JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jussi Nukari/Shutterstock Editorial/Profimedia
IZABRAO ‘KOCKICE‘

‘Ovakve stvari se ne događaju često! Njegov dolazak znači da će Hrvatska u budućnosti dobiti veliko pojačanje‘

Radi se o izvanserijskom mladom napadaču. Na toj poziciji smo već i sada deficitarni - rekao je Pletikosa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. travanj 2022. 12:40

Dosad standardni njemački U-19 nogometni reprezentativac odsad će biti na raspolaganju hrvatskim izbornicima. Igor Matanović (19), napadač St. Paulija i njemačke U-19 reprezentacije, odlučio je da će igrati za - Hrvatsku. Predsjednik HNS-a Marijan Kustić pristao je reći nekoliko rečenica o mladom napadaču.

- Istina je da smo u kontaktu s našim mladim super talentiranim igračem i njegovim roditeljima. Ukoliko bude sve po planu, hrvatska reprezentacija će u budućnosti dobiti veliko pojačanje. Do sada nije bilo uobičajeno da igrač napušta sigurnu budućnost u njemačkoj reprezentaciji kako bi mogao igrati za hrvatsku reprezentaciju. Radimo u tišini, ali radimo ozbiljne stvari, ono što sam između ostalog i obećao u svom nastupnom govoru - da ćemo uzorati dijasporu i pokušati dovesti sve naše talente pod naš hrvatski stijeg. Raduje nas evidentno podizanje kvalitete u HNL-u jer već sada igrači iz naše lige postaju A reprezentativci, ali isto tako je bitno za budućnost hrvatskog reprezentativnog nogometa paziti da nam ništa ne promakne u dijaspori. Stalno naglašavam da se radi o reprezentaciji koja je proizišla iz hrvatskog naroda i koja igra za narod. Ta emocija je jako bitna i želimo je održati. Uz zov domovine, Hrvatska spada u najpoznatije i najatraktivnije svjetske reprezentacije. Želim čestitati Stipi Pletikosi i cijelom našem stručnom teamu koji je radio i radi na ovim projektima s kojima koordiniram sve naše akcije u tom pogledu. I ne mislimo na ovome stati. Treba projicirati i graditi budućnost jer se još dugo želimo zadržati u samom nogometnom svjetskom vrhu.

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Stipe Pletikosa odigrao je ključnu ulogu u “projektu Igor Matanović”, pa kaže:

- U razgovorima s predsjednikom Kustićem prije preuzimanja dužnosti tehničkog direktora naglasio sam važnost skautiranja i održavanja kontakata s našim mladim igračima. Ponudio sam predsjedniku plan rada gradnje budućnosti hrvatskog reprezentativnog nogometa. S obzirom na to da sam i sam prošao sve uzrasne selekcije hrvatske reprezentacije, od pionira do A reprezentacije, jako dobro znam način razmišljanja i osjećaja koji imaju mladi igrači, ali i njihovi roditelji. Jako bitno je dobro detektirati mlade talente, ali i stalno održavati kontakt. Sve to treba uglazbiti s izbornicima uzrasnih kategorija i u svakom slučaju imati podršku i aktivnu ulogu predsjednika Kustića. Tako je bilo i u slučaju Igora Matanovića. Treba naglasiti da je Igor već igrao nekoliko utakmica za hrvatsku reprezentaciju U-14. Nakon toga se svojom neospornom kvalitetom nametnuo i njemačkoj reprezentaciji, čiji je postao neizostavni član, s obzirom na to da se radi o igraču frankfurtskog Eintrachta na posudbi u St. Pauliju. Radi se o izvanserijskom mladom napadaču. Na toj poziciji smo već i sada deficitarni. Stoga sam predložio predsjedniku Kustiću da pokušamo vratiti našeg igrača u okrilje HNS-a. Tako je sve i krenulo. Velike zasluge pripadaju cijelom teamu, Krpanu, Bišćanu, uključujući i skautsku službu. Provjerili smo sve raspoložive podatke i stupili u kontakt s igračem i s njegovim roditeljima. Objasnio sam koliko cijenimo Igorov talent i njegovu budućnost u našim reprezentacijama. Želim posebno istaknuti nacionalni ponos Igora i roditelja. Bez tog nacionalnog osjećaja ne bi bilo moguće ovo realizirati. Igor je donio odluku o nastupanju za hrvatsku reprezentaciju, te se nadam skoroj finalizaciji ovog vrijednog projekta.

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Rijekin sportski direktor Robert Palikuča o Igoru Matanoviću zna jako puno, gotovo sve.

- Pratim ga već duže vrijeme i priznat ću vam da sam ga prošlog ljeta želio dovesti na Rujevicu. On bi u Rijeci odmah bio pravo pojačanje premda je tek napunio 19 godina i još uvijek je junior. No, Eintracht ga je već kupio i dvije godine ostavio u St. Pauliju. Igor je doista veliki potencijal, kompletan po svim pitanjima, te će sigurno biti top igrač.

