MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM I VISOKA POBJEDA

Nenad Bjelica ima dva jaka aduta iz rukava, hoće li ih aktivirati za okršaj s Poljacima?!

Lanjski doprvak otvorio je prvenstvo trijumfom nad Šibenikom bez dvojice svojih reprezentativaca
Piše: Darko RužićObjavljeno: 19. srpanj 2021. 21:16

Prošlo je prvo kolo novog prvenstva. Bijelo-plavi su u njemu bili rezultatski iznimno uspješni, maksimalni u stvari, a igrom dojmljivi i sigurni. Međutim, to je tek početak sezone u kojoj ih čekaju veliki izazovi i obveze jer sami su odlično odigranom prošlom sezonom letvicu ambicija digli vrlo visoko. Najviše, u stvari, jer drugačije se ne može reći kada svi u osječkom Gradskom vrtu govore samo o osvajanju trofeja, barem jednog trofeja.

Teška zadaća

No, imaju oni i obveza na međunarodnoj sceni. Visoka pobjeda nad Šibenikom (3:0) tek je uvod pred četvrtak i gostovanje u Poljskoj, u kojoj će s domaćim Pogonom imati ogled u prvoj utakmici 2. pretkola kvalifikacija Konferencijske lige. Ni ovaj puta, ove natjecateljske sezone, Osijek prigodom izvlačenja parova nije imao sreće. Odavno je tako.

Prije dvije godine na putu mu je bio bugarski CSKA, prošle pak švicarski Basel. Niti jednom Bijelo-plavi te prve prepreke nisu prešli. I ovaj puta je “izvukao” najtežeg mogućeg protivnika, koji je bio u bubnju. Istina, nije Pogon toliko ugledan, pa ni poznat na nogometnim prostorima u Hrvatskoj, ali sve informacije koje su do Osječana došle i spoznaje koje su prikupili govore da se radi o jakoj momčadi, kvalitetnoj i ambicioznoj, zbog čega je jasno da im predstoji teška zadaća.

Sreća je, ipak, ove se sezone igraju dvije utakmice, pa ma kako završio prvi susret, odluka o tome tko nastavlja daljnje natjecanje past će na osječkom travnjaku u Gradskom vrtu.

Vrlo dobra igra koju su Bijelo-plavi prikazali u prvom kolu domaćeg prvenstva i prigodom pobjede nad Šibenikom daje im pravo na optimizam, iako su, dakako, svjesni da će za prolaz morati “i orati i kopati” jednako u Poljskoj, kao i na svom stadionu.
- Znamo koliko nam je važna već ta prva utakmica u Poljskoj. Nakon što smo pobijedili Šibenik, ostalo nam je dosta vremena za osvježenje i odmor. Posložit ćemo se, siguran sam u to na pravi način, a nemam što kriti, idemo u Poljsku po pobjedu - izjavio je vezist Marin Pilj.

Trener Nenad Bjelica u njega ima veliko povjerenje. A on uzvraća zalaganjem, trkom i marljivošću koji imponiraju. Dobar je bio i u utakmici sa Šibenikom, pravi motor u prvom dijelu igre, a nije ni znao dok je bio u igri da je odrađivao svoju stotu službenu utakmicu kao Bijelo-plavi.

- Znao sam da sam blizu te brojke, ali ne i da je baš ta utakmica sa Šibenikom moja stota po redu. A što reći, nadam se da će biti još puno dobrih utakmica, ali i pobjeda - kazao je ovaj vrijedni igrač sredine terena.

Otkrivanje sastava

Konkurencija za svako mjesto u Bijelo-plavoj momčadi je velika. Ali, on svoju poziciju u veznom redu čvrsto drži. Nedavno je novi član i očekivano pojačanje Osječana postao, također vezist, Ivan Fiolić. U prvom kolu novog prvenstva trener Bjelica je predstavio i Darka Nejašmića, a navijačka podrška s tribina je njegovim učenicima bio mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler. I nije bio sam i jedini. Na tribini, stolac do njega, sjedio je i hrvatski reprezentativac, inače kapetan Bijelo-plavih Mile Škorić. A baš je to ono što potiče znatiželju hoće li Osijekov strateg obojicu, koji uz kvalitete imaju i ogromno iskustvo, uvrstiti, vratiti u svoju udarnu momčad već prigodom nadmetanja s Pogonom u Poljskoj.

Mnogi treneri imaju pravilo i drže se one teorije da se ne mijenja momčad koja pobjeđuje, a Osijek je uvjerljivo pobijedio Šibenčane. No, ako se od dobrog može napraviti, u ovom slučaju Osijekove udarne momčadi složiti i bolje, zašto da ne, dapače. Malo se do sada u Gradskom vrtu govorilo o predstojećem europskom ispitu. Jasno i o sastavu. Ali, utakmica se bliži i trener Bjelica će bar dio svojih planova i opcija u vezi sa sastavom otkriti.

Prošle je sezone ubrzo nakon što je preuzeo treniranje Bijelo-plavih morao u sraz s Baselom. Nije bilo vremena za pravu pripremu momčadi, a još ni igrački kadar Osijekov trener i sportski direktor nije selektirao i složio po svojim idejama i željama. Sada je sasvim drugačije. Bjelica je ovaj puta odradio i kompletne pripreme sa svojim učenicima, a među njima su i oni koje je on izabirao kao one koje želi imati u rosteru.
I ne samo to, Osijek u sklopu svojih ambicija ima za cilj pokazati napredak naspram vrlo uspješne, nikad uspješnije u HNL, sezone, pa u njemu svi otvoreno čak i samouvjereno govore o osvajanju trofeja. Pri tome jednako tako odlučno zbore i o pokušaju, svojoj želji i ambiciji plasiranja u natjecanje u Konferencijskoj ligi, u onom njenom dijelu koje će se odvijati u skupinama.

