+

 GABRIEL BOUYS Afp
PREDLAŽE LEGENDARNI NAPADAČ

Pogledajte pet revolucionarnih pravila koje bi dodatno poboljšale nogomet, profitirale bi i gubitničke ekipe?

Neka od njih ne tiču se same igre već i faktora vezanih izvan nogometnih travnjaka
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 13. svibanj 2023. 09:26

Nogometna pravila iz godine u godinu napreduju. Samo u posljednjih desetak godina uvođenjem VAR-a ili goal-line tehnologije najvažnija sporedna stvar na svijetu doživjela je svojevrsnu revoluciju. Međutim, pogreške se i dalje događaju i prostora za razvoj ima na pretek. Zbog toga se i dalje razmatraju inovacije koje bi ‘‘gafove‘‘, svele na minimum. Nedavno smo pisali o ideji koju je plasirao njemački Kicker gdje se koketira s idejom uvođenja trenerskog ‘challengea‘ po uzoru na američki sport. Svoje implementacije s publikom je u CBS-ovoj emisiji u srijedu navečer, nakon polufinalnog sraza Lige prvaka između Intera i Milana podijelio legendarni napadač Arsenala i Francuske, a danas stručni komentator Thierry Henry.

image
BERTRAND GUAY Afp

Predstavio je pet novih pravila od kojih bi neke mogle izazvati kontroverze. Evo popisa:

1. Smanjiti zadržavanje vremena

- Kad momčad odbije igrati, odnosno trudi se na što više načina zadržavati vrijeme sudac može dosuditi slobodan udarac za protivničku ekipu.

2. Dodatni bodovi za postizanje golova

- Francuz kod ovog zahtjeva traži nagradu za momčadi koje postignu tri ili više gola na utakmici, bez obzira na rezultat. Po tom bi pravilu primjerice nakon utakmice 25. kola SuperSport HNL-a Istra 1961. bez obzira na poraz 5:4 od Gorice dobila bod, dok bi Goričani dobila četiri.

3. Suci imaju mikrofone i održavaju presice nakon utakmica

- Suci moraju doći nakon utakmice i razgovarati s novinarima - započeo je Henry.

- Molim vas, možete li objasniti svoje greške ili koliko ste bili sjajni, želimo vam reći kako ste ponekad bili sjajni ili koliko ste loši kao što su nam ljudi govorili - prisjetio se 45-godišnjak, a onda predložio ugradnju mikrofona kod sudaca kako bi se čulo što govore igračima na terenu - Nekad nisu pristojni, nisam bio ni ja kao nogometaš, ali želim da to sami čujete - podvukao je.

4. Oprez s transferima

Ovo je jedino pravilo koje se ne tiče same igre, već je Henry više pozornosti usmjerio prema nogometnim transferima koji ne prođu onako kako se očekivalo.

- Vidio sam toliko igrača kako stižu na mjesta, a da nitko nije znao mogu li se tamo prilagoditi. To je nešto na čemu bi svaki klub trebao poraditi.

5. Privremene zamjene

Bivši napadač smatra da bi uvođenje privremene zamjene spriječilo momčadi da ostanu s igračem manje na terenu kada je netko ozlijeđen i pruža mu se liječenje, kako bi mogli ostati ravnopravni. Istu je ideju Premier League predložila Međunarodnom odboru nogometnih saveza (IFAB-u), no oni su je odbili.

Linker
30. travanj 2024 08:54