IAN KINGTON Afp
BIO BI TO BINGO

Ovo bi mogao biti spas za posrnulog diva, navijači bi bili oduševljeni! Evo tko je spreman kupiti Man. United

Prema Forbesovoj listi milijardera za 2022., vrijedan je oko 13,48 milijardi funti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 09:16

Najbogatiji Britanac Sir Jim Ratcliffe najavio je da je zainteresiran za kupnju Manchester Uniteda od obitelji Glazer. Što je naravno izazvalo val oduševljenja među navijačima, jer oni nikad nisu do kraja ni prihvatili američke vlasnike. Britanski milijarder je vlasnik Nice iz Ligue 1, profesionalnog biciklističkog tima Ineos Grenadiers, jedriličarskog tima Sir Bena Ainslieja, Ineos Team UK, te je jedan od glavnih sponzora Mercedesovog tima Formule 1.

Nakon što ga je bivši direktor Uniteda Michael Knighton pozvao "na akciju", Ratcliffe je objavio svoju namjeru da razmotri kupnju Uniteda, ako su Glazerovi voljni poslušati. "Ako je klub na prodaju, Jim je definitivno potencijalni kupac", rekao je Ratcliffeov glasnogovornik za Times. "Zainteresirani smo za razgovor s pogledom na većinsko vlasništvo."

Ratcliffe sigurno ima sredstava da napravi tu transakciju. Prema Forbesovoj listi milijardera za 2022., vrijedan je oko 13,48 milijardi funti (16,3 milijarde dolara) – što ga čini 111. najbogatijom osobom na svijetu.

image
VALERY HACHE Afp

Međutim, nije se obogatio donošenjem ishitrenih odluka, a ranije je kritizirao način na koji United vodi obitelj Glazer. "United nije dobro odabrao menadžera, nije dobro kupovao. Bili su glupi zbog načina na koji su trošili novac. Nećemo tražiti druge klubove dok ne budemo imali dobre rezultate u u Nici. Moramo saznati kako biti uspješni prije nego što poželimo ispisati veliki ček. Prilično je teško uspjeti u nogometu."

Danas očito misli da je spreman kupiti klub veličine Uniteda.

Kad bi Glazeri prodali Ratcliffea, gdje bi on bio rangiran u Premier ligi po bogatstvu trenutnih vlasnika? Koristeći Forbesove procjene, Ratcliffe bi došao na treće mjesto po neto vrijednosti vlasnika Premier lige - ali postoje neka ograničenja, jer je realno niže na toj listi.

Vlasnik Newcastlea je Javni investicijski fond Saudijske Arabije, a ne jedan bogataš, dok vlasnik Manchester Cityja Mansour bin Zayed bin Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan, poznatiji kao Sheikh Mansour, nije na Forbesovoj listi bogataša jer član je kraljevske obitelji Abu Dhabija. Međutim, nema sumnje da je vrlo bogat - s procjenama koje ga drže na oko 14,6 milijardi funti.

Vlasnik Arsenala Stan Kroenke nedavno je procijenjen na oko 8,88 milijardi funti, dok egipatski građevinski magnat iz Aston Ville Nassef Sawiris vrijedi oko 6,22 milijarde funti. Nakon što je odbacio Ratcliffeovu ponudu, Chelsea je u svibnju preuzeo konzorcij predvođen Toddom Boehlyjem, koji prema Forbesu vrijedi oko 3,73 milijarde funti.

Evo i liste Top 10 najbogatijih vlasnika Premier lige:

1. Newcastle United – Javni investicijski fond Saudijske Arabije (320 milijardi funti)

2. Manchester City – Sheikh Mansour (14,6 milijardi funti)

3. Arsenal – Stan Kroenke (8,88 milijardi funti)

4. Aston Villa – Nassef Sawiris (6,22 milijarde funti)

5. Crystal Palace – Josh Harris (4,56 milijardi funti)

6. Tottenham – Joe Lewis (4,31 milijarde funti)

7. Manchester United – obitelj Glazer (3,90 milijardi funti)

8. Chelsea – Todd Boehly (3,73 milijarde funti)

9. Wolves – Guo Guangchang (2,82 milijarde funti)

10. Leicester City – Aiyawatt Srivaddhanaprabha (1,41 milijarda funti).

Linker
23. travanj 2024 09:22