Vasyl Kravec

 Instagram (Vasyl Kravec)
UKRAJINSKI NOGOMETAŠ

‘Otišao bih u rat, ali ne znam pucati i puniti pušku! Sje**** smo... za sve je kriv Putin‘

Igrač Sportinga iz Gijona dao je u petak zanimljiv intervju za Radio Marcu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. veljača 2022. 08:26

Vasyl Kravec, ukrajinski je nogometaš koji za kruh zarađuje u Španjolskoj, u Real Sportingu iz Gijona kojem je posuđen inače iz Leganesa. Obrambeni je igrač lijeve strane. Lijevi bok, lijevi stoper... to su mjesta na kojima se najbolje snalazi. Jutros je dao intervju za Radio Marcu, španjolski sportski radio koji je, što već i ime govori, povezan sa sportskim dnevnikom Marca.

Već sama činjenica navedena u njegovom identitetu u početku, ponovimo riječ je o ukrajinskom nogometašu, jasno navodi da je gostovanje, u programu bilo temeljeno na ruskoj agresiji na njegovu domovinu. Kravec je tako između ostalog spomenuo, pomalo "slikovito" u uvodu.

- "Sje... smo".

Potom je naveo.

- "Ubijaju ljude, civile, u bolnicama... za sve je kriv Putin. Ne želim reći da je kriva Rusija, nego Putin. Mi smo država koja želi živjeti u miru. Ne želimo napadati bilo koga, želimo živjeti dobro i mirno", rekao je Kravec, a potom je naveo i nešto što bolje da je prešutio.

- "Iskreno, želim otići u rat i pomoći svom narodu. Ali ne mogu pomoći jer ne znam kako pucati, kako se kretati, kako napuniti pušku... ali istina je da želim pomoći. Da mogu ići, otišao bih u borbu braniti svoju domovinu. To je obveza u srcu svakog Ukrajinca".

Pohvalna je želja svakog domoljuba štititi svoju zemlju, ali jednako tako ne pada nam na pamet osuđivati nekoga tko se možda i boji rata. Sasvim ljudska reakcija. Međutim, govoriti kako "ne možete pomoći jer ne znate pucati i puniti pušku", navodi nas samo na stav kako je bolje da je mladić ovo prešutio.

image

Vasyl Kravec

Instagram (Vasyl Kravec)

Godine 1991. za razliku od Ukrajine danas, koja ima vojsku i beskonačno puno oružja, Hrvatska niti je tada imala državu, još manje vojsku, potpuno razoružani, a neprijatelj je imao sve - od mornarice, zrakoplovstva do pješaštva. Tada smo, te '91. u Hrvatskoj, mladići dobi ovog ukrajinskog sportaša odlazili doista u tenisicama i trapericama, nenaoružani, neki nikada nisu imali pušku u ruci, ali nikada nitko nije rekao da "ne zna pucati i puniti pušku". To je izjava koja ovom mladiću ipak nikako nije trebala. Ostaje samo nada da u Ukrajini ima dovoljno onih koji se znaju kretati, puniti pušku i pucati, ne bi li obranili svoj napadnuti dom.

Linker
26. lipanj 2024 03:05