Pogon je prvi protivnik protiv kojeg će Bijelo-plavi imati zadaću pokazati jesu li spremni za Europu u pravom smislu riječi. Naravno, ne samo prigodom utakmice u Poljskoj u četvrtak, već ukupnim rezultatom koji će biti poznat tjedan dana kasnije kada se okonča uzvratni susret u Gradskom vrtu.

Adute za nadmetanje s nedvojbeno jakim klubovima koji bi Osijek mogli zateći u novom natjecanju koje je osmislila UEFA Nenad Bjelica ima. Uostalom, vrijeme je i da Europa upozna sjajnog Argentinca Ramona Miereza, ali i mladog veznjaka Mihaela Žapera, pa iznimno sigurnog i kvalitetnog vratara Ivicu Ivušića, ali i puno još drugih koje naš klub ima u svom kadru.
Kleinheislera već svi znaju, odigrao je odlično sve utakmice za Mađarsku tijekom Eura, Škorić je hrvatski reprezentativac, nije ga izbornik Dalić koristio niti jednom, ali ni uvrstio ga u svoj izbor napamet i slučajno. Ni slučajno.

More informacija

Početak domaćeg prvenstva pokazao je i potvrdio ono što se i unaprijed znalo, da Osijek ima kvalitetan i širok kadar, a velika je uzdanica njegovim ambicijama i stručni stožer na čelu kojeg je Nenad Bjelica. U trenerskom mu je životopisu činjenica da je vodio Dinamo i nakon pola stoljeća ga uveo u europsko proljeće.

I samom mu je dakako ogroman, najveći izazov, da pod njegovim vodstvom Osijek po prvi puta u svojoj povijesti u Europi igra utakmice u skupini. Radio je i u Poljskoj, tamošnji mu nogomet nije nepoznanica, a sigurno je more informacija skupio o predstojećem protivniku, o Pogonu koji stoji pred njegovim Bijelo-plavima. Baš će biti zanimljivo ovog četvrtka kada će Bijelo-plavi započeti svoj europski put, za koji svi vjeruju da će ovaj puta potrajati nešto duže nego u posljednje vrijeme...

Fiolić ima pravo nastupa u Poljskoj

Veznjak Ivan Fiolić, koji je krajem prošloga tjedna došao u Osijek iz belgijskog Genta, ima pravo nastupa već u četvrtak kada će Osijek igrati u Poljskoj s domaćim Pogonom. Međutim, kao i uvijek o tome, o njegovom možebitnom nastupu i bilo kakvoj minutaži odluku će donijeti jedini za to mjerodavan, trener Nenad Bjelica.

Pobjeda prošla bez ozljeda

Dobra je vijest iz Gradskog vrta što pobjeda Bijelo-plavih nad Šibenikom nije uzela ni jednu žrtvu u vidu neke ozljede koja bi nekog od njih zaustavila u treniranju i(li) igranju. Iako je utakmica odigrana po jakoj kiši, sklizavom travnjaku i makar su svi kojima je trener Bjelica dodijelio minutažu svoj posao odradili s maksimalnim trudom i zalaganjem, posljedica osim poneke kontuzije ni kod koga nije bilo. Razvidno, pripreme koje su proveli u Osijeku i Svetom Martinu na Muri ovog ljeta kvalitetno su odrađene. Za razliku od onih zimskih koje su trajale vrlo kratko i koje su, kako sam trener Bjelica ističe, zahtijevale puno improvizacije, što je kao posljedicu imalo (pre)više ozljeda igrača tijekom proljetnog dijela prvenstva.

OSIJEKOVE ZADNJE EURO-UTAKMICE

SEZONA 2017. - 2018.
1. pretkolo Europske lige
Santa Coloma - Osijek 0:2 (0:0)
Osijek - Santa Coloma 4:0 (2:0)
2. pretkolo Europske lige
Osijek - Luzern 2:0 (0:0)
Luzern - Osijek 2:1 (1:0)
3. pretkolo Europske lige
PSV - Osijek 0:1 (0:0)
Osijek - PSV 1:0 (1:0)
4. pretkolo Europske lige
Osijek - Austria Beč 1:2 (1:1)
Austria Beč - Osijek 0:1 (0:0)
SEZONA 2018. - 2019.
1. pretkolo Europske lige
Petrocub Hînceşti - Osijek 1:1 (0:0)
Osijek - Petrocub Hincesti 2:1 (1:1)
2. pretkolo Europske lige
Osijek - Glasgow Rangers 0:1 (0:1)
Glasgow Rangers - Osijek 1:1 (0:0)
SEZONA 2019. - 2020.
2. pretkolo Europske lige
CSKA Sofija - Osijek 1:0 (0:0)
Osijek - CSKA Sofija 1:0, 3:4-11m (1:0)
SEZONA 2020. - 2021.
2. pretkolo Europske lige
Osijek - Basel 1:2 (0:2)

21 sat početak je prve utakmice Pogona i Osijeka 22. srpnja
21 sat početak je druge utakmice Osijeka i Pogona 29. srpnja

Linker
25. travanj 2024 05:12