati za vikend, ali sve je poremetilo ovo što se noćas dogodilo. Nadamo se da će sve biti u redu i da ćemo završiti u svojim kućama", poručuje Srna.

Linker
24. travanj 2024 16:17