Ivan Tomečak
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
GRCI SU BILI PREJAKI

Rijeka nije mogla više, ali uoči velikog derbija ima i sjajna vijest! Jedan čovjek bio je fantastičan

Grci su bili previsoka prepreka, ali Tomić i igrači bez problema će si moći pogledati u lica.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 22:01

Nije moglo ove večeri poći po dobru ni na Rujevici. Dinamo smo na domaći uzvrat protiv Šerifa dopratili s nadom i vjerom da može napraviti gotovo nemoguće i nadoknaditi 0:3, Rijeka je imala nešto lakši zadatak kojeg nije ispunila. Pogodak Ivana Lepinjice u Solunu bio je, ispostavit će se, trenutak bljeska, pojedinačni sjaj još uvijek neizbrušenih ambicija nove Rijeke. PAOK je, baš poput Moldavaca u susretu s prvakom Hrvatske, bio kvalitetniji. Nema mrlje na prolazu grčkih jurišnika, nema ni ljutnje, teških osjećaja. Ima žalosti, ali to je tako kada se izgubi.

Dvije grede, jedna vratnica, pa i dva Tomečakova promašaja, u svakom poluvremenu po jedan. Sve se to pribraja grčkoj zbilji koja se na Rujevici nije pretvorila u dramu. Živjela je nada do posljednjih desetak minuta da se rani pogodak El Kaddourija može anulirati, da se s novih 1:1 može u produžetak... Rijeka je bila preumorna, naglašavali su to i uoči utakmice igrači, bilo je to na trenutke i vrlo očito, nedostajalo je prave energije.

image
Haris Vučkić
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Da je Tomić znao što radi i da je imao ideju kako pokušati slomiti neugodno društvo s juga Europe, sugerirao je već početni sastav u kojem je Drmića poslao u vatru, makar je riječki napadač još uvijek na nekih 80, možda 85 posto. Uspio je Švicarac svojim prisutstvom preokrenuti Šibenik za vikend, ali novi radni tjedan i europsko ozračje donijeli su i nešto težu, višu prepreku.

Riječke snage napadale su u mahovima, kratkim, ali i povremeno vrlo okomitim, prodornim akcijama, uglavnom preko Ampema i Tomečaka. Problem je, u osnovi bio taj, što je takvih trenutaka bilo jako malo. Razvan Lucescu je, valja i to reći, studiozno pripremio i uzvrat. Nije dao spomenutom dvojcu u bijelim dresovima da se razmaše, anulirao je i Drmića, a sama klasa, i to jako vidljiva, Domagoja Pavičića nije mogla doći do punog izražaja.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ako je Tomić dobio išta dobro uoči novog derbija s Hajdukom na Poljudu, onda je to - riječka desetka. Nosili su je prethodno velikani, perjanice nogometa u Kvarnerskom zaljevu. A bivši igrač Dinama još je jednom potvrdio da je ovo njegova sezona. Reći ćemo, jednom kada ode, bit će to unosan posao. Jer, nedvojbeno je da su ga mnogi zapamtili, ali i da će ovakav u nastavku sezone (naravno, ako i do kada ostane) biti od velike pomoći Bijelima.

Dinamo i Rijeku valja još jednom provući kroz isti odlomak. Spomenuti i nedjelju, jer to će biti - nedjelja istine. Modri su u Osijeku, Bijeli u Splitu nakon europskih ispadanja. Nisu to debakli, katastrofe i podbačaji, ali su itekako bitne referentne točke oko kojih će se slagati priča za sezonu koja je, u načelu, tek počela.

Linker
22. travanj 2024 04:03