U St. Pauliju ne igra puno, a i nije zabio u ovoj sezoni?

- Dečko je još junior. Već to što ulazi u igru treba respektirati. St. Pauli je specifičan klub, tamo navijači ne rade pritisak da morate pobijediti, ali morate uvijek ići 100 na sat ili vas neće biti. Tamo mogu opstati samo iznimno karakterni igrači, a Igor to očito jest, čim ga tako vole i cijene. Teško je u takvoj igri mladom igraču koji nema status ni ritam utakmica zabijati golove. On će uskoro početi zabijati, u to ne dvojim.

Kako biste ga opisali?

- Jako je visok, a ima odličnu brzinu, kretanje, te smisao za igru. I jako dobro dribla. Voli biti u kaznenom prostoru, voli tamo imati loptu u nogama, što je velika vrlina. Odličan je u građenju, znaš da je spreman sačuvati loptu, što momčad uvijek traži, ali nakon toga ima i jako kvalitetna rješenja. Nije samo realizator, nego zna iskreirati situacije nakon kojih dolaze gol-šanse, što pokazuje i da je pametan igrač. Kako je visok, ima i odličnu igru glavom. Mane su mu što još nije do kraja stasao po pitanju tijela, pa još uvijek ne igra presing, a i postotak dodavanja mora mu biti bolji jer mu očito zna pasti koncentracija. Međutim, nema dovoljno minuta, pa je logično da mu fali i ritma u igri. Da igra u Rijeci ili nekom hrvatskom klubu sve bi nas oduševio jer on je igrač koji treba igru i loptu da bi pokazao sve što zna. U Bundesligi 2 se igra jako tvrdo, malo je šansi na utakmicama, te se napadačima teško razigrati. Uvjeren sam da će s golovima dramatično rasti i razina njegove igre jer, igrački, dečko ima - sve!

CENTARFORSKA SUTRAŠNJICA VATRENIH

ROKO ŠIMIĆ (18)

Ljetos ga je RB Salzburg doveo iz Lokomotive za četiri milijuna eura. Igra u 2. austrijskoj ligi za Liefering, a u 31 utakmici u sezoni zabio je 20 golova. Visok 190, odlične brzine, nevjerojatne energije i borbenosti, Šimić je već sada igrač koji ima zajamčenu seniorsku karijeru. Nevjerojatno je odlučan u tome da u svakoj situaciji traži put do gola. Salzburg svako malo na stolu ima ponude za hrvatskog napadača, kažu da je jedna iznosila osam milijuna eura, ali Salzburg prodaje svoje dragulje tek kad dosegnu veliku tržišnu cijenu. Na jesen ćemo Šimića gledati u prvoj momčadi i vidjeti kako će mu se karijera odvijati.

Sezona u Lieferingu: 31 utakmica, 20 golova, 6 asistencija

Vrijednost na TM: 3,5 milijuna eura

DION DRENA BELJO (20)

Visok 195 cm, sjajan tehničar, igrač koji uvijek traži igru i najbolje se osjeća s loptom u nogama. U Osijeku dvije godine nije uspijevao dobiti pravu priliku, izabrao je posudbu u Pulu i to sjajno iskoristio. Beljo nije igrač za klubove koji traže “rudarske” centarfore i ne njeguju igru, što sugerira da će najbolje igrati u jakim momčadima koje imaju posjed i kroz igru lome suparnike.

Sezona u Istri 1961: 34 utakmice, 18 golova, 4 asistencije

Vrijednost na TM: 3 milijuna eura

MARIN LJUBIČIĆ (20)

Nije toliko visok (183 cm), ali je vrlo izravan igrač, prepun energije, uvijek usmjeren na to da najkraćim putem pronađe put do gola. Bori se za minutažu u Hajduku, koji pak cijelu sezonu napadača naslov, a konkurenti su mu Livaja i Kalinić, dva vrhunska napadača. Stoga je Ljubičićev put iznimno zahtjevan, najteži mogući za mladog igrača, a vidjet ćemo u sljedećim sezonama što će mu donijeti.

Sezona u Hajduku: 33 utakmice, 8 golova, 2 asistencije

Vrijednost na TM: 1,5 milijuna eura

IGOR MATANOVIĆ (19)

Naravno da je njegovim hrvatskim kolegama bilo nešto lakše probiti se kroz HNL. Matanović je tek napunio 19 godina, a ima bogato seniorsko iskustvo u jako zahtjevnoj Bundesligi 2. Visok (194 cm), brz, odličan dribler, jako dobrog osjećaja kako za gol, tako i za igru, Matanović talentom izgleda kao miks Roka Šimića i Diona Belje. Vidjet ćemo što mu donosi sljedeća sezona, ali jasno je da je uloga prvog napadača u klubu ono što mu sada možda najviše treba.

Sezona u St. Pauliju: 19 utakmica, 0 gola, 2 asistencije

Vrijednost na TM: 1 milijun eura

Linker
27. travanj 2024 03:40