BARCELONA - REAL M. 1:2

Real na krilima Ronalda i Khedire srušio Barcu i stigao na korak do naslova!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 21. travanj 2012. 14:43

Šesnaest mjeseci nakon ponižavajućih 0-5 José Mourinho trijumfirao je na Nou Campu i praktički osigurao naslov prvaka Španjolske Real Madridu nakon četverogodišnjeg trpljenja Barcelonine dominacije. Cristiano Ronaldo pobijedio je Messija u njegovu dvorištu, pogodio za 1-2 i sedam bodova prednosti Madriđana četiri kola prije kraja Primere.

Bio je to 42. pogodak u prvenstvenoj sezoni portugalskog napadača, a vodeći kraljevskog kluba kojeg je zabio Khedira rekordni 108. u povijesti La lige. Barça je, pak, doživjela domaći poraz nakon 54 nadmetanja u svim natjecanjima, ove sezone samo su Sevilla u prvenstvu i Milan u Ligi prvaka osvajali bodove n Nou Campu.

Druga je to pobjeda Mourinha na klupi Reala u 12 nadmetanja s Guardiolinom Barçom, onu u lanjskom finalu Kupa također mu je donio Ronaldov gol, no ova je bila najvažnija. Madriđani će zasigurno prekinuti Barcelonin niz od tri uzastopna domaća naslova, a već u srijedu navečer svijet će saznati hoće li se svojevrsna majstorica za ovu sezonu utrka i rušenja rekorda dogoditi u Münchenu 19. svibnja. Barça i Messi imaju teži posao nego Mourinho i Ronaldo, sustižu u utorak 0-1 protiv Chelseaja, a ovi drugi 1-2 protiv Bayerna.

Real Madrid je započeo utakmicu onako kako je završio prošlu na istom stadionu (2-2, nakon 2-0 vodstva domaćih), hrabro, napadački, presingom i plitkom formacijom. Cristiano Ronaldo je već u 4. minuti zaprijetio glavom nakon kornera, a Barça je do svoje prigode došla zahvaljujući mlitavom dodavanju stopera, Pepea za Sergija Ramosa, Dani Alves je presjekao loptu no Casillas je na vrijeme istrčao i bacio mu se u noge.

Josep Guardiola je postavio izrazito ofenzivnih 3-4-3, s rombom u sredini. Za razliku od Londona na klupi je ostao Fabregas, nedovoljno oporavljenog Alexisa Sáncheza zamijenio je mladi Katalonac Tello (Cristian, a ne Michel), a Pique se ponovno nije kvalificirao za početnu 11-oricu. Dani Alves je igrao desno krilo, Tello lijevo, Messi se opet duboko vraćao po loptu i kreirao gotovo sve opasnosti po suparnička vrata.

José Mourinho je suprotno očekivanjima španjolskih medija započeo u istoj postavi kao u Münchenu, dakle bez Kake i s Coentraom na lijevom stražnjem boku, ipak je incidentima skloni i neurotični Marcelo slabija defenzivna opcija od pofarbanog portugalskog reprezentativca. Özil i Di María izmjenjivali su se na desnoj i srednjoj polušpici i skupa s Crisom Ronaldom na lijevom krilu iskorištavali prostor kojeg su domaći ostavljali.

Gosti su poveli nakon prekida, Udarac iz kuta izveo je Di Maria, Valdés zaplivao, Pepe na drugoj vratnici nadvisio Busquetsa, no lopta je završila u nogama Puyola. Kapetan Katalonaca je oklijevao trenutak, dovoljno da mu Sami Khedira koji je prije toga bio u pasivnom zaleđu izbije loptu preko crte vratiju za 0-1.

Domaći su bili potreseni, netipično griješili u dodavanjima, kiša i sklizak teren ovaj im puta nisu bili saveznik. Impersioniran je bio Thiago Alcántara koji je pretpostavljen Cescu Fabregasu, Tello nije uspijevao nadmudriti Arbelou. Messi je jedini stvarao višak i navlačio po nekoliko igrača, a čak petoricu u 27. minuti, kad je podvalio loptu Xaviju koji je utrčao iz drugog plana, a najbolji dodavač lige, oči u oči sa svojim reprezentativnom kolegom pucao, točnije bi bilo reći, dodao loptu - pokraj vratnice.

U nastavku, Real se nastavio braniti plitkom zonom oko koje su domaći kružili i neuspješno pokušavali ubadati okomitim loptama. Tragičar je bio Tello, koji se preplašio velike prigode u 54. minuti i zapucao je nebu pod oblake. Nije to bio Xavijev dan i Guardiola ga je mijenjao za napadača Alexisa i upravo je Čileanac izjednačio minutu nakon ulaska, svladavši Casillasa iz drugog pokušaja, no sve bitno napravio je Messi. Domaći su pomislili da mogu nokautirati najvećeg suparnika, otvorili se još više, no u 73. minuti sijevnula je kontra, Özil je dubinski proigrao Ronalda koji je u punom sprintu pretrčao zadnju liniju domaćih, zaobišao Valdésa i poentirao za 1-2. Barça više nije stvorila šansu, ‘realovci’ su krali vrijeme i ubrzo je započelo veliko slavlje...

BARCELONA - REAL MADRID 1:2 (Sanchez 70'/ Khedira 15', Ronaldo 72'/)

Barcelona (4-3-3): Valdes; Alves, Mascherano, Puyol, Adriano; Xavi, Busquets, Thiago; Tello, Messi, Iniesta.

Real Madrid (4-2-3-1): Casillas; Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao; Khedira, X. Alonso; Di Maria, Özil, C. Ronaldo; Benzema.

Primera: Bilić održao Sportingovu nadu

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Mate Bilić svojim je pogotkom Rayo Vallecanu održao nadu Sportingu iz Gijona za opstanak u prvoj španjolskoj nogometnoj ligi...

Sporting je s 2-1 bio bolji od Raya na svom travnjaku čime je stigao na pet bodova od zone spasa. Bilić je susret započeo na klupi, ali je u 75. minuti ušao u igru, te već u 78. zabio za konačnih 2-1. Bio je to njegov treći ovosezonski pogodak.

Poveli su domaćini u 18. minuti preko Gastona Sangoya, dok je na 1-1 izjednačio Mikel Labaka u 51. Isti je igrač 25 minuta kasnije zaradio isključenje nakon kojeg je Bilić bio strijelac. Recimo i da je tri minute prije kraja Casado kod gostiju zaradio drugi žuti karton odnosno isključujući crveni.

Sporting je s ova tri boda pretekao Zaragozu, koja je poražena kod Mallorce (1-0), na 19. mjestu Primere, ali samo zbog bolje gol-razlike. Obje momčadi imaju 31 bod odnosno pet manje od 17. Granade koja drži posljednje mjesto koje garantira ostanak u Primeri.

Spomenimo i da je Tomislav Dujmović odradio 56 minuta utakmice za spomenutu Zaragozu. Strijelac jedinog pogotka na utakmici za Mallorcu bio je Victor Casadesus u 33. minuti prvog dijela.

Primera, 35. kolo:

Mallorca - Zaragoza 1-0 (Casadesus 33)

Sporting Gijon - Rayo Vallecano 2-1 (Sangoy 18, Bilić 78 / Labaka 51)

Poredak: 1. Real Madrid 85, 2. Barcelona 81, 3. Valencia 52, 4. Malaga 51...

Linker
20. rujan 2024 17:17