VELIKA ODGOVORNOST

Real i La Decima. Žele li uzeti kantu, Modrić mora diktirati ritam Realove igre

Neuspjeh u prvenstvu tretiran kao da se ništa nije dogodilo. Izostane li Decima, bit će to (pre)veliko razočaranje i teret akterima Realove svlačionice
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. svibanj 2014. 11:33

Ogroman je pritisak na trenera i igrače Reala. Nakon 12 godina prilika za ostvarenje Decime napokon je pred njima. Ta opsesija za klub koji esencijalno teži prestižnosti, gotovo je blokirala normalan život Reala. Predsjednik Perez jasno je naveo da naslov nije pitanje samo sportskog uspjeha nego i prestiža, od kojeg klub najviše financijski profitira. Zato je, barem zasad, neuspjeh u prvenstvu tretiran kao da se ništa nije dogodilo. Izostane li Decima, bit će to (pre)veliko razočaranje i teret akterima Realove svlačionice.

Ancelotti je svjestan je da je doveden prvenstveno zbog europskog naslova. Staloženi trener nastoji upravo mirnoću prenijeti na igrače, jer je pritisak okruženja maksimalan. Atletico je osvojio Ligu i oni su već namireni, osvoje li LP bit će im ekstaza. Real nema tu opciju, jer kako je naveo Ancelotti, imperativ je da se ide na sve trofeje sezone i igra što spektakularnije.

U Lisabonu će pragmatičnost ipak biti ključna strategija. Protiv Bayerna je Real ispao spektakularan jer igrao ponizno i pragmatično, kompaktno u defenzivi i ubitačno u kontri. Protiv Atletica će to teže ići jer ta momčad nameće rovovsku bitku za svaki metar terena, može igrati visoki presing i brzo se zatvoriti ako ne uspije, kreće se po terenu skladno i bez ikakvog individualnog iskakanja. Može li Real izvući Atletico pa onda iz kontre napasti Courtoisa, ili će biti obratno? Jedan gol mijenja odnose i dopušta jednome takav scenarij. Real je jači u igri, Atletico je kompaktniji. Ako Real uspije poravnati faktor kompaktnosti, onda će teže biti Atletico parirati u igri. Ako Real ne bude kompaktan, jako teško će nametnuti ono u čemu je jači, igru.

Ključ je Modrić, ne samo zbog odsustva Alonsa. Modrić je taj koji mora diktirati ritam Realove igre, smiriti je kad treba, bljesnuti za kontru kad je prilika. No, nadasve Modrić je taj koji zbog svog načina igre može izvući Real iz presinga te s loptom stvoriti višak u sredini i uposliti brze napadače. Zna to i Simeone pa će sigurno nastojati blokirati Modrića i prepustiti vođenje Illaramendiju ili Khediri.

Real je najbolje partije pružao kad je djelovao kompaktno, sa 4-4-2 u defenzivi te 4-3-3 u ofenzivi, što iziskuje da se Bale i Di Maria vraćaju u liniju 4 vezista i rasterete Ronalda i Benzemu. Ne bude li mogao Benzema, onda će Isco na Baleovu poziciju, a Velšanin će u špicu. Protiv Barcelone i Bayerna to je sve djelovao vrhunski. Sada je pak još i potrebnije, sada je vrijeme Realove istine. Budu li momčad, blancosi će biti korak bliže Decimi…

Linker
25. rujan 2024 00:10