KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kieran Mcmanus/shutterstock Editorial/profimedia
ELITNI NAPADAČI

Nezaustavljivi strijelci koji nezasitno ruše rekorde: Kane i Mbappe još su se jednom iskazali kad je bilo najteže

Zbrojivši učinak u svim natjecanjima, Francuz, baš poput Kanea, broji 41 direktno sudjelovanje u pogocima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. ožujak 2024. 22:17

Prvi put u povijesti jedan engleski nogometaš probio je barijeru od 50 golova u europskim klupskim natjecanjima klubova. Dvama pogocima u 3:0 pobjedi Bayerna nad Lazijom (ukupno 3:1) na Allianz Areni u uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka, Harry Kane stigao je do 51. gola na internacionalnom frontu, te dodatno produbio jaz u odnosu na umirovljene sunarodnjake Stevena Gerrarda (41) i Waynea Rooneya (40). Gledamo li, pak, isključivo Ligu prvaka, omjer i dalje stoji u korist Rooneya (30:27), no pitanje je samo trenutka kad će ga bavarska ‘devetka‘ prestići.

Najnoviji dvostruki učinak njemački će mediji proglasiti najvažnijim Kaneovim pogocima otkad je ljetos stigao na Allianz Arenu, jer Bayern je u utorak, pored nastavka borbe u eliti, igrao i za vlastiti obraz. I napokon se Tuchelova momčad pokazala u već neko vrijeme neviđenom, dominantnom izdanju, a engleski velemajstor nada se da će sigurna pobjeda nad Talijanima sloviti kao uvertira za ljepšu sutrašnjicu.

image
MARCEL ENGELBRECHT Dppi Via Afp

- Ova utakmica mora nam služiti kao putokaz. Da ovako igramo u nastavku, vjerujem da bismo pobjeđivali u gotovo svakom ogledu. Govorimo o jako važnom trenutku, sve oči bile s u uprte u nas, svijet je želio vidjeti kako ćemo u nezgodnom momentu odgovoriti na poraz. Mislim da pobjedu možemo iskoristiti kao prekretnicu za nastavak akcija u Bundesligi i pokušati izvršiti pritisak na Bayer Leverkusen, te vjerovati da se možemo nositi s nadolazećim protivnikom u četvrtfinalu - zaključio je Kane nakon ogleda s rimskom momčadi, premda će najavu pritiska nad Bayerom mnogi okarakterizirati suviše optimističnom, budući da Alonsova ekipa trenutačno bježi 10 bodova na vrhu bundesligaške tablice.

No, čak i u ovako depresivnoj Bayernovoj sezoni, klasni Harry Kane bilježi izvanserijske rezultate. U 33 nastupa direktno je sudjelovao u 41 pogotku (33 gola i 8 asistencija), od toga je 27 utrpao u 24 bundesligaške utakmice. Budući da ne pokazuje naznake kočenja, posve je izgledno da Kanea na koncu sezone čeka Zlatna kopačka. Za leđima mu je zasad Lautaro Martinez s 23 ligaška pogotka u dresu Intera.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Dok je Kane boravio u Tottenhamu, neprestano se govorilo da zaslužuje udarniju momčad, spretnije i stabilnije suigrače, jer nezahvalno je zahtijevati da jedan igrač non-stop "vuče" čitavu postrojbu, a da pritom njegove velebne partije ne donose trofeje zbog tuđih nekvaliteta. Kada je u takvu momčad stigao - spletom raznoraznih okolnosti, odnosno brojnih ozljeda, pogrešnih odluka trenera i uprave, kompletnog pada igračke razine u redovima Bayerna i neslućenog procvata Alonsova Bayera - ironično se Englez ponovo našao u istoj ulozi. Još jednom se pokazalo da je Kane jedini krojač klupske sudbine, nezaustavljivi golgeter koji nezasitno ruši rekorde, a ipak su velike šanse da će se nanovo morati zadovoljiti tek individualnim nagradama. U tom smjeru razmišlja i nekadašnji veznjak kluba Owen Hargreaves.

- Bayern u Ligi prvaka može napraviti onoliko koliko napravi Harry Kane. Nije upitno da klub na papiru posjeduje sjajnu 11-orku, ali sve ovisi isključivo o njemu - poručio je umirovljenik od 10 osvojenih trofeja u Bayernovim šarama.

Nije samo Kane dvaput slavio pogodak. Kylian Mbappe prvo je doslovno rasporio mrežu Real Sociedada (2:1, ukupno 4:1) na San Sebastianu, a onda drugim golom i otklonio sve sumnje u plasman Paris Saint-Germaina među europskih top osam.

image
FRANCK FIFE Afp

- Priča se da je Paris SG izvukao laganog protivnika, ali u Ligi prvaka nikada nije lako pobijediti na gostovanju. Sretni smo prolaskom u iduću fazu, to je bio naš zadatak, kao što je moja zadaća postizati pogotke, te sudjelovati u ofenzivnim i defenzivnim dužnostima. Mislim da sam odradio dobar posao - kratko se osvrnuo Mbappe poslije utakmice.

Morao je najbolji strijelac PSG-a objašnjavati i da nema zle krvi između njega i trenera Luisa Enriquea. Podigla se prašina kada je Mbappe zamijenjen na poluvremenu utakmice s Monacom (0:0) u petak, tim više što je, umjesto na klupu, svojom voljom preselio na tribine. Osim toga, utakmicu ranije (1:1 sa Stade Rennesom) Enrique ga je izvadio iz igre u 65. minuti iako je PSG gubio 0:1, što definitivno nije uobičajeni potez. Francuski mediji protumačili su trenerove poteze kao "trening strogoće", govoreći da Luis Enrique ne planira gledati Mbappea kao povlaštenog igrača, čak i da ga po nalogu vrhuške kažnjava zbog odluke o odlasku iz pariškog kluba na koncu sezone.

image
FRANCK FIFE Afp

- Što god ljudi mislili, nemam poteškoća s trenerom Enriqueom. Imam mnogo problema, ali trener sigurno nije jedan od njih. Jesam li mu na terenu odgovorio na izmjene? Ne, nemam potrebu slati nekakve poruke. Moje je da u Ligi prvaka uvijek igram najbolje što mogu, a ne da stojim po strani - poručio je Mbappe.

Zbrojivši učinak u svim natjecanjima, Francuz, baš poput Kanea, broji 41 direktno sudjelovanje u pogocima, no s golom više (34) i asistencijom manje (7). Obojica će se, unatoč slabašnim prognozama, nadati da u posljednjem ovakvom formatu Lige prvaka mogu do samog kraja. Jedan da bi se Bavarcima potvrdio kao napadač iz snova, a drugi da bi oproštaj od Parka prinčeva mogao pamtiti za sva vremena.

Linker
21. travanj 2024 04:28