VLADO KOS/CROPIX
OSEBUJNI NAPADAČ

Slavni Talijan za njega je rekao da će vrijediti 20 milijuna eura, sada ga je Osijek poslao na posudbu...

Veliki transfer, incidenti, svađe s izbornikom i suparnicima obilježile su mu karijeru do sada
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 31. srpanj 2021. 23:34

Eros Grezda (26) po drugi puta je napustio Gradski vrt. Potencijalni reprezentativac Albanije iduću će sezonu provesti na posudbi u ZTE Zalaegerszeg, prošle sezone devetoj momčadi mađarske lige. Očekivan je to rasplet njegova statusa u Gradskom vrtu nakon što je gotovo godinu dana bio izvan travnjaka. Brzonogom krilnom napadaču nakon dugotrajnog oporavka nužne su minute, a koje mu Nenad Bjelica u Osijeku ne može obećati, da dohvati formu koja ga je svojedobno transferirala u Glasgow Rangers.

- Erosu nakon duge pauze apsolutno treba klub u kojem će moći igrati u kontinuitetu - objasnio je Bjelica.

Prva veća kupovina

Grezda je bio jedna od prvih većih kupovina Osijeka otkako su mađarski vlasnici preuzeli klub. U ljeto 2017. za njegov transfer iz Lokomotive izdvojeno je 600.000 eura. Našao se u generaciji koja je imala europsko ljeto za pamćenje, a na koncu ipak ostala bez glavne nagrade i plasmana u skupinu Europske lige. Zabio je Luzernu u 2:0 pobjedi u Gradskom vrtu, u uzvratu asistirao za pogodak Muzaferu Ejupiju, odigrao je 180 minuta u obje slavne pobjede protiv moćnog PSV-a...

Čitavu sezonu odigrao je u velikom stilu, igrao možda i najbolji nogomet karijere, zabilježio je ukupno 37 nastupa u svim natjecanjima za Bijelo-plave, zabio osam pogodaka (a tresao je mreže Dinamu, Rijeci i Hajduku), podijelio i tri asistencije i postao “vruća roba” na nogometnom tržištu. Odigrao je za Osijek tek jednu sezonu prije nego što je transferiran u Glasgow Rangerse za dva milijuna eura, što je bio i iznos definiran odštetnom klauzulom u njegovu ugovoru. U tom trenutku to je bio četvrti najveći odlazni transfer iz Gradskog vrta.

U slavni klub, najtrofejniji u Europi, nogometaš rođen u kosovskoj Đakovici transferiran je nedugo nakon dotadašnjeg suigrača iz Gradskog vrta Borne Barišića. Početak na Ibroxu bio je težak za obojicu, ali dok je Barišić s vremenom pohvatao konce i postao jednom od uzdanica Stevena Gerrarda, Grezda se nije snašao. U godinu i pol dana u dresu škotskog velikana odigrao je tek 17 utakmica u svim natjecanjima uz dva gola i asistenciju, a jedan incident mu je zapečatio sudbinu. Na utakmici Wafer Challenge Cupa, revijalnom dvoboju rezervnih momčadi, pljunuo je protivničkog braniča, a potom se odbio rukovati sa suparnicima.

image
Eros Grezda
VLADO KOS/CROPIX

Problemi s ponašanjem

- Eros mora znati da ako se ponaša tako, neće predstavljati ovaj klub ni na jednoj razini nogometnog natjecanja. Ovdje ne toleriramo pljuvače, nego se trudimo poštovati suparnike. Nitko tko se tako ponaša neće nositi dres Rangersa. Ako se dokaže da je kriv za ono za što ga se tereti, za njega više nema mjesta u momčadi - rekao je Gerrard.

Bilo je to krizni period u životu albanskog nogometaša jer nekoliko mjeseci ranije imao je sukob i s tadašnjim izbornikom Albanije Edoardom Rejom.

- Dok sam izbornik, više ga neću zvati u reprezentaciju! Kasnije se ispričao, ali bilo je prekasno - kazao je nekadašnji trener Hajduka.

Morao je naći izlaz iz Glasgowa, a našao ga je u Osijeku za koji je potpisao u siječnju 2020.

- Vratio sam se kući... Nije to bila teška odluka kako bi netko mogao misliti - kazao je Grezda nakon što je opet zadužio bijelo-plavi dres s brojem 11.

Odabrao je povratak u Gradski vrt iako je u tome trenutku imao ponude Hajduka, Rijeke i nekoliko turskih klubova, a zvali su ga i s Cipra.

- Kada je zahtijevao odlazak u Glasgow Rangers, moj je stav bio da mu je za takav iskorak prerano. Nije bitno jesam li bio u pravu, nego što nam se vratio i svi vjerujemo da će biti veliko pojačanje našem napadu, da će igrati i bolje nego što je igrao u svom prvom boravku u Osijeku - izjavio je tadašnji sportski direktor Alen Petrović.

Sukob s Čolakom

Nažalost, to se nije ostvarilo. Incident na parkiralištu Rujevice nakon famoznog polufinala Kupa protiv Rijeke u svibnju prošle godine kada je još “vruće glave” odlučio tjerati pravdu i sukobio se s Mirkom Čolakom koštao ga je suspenzije. Ali to je bio tek početak nevolja. Nakon odslužene kazne i četiri utakmice “hlađenja” do konca se sezone više nije vraćao na teren. Zbog ozljede stopala lijeve noge morao je “pod nož”, a taj se problem pokazao većim nego što se isprva činilo. Krenuo je u novu sezonu, stigao upisati pet nastupa, od čega dva pod Nenadom Bjelicom, kada je poslan na novu operaciju stopala. Oporavak se oduljio u toj mjeri da se Grezda od 17. rujna prošle godine i utakmice kvalifikacija za Europsku ligu protiv Basela više nije ni vraćao na teren u službenoj utakmici. Od povratka u Gradski vrt u siječnju 2020. Grezda je za Osijek tako stigao upisati tek 13 nastupa uz jedan pogodak (Dinamu na Maksimiru).

Reagiralo je, naravno, i nogometno tržište. U proljeće prošle godine Grezda je, prema procjeni Transfermarkta, bio nogometaš od milijun eura, no danas je njegova vrijednost procijenjena na 300.000 eura. Karijera mu do sada nije išla po planu, a u ZTE je na novom početku i pred još jednom prilikom da ostvari talent i dokaže tvrdnje nekadašnjeg izbornika Albanije, legendarnog Cristiana Panuccija, koji je svojedobno za Erosa Grezdu rekao kako je “zvijezda u nastajanju” i “igrač koji će jednog dana vrijediti čak 20 milijuna eura”.

Inače, aktualni ugovor s Osijekom ga veže do siječnja 2023. godine.

Linker
06. svibanj 2024 09:22