BITKA ZA FINALE

SPEKTAKL U TORINU Allegri će napasti Real, utakmica bez golova je nemoguća

'Juve ne vreba kontre i slabosti suparnika. Promjenom trenera igraju više tehnički nogomet'
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 05. svibanj 2015. 09:58

Juventus i Real Madrid kombinirano su 20 puta igrali u finalima Kupa ili Lige prvaka, jedan od tih europskih nogometnih velikana vidjet će i Berlin 6. lipnja, u kojem će se sastati s uspješnijim iz nadmetanja Barcelone i Bayerna.

‘Kraljevski klub’ je branitelj naslova i favorit polufinala protiv svježeg četverotrukog uzastopnog talijanskog prvaka, koji u polufinalu nije bio 12 godina, a tog proljeća 2003. prošao je u finale upravo preko Madriđana, sa 1-2 i 3-1. Prošle sezone susreli su se u skupini, na Bernabéuu je pobijedio domaćin 2-1, u Torinu je završilo 2-2...

Jedni i drugi u međusobne dvoboje ulaze oslabljeni za važne vezne igrače: Juventusu nedostaje Paul Pogba, najtraženiji od dohvatljivih igrača na tržištu (cijena: najmanje 100 milijuna eura), Real Madridu naš Luka Modrić (“vitalan”, naglašava legendarni Arrigo Sacchi). K tome, za prvi dvoboj Carlo Ancelotti neće moći računati na napadača Karima Benzemu, dok su Massimilianu Allegriju sve ostale bitne figure na broju.

Real ima pobjedu više

U dosadašnjih 16 međusobnih ogleda u eurokupovima Real Madrid ima osam, a Juventus sedam pobjeda, no talijanski gigant ima bolju gol-razliku, 18-16. “Nikad Real Madridu nije bilo lako s talijanskim klubovima”, upozorava španjolsku javnost u intervjuu AS-u Sacchi, dok naš stručni komentator Elvis Scoria naglašava da “Juventus nije tipična talijanska momčad”.

- Juve ne vreba kontre i slabosti suparnika. Promjenom trenera igraju više tehnički nogomet i na posjed, dok su pod Conteom forsirali jaki ritam i bili agresivniji. Allegri je 3-5-2 promijenio u 4-3-1-2, dodao polušpicu umjesto jednog stopera, dakle 90 % igrača ostalo je na svojim mjestima osim što su se bekovi pomaknuli za desetak metara unatrag, no u svakom trenutku oni se mogu vratiti na 3-5-2, kao što su napravili u uzvratima nokaut-faze, u Dortmundu i Monte Carlu, analizira Scoria, kojem su ‘calcio’ i Juve specijalnost.

- Allegri će pokušati kroz aktivnu igru, s veznim redom u rombu, doći do pozitivnog rezultata pred uzvrat u Madridu. S dvije špice, od kojih će jedna uvijek napadati prostor, zaposliti će suparničke stopere. Ključni ljudi domaćina bit će Tévez, koji može sam riješiti utakmicu i Pirlo, koji može kao rukom točno dati pravodobnu loptu u prostor. Morata, koji ima i visinu i brzinu, bit će posbno motiviran protiv svog bivšeg kluba i u tandemu s Tévezom težak za čuvanje i Varaneu i Pepeu.

Prema najavama korničara ‘kraljevskog kluba’, Ancelotti će ponovno optorati za Sergia Ramosa u veznom redu uz Kroosa, dok će u špici biti Bale i Cristiano Ronaldo, bit će to 4-4-2, za razliku od 4-3-3 u prošlosezonskim sučeljavanjima u skupini.

- Ramos mu treba zbog ravnoteže u sredini terena, a smatram da će Ancelotti do zadnjeg trenutka dvojiti između Chicharita i Balea ili Isca i Balea. Ancelottijeva taktika bit će slanje lopti na bokove, gdje će dolaziti dva na jednog i tako ostvarivati prevlast. Sigurno će pokušati blokirati Pirla u otvaranju napada, vidjet ćemo s kojim igračem, Jámesom ili odmah Ramosom. Isto tako, morat će jako paziti na Juventusove prekide, također i na povratnu trku, stoga možda umjesto Marcela starta defenzivniji Coentrao. Sve u svemu, pokušat će Ancelotti maksimalno iskoristiti tu prvu utakmicu jer će Realu biti riskantno stizati prednost ako će se Juve u uzvratu imati prigodu zatvoriti u 5-3-2.

Buffon više nije ‘taj’

Scoria smatra da će veliku ulogu imati i čuvari mreža, posebno domaći...

- Buffon i Casillas nisu što su bili, s time da je Buffon četiri godine stariji. Juventus će protiv Real Madrida trebati nekoliko njegovih obrana odlučujućih lopti, no Buffon mi ne ulijeva povjerenje da će biti ‘taj’. Ipak, dobro za polufinale je što su obje momčadi u formi i u dobrom raspoloženju, bit će to utakmice s golovima, ne očekujte 0-0, poručio je Scoria.

Linker
04. svibanj 2024 15:34