IZ TALIJANSKOG TABORA

Pirlo: Svjesni smo kako nas nitko ne smatra favoritima! Hrvatska? Mislimo na Furiju

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 28. svibanj 2012. 16:02

Toskana na prvu očarava ljepotom prirode, a metropola Firenza od svakog čini ljubitelja povijesti i umjetnosti jer s tom se divotom sudarate na svakom uglu. Osim najjužnijeg dijela koji je svjetski poznat postao po - nogometu. Coverciano je dio Firenze i prelijepi trening-centar Talijanskog nogometnog Saveza, oaza iz koje su Azzurri, primjerice, krenuli u osvajanje svijeta 2006. godine. Ovo 'oaza’ nije fraza. Coverciano nudi idilu. Mir, zelenilo, tišinu narušenu samo udarcima lopte i povicima nogometaša i trenera.

U nedjelju je sučelice desecima novinara sjeo čovjek koji je s Milanom i Juventusom osvojio sve što sve osvojiti može u klupskom nogometu, a s talijanskom reprezentacijom Svjetsko prvenstvo 2006. godine - Andrea Pirlo. Juventusov veznjak-rutiner koji u vitrinama ima sve osim naslova prvaka Europe.

- Ne znam hoću li ga osvojiti ovaj put, ali cilj nam je sigurno otići do kraja - počeo je Pirlo u svom klasičnom stilu. Tiho, sotto voce, ali - odlučno. Pobjednički!

- Svjesni smo kako nas nitko ne smatra favoritima, no mi sami znamo i osjećamo da možemo do vrha. Nemoguće je obećati titulu, a mislim da je temeljnu ambiciju najbolje sažeo Gigi Buffon. Biti među prva četiri. Dakle, doći do polufinala, a od tamo nadalje je sve moguće neovisno o tome tko nam stao s druge strane.

A tko bi mogao?

- Najveći favorit je Španjolska, normalno. Prvaci svijeta i prvaci Europe... Oni su, prema onome što pokazuju proteklih godina, jednostavno iznad svih. No svako je veliko natjecanje jedna nova velika priča. Niti prije šest godina na Mundialu nas nitko nije držao favoritima, jel’ tako? A otišli smo do kraja, na vrh. Mi smo Italija, mi uvijek možemo daleko! Naravno, bit će strahovito teško jer uz Španjolsku strahovit respekt zaslužuju i Njemačka, Nizozemska i Francuska.

luksemburg u utorak

Adut talijanske reprezentacije u toj priči je...?

- Kvaliteta, odlučnost i unutarnja snaga. Jedinstveni smo, vjerujemo u sebe. Po tim odlika moja Italija sliči mom Juventusu. Pa ako je Juventus nakon toliko godina uzeo scudetto...

Croazia? To je druga utakmica na Euru i jednostavno nam nije u fokusu, što je i prirodno”. To je zborni odgovor Azzurra na pitanje o Hrvatskoj.

- Jaki ste, opasni ste, već ste nas znali pobijediti i bit će teško, ali mi mislimo na Španjolsku.

Koga god pitali, čut ćete tu repliku. Hrvatska je Talijanima u drugom planu. U čemu ima logike jer najvažnija je utakmica uvijek ona prva koja je pred tobom. A bilo nam je drago i čuti i osjetiti takav sentiment.

Linker
23. rujan 2024 11:23