ROBERT FAJT/CROPIX
SUSJEDSKI OKRŠAJ

Nogometna poslastica u Bijelom Brdu: Srbi iz Hrvatske love prvu pobjedu protiv Hrvata iz Srbije

U kratkoj povijesti dvoboja dviju manjinskih reprezentacija bit će ovo treća prijateljska utakmica
Piše: SNObjavljeno: 12. lipanj 2023. 14:24

Na stadionu BSK-a u Bijelom Brdu će u subotu 17. lipnja u 17.30 sati prijateljsku nogometnu utakmicu odigrati reprezentacije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. U kratkoj povijesti dvoboja ovih dviju manjinskih reprezentacija bit će ovo treća prijateljska utakmica, druga u Hrvatskoj.

Nastanka nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj i dosadašnjih utakmica protiv reprezentacije Hrvata iz Srbije prisjetio se Nemanja Eremić, dopredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj i tehniko u nogometnoj reprezentaciji.

- Inicijativa za stvaranje reprezentacije krenula je još 2014. od nas iz NK Petrova Gora, no ta naša ideja je realizirana tek kad smo angažirali nogometnog menadžera Milana Martinovića. Uspjeli smo skupiti reprezentaciju za Europeadu 2016. godine, a 15 dana uoči odlaska na to natjecanje odigrali smo u Vukovaru prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Hrvata u Srbiji. Druga je utakmica odigrana 2019. u Tavankutu, a sada smo mi domaćini u Bijelom Brdu. Nadam se prvoj našoj pobjedi. Oni imaju veću tradiciju, sigurno su među četiri ili pet najboljih manjinskih reprezentacija u Europi, no mi smo na zadnjoj Europeadi bili peti i pokazali da možemo igrati i protiv najboljih. Iako, ove prijateljske utakmice između Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji su kombinacija sportskog i društvenog događaja, pa na te dvoboje treba tako i gledati - rekao je Eremić.

"I više nego prijateljski odnosi"

Nikica Gagulić, izbornik nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj, otkrio je iz kojih klubova selektira igrače za reprezentaciju i što očekuje od utakmice u Bijelom Brdu.

- Svi igrači u reprezentaciji su iz naše druge nogometne lige, to je sada 1. HNL, i nižih liga, a najviše ih trenutno ima iz NK Vutex-Sloga iz Vukovara. Mogli bismo teoretski zvati i igrače iz najvišeg ranga, ali uvjet za ulazak u reprezentaciju je da nemaju profesionalne ugovore. Slično je i s reprezentacijom Hrvata u Srbiji koji se selektiraju iz tamošnjeg trećeg nogometnog ranga naniže. Njihova reprezentacija postoji puno duže od naše, no na zadnjoj Europeadi mi smo bili peti, a oni šesti, pa je jasno da smo bitno napredovali od 12. ili 13. mjesta koje smo donedavno zauzimali u Europi. Nadam se, stoga, da ćemo prvi puta pobijediti reprezentaciju Hrvata iz Srbije. Naši su odnosi, inače, i više nego prijateljski, no to ne bi trebala biti smetnja da ih pobijedimo na nogometnom terenu - rekao je Gagulić.

Utakmicu u Bijelom Brdu - na kojoj se očekuju brojne osobe iz sportskog, političkog i javnog života - organizira Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj uz financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te u suradnji s NK BSK Bijelo Brdo i općinom Erdut.

Linker
25. svibanj 2024 06:56