Gavi
 FRANCK FIFE Afp
BLISTA U PROSJEČNOJ MOMČADI

On je jedina nada Barce u njenoj najvećoj krizi. Toliko je dobar da ga uspoređuju s - Xavijem

Već sa 17 godina dobio je poziv u reprezentaciju, a u prvom je nastupu pokazao zašto ga hvale.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. listopad 2021. 07:07

Jedino, ili barem jedno od rijetkih svjetala u Barceloninom mraku ovoga je trenutka mladi, 17-godišnji vezni igrač Gavi. Nakon što je prošle sezone impresionirao izvedbama za B-momčad, Ronald Koeman odlučio mu je dati priliku ove sezone u seniorskom sastavu. A sjetio ga se i Luis Enrique koji ga je pozvao za nadolazeće utakmice španjolske reprezentacije u Ligi nacija. I odmah - start od prve minute. Gurnuo ga je u vatru na megdan europskim prvacima Talijanima u Torinu. I pogodio. Gavi je odigrao vrlo dobro u pobjedi Španjolske 2:1 i plasmanu u finale.

Ove sezone Gavi je upisao sedam nastupa za Barcelonu, a već je to bilo dosta da uvjeri španjolskog izbornika u to da je baš Gavi, mladić rođen 2004. godine, ne samo budućnost već i sadašnjost španjolskog nogometa. Enrique je toliko opčinjen mladim Gavijem da mu je odlučio na leđa ovoga listopada staviti dres Furije s brojem 9.

Još uoči dvoboja Španjolske i Italije na San Siru ove večeri, BBC je napravio posebnu, veliku priču o mladom talentu. Debitirao je i postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao za Španjolsku.

Barca ga je kao 11-godišnjaka uzela iz omladinske škole Betisa, a još od tada prati se njegov strelovit napredak kroz klupski sustav. Njegova brzina i tehničke, igračke karakteristike primijetiti se moglo još od najranijeg Gavijevog djetinjstva. U novije doba, Gaviju se poklopilo i to da Barca traži novog "lokalnog heroja" nakon odlazaka Messija i Griezmanna. A i to da u klubu kronično nedostaje novca.

image
Marco Verratti povlači Gavija
MARCO BERTORELLO Afp

Gavi je zadivio sve na utakmici protiv Levantea na kojoj je bio najkorisniji igrač, a asistirao je za izjednačujući pogodak protiv Granade kojeg je postigao Ronald Araujo. Protiv Bayerna je u groznom dvoboju bio jedini koji je nešto uspio isproducirati, a već ga se uspoređuje s legendarnim Xavijem koji bi uskoro mogao i preuzeti klupu od Koemana.

- Poznajem Gavija još od malena, i vjerujte mi, tu se ne radi o klincu koji je zabljesnuo i kojeg će igranje u reprezentaciji u ovako mladoj dobi igrački pokvariti. Nemam baš nikakvih dvojbi u to da će ubrzo postati jedan od najvažnijih igrača za klub i reprezentaciju. Je li rano da krene već večeras protiv Italije? Možda, ali ne isključujem njegov nastup - rekao je španjolski izbornik Luis Enrique uoči utakmice s Italijom.

Linker
24. travanj 2024 19:35