Denzel Dumfries
 JOHN THYS Afp
‘MOLIO SAM GA...‘

Otkriće Eura žele Barca i Bayern, u domovini ga razapinju: ‘On je izdajnik, mogao je biti heroj nacije!‘

Kad je kao 18-godišnjak rekao da čeka poziv druge, puno jače reprezentacije, smijali smo mu se...‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. lipanj 2021. 14:41

Denzel Dumfries svakako spada među najbolje igrače u prvom krugu Eura. Ovaj je 25-godišnji nizozemski branič. po vokaciji zapravo desni bek, očarao svijet svojim izvedbama u grupnoj fazi. Zabio je ključni gol Ukrajini za pobjedu od 3:2, a sudjelovao je i u oba gola protiv Austrije pa ga javnost s pravom stavlja na vrh kada se govori o zaslužnicima za Oranje, odnosno o ljudima koji su tu reprezentaciju promovirali među 16 najboljih.

Dumfries je kapetan nizozemskog PSV-a, a prvi je puta u nizozemskoj seniorskoj reprezentaciji zaigrao 2018. godine. Zbog svog je podrijetla mogao igrati i za reprezentaciju Arube, male karipske države u Karibima, inače nizozemske kolonije. Da budemo točni, za Arubu je 2014. i upisao dva nastupa, ali oba u neslužbenim, prijateljskim utakmicama protiv Guama. Čak je i zabio jedan pogodak...

image
KOEN VAN WEEL Afp

No, već kao 18-godišnjak znao je da će kad-tad doći poziv iz Nizozemske. Kada je to priopćio čelnim ljudima nogometa na Arubi, smijali su mu se. Nisu vjerovali da bi Dumfries mogao dočekati poziv Oranja...

- Nakon tih utakmica protiv Guama pitao sam Denzela da ostane s nama i dalje, da nastavi u našem programu i da upiše nastup i u službenoj utakmici. Odbio je to. To su mu zapamtili. Aruba je ponosan otok i zato su ga zbog toga odmah otpisali kao izdajnika - opisuje Giovanni Franken, bivši izbornik Arube koji je 2014. vodio momčad.

- Ljutnja prema Dumfriesu rasla je kako je postajao sve poznatiji, da bi kulminirala sada, kad je zvijezda Eura i želja najvećih klubova. Dumfries je zvijezda televizijskih kanala na Arubi, ali tako da ga sprdaju i izruguju. Međutim, morate ih shvatiti. Zamislite kako bi Nizozemci reagirali da Frenkie de Jong nakon debija za Oranje odluči da će igrati za Belgiju? Pokušao sam nagovoriti Dumfriesa da ostane reprezentativac Arube. Govorio sam mu: 'Denzele, ostani s nama i bit ćeš naš Roger Milla ili George Weah, nacionalni junak koji je odbio jaku reprezentaciju da bi igrao za onu koju voli!'. Odgovorio mi je da nema šanse da napravi to i da će čekati da ga Nizozemska pozove - ispričao je Franken.

Nije tajna da su na Dumfriesa oko već bacili Barcelona i Bayern, a spominje se i mogućnost njegova prelaska u Inter.

Linker
19. travanj 2024 02:12