Krešimir Režić u Croatija Zmijavcima

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NEKA IGRE POČNU

Splićanin u nogometnom ‘El Doradu‘: ‘Vizija? Iznenaditi Ronalda i veliku četvorku, zvijezde nisu prevaga‘

Pod ‘blagoslovom‘ kraljevske obitelji kreće povijesno i revolucionarno izdanje saudijskog prvenstva
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 21:48

Neka igre počnu! S njima i nova era. Saudijska Arabija spremna je na povijesno i najiščekivanije 48. izdanje domaćeg prvenstva, s početkom 11. kolovoza i profilom kakvog do jučer nismo mogli ni zamisliti te s dvojicom osvajača Zlatne lopte na Arapskom poluotoku. Cristianu Ronaldu i Karimu Benzemi društvo pravi niz imena s elitnim europskim životopisom, a pod "blagoslovom" kraljevske obitelji, već sada znamo da će prvenstvo biti praćenije no ikada.

Gdje je Ronaldo, tu su i puni stadioni

- Događaju se takve promijene da je u ovom trenutku teško predvidjeti što će se sve dešavati u ligi. Atmosfera je drukčija nego svih ovih godina, željno se iščekuje start. Naravno da nas je Ronaldo unaprijedio u tom segmentu. Gdje god je Al Nassr igrao posljednjih mjeseci, stadioni su bili rasprodani. Ne sumnjam da će sve ukupno, pa tako i taj dio, biti samo na još višoj razini - govori nam Krešimir Režić, novoangažirani trener Al Taija, s prethodno trogodišnjim angažmanom u Damacu.

image

Cristiano Ronaldo

ABDULLAH MAHDI Afp

Saudijsko prvenstvo će umjesto dosadašnjih 16 brojati 18 klubova. Dva su relegirana (Al Adalah i Al Batin), a četiri promovirana (A Ahli, Al Hazem, Al Rijad, Al Okhdood) u Saudi Pro Ligu, sada ukupno vrijednu 780 milijuna eura prema Transfermarktu. Dvije vodeće ekipe uz pobjednika King‘s Kupa kvalificirat će se za AFC Ligu prvaka, treća ide u kvalifikacije, a dvije posljednje momčadi ispadaju u niži rang. Titulu brani Al Ittihad s Benzemom u glavnoj ulozi, dok uskom krugu favorita pripadaju i preostale tri momčadi pod 75-postotnim vlasništvom Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije - Al Nassr, Al Hilal i Al Ahli.

‘Boom‘ će živjeti dugi niz godina

- Teško je izdvojiti glavnog favorita, naravno da se najviše spominje velika četvorka i to bi bilo najlogičnije uzevši u obzir dovedene igrače. No, to neće biti prevaga, mnogo će ovisiti o balansu unutar momčadi. Sve ekipe u ovom se trenutku još uvijek slažu i neće biti potpune do početka sezone. Manje-više smo svi u takvim okolnostima, tako i moj Al Tai. Uživam u svemu tome jer ovo što se dešava je nogometni ‘boom‘ koji će, nadam se, živjeti dugi niz godina.

Ovog ljeta dosad je utrošeno 460 milijuna eura na 161 akviziciju u prvoligaškom nogometu Arabije, od toga 432 milijuna otpada na ‘veliku četvorku‘, dok ukupna zarada od transfera iznosi znatno manje - 93 milijuna eura inkasirano je ususret 160 igrača prodanih u inozemstvo. Država se u prvom valu tržišne tranzicije pobrinula za četvrtinu lige, time i kreirala ogromni jaz između odabranih i neodabranih. Pitanje je koliko ova druga skupina, a pripada joj i Režićev Al Tai, može konkurirati.

- Istina, četiri kluba iskočila su u odnosu na ostale i stvorila se razlika. No, svi ostali također imaju potporu ministarstva i uživaju u benefitima, tako da ne vidimo problem. Okej, neki klubovi ne mogu financijski pratiti ostale, ali bit će na jednoj puno višoj razini u odnosu na prethodno razdoblje - navodi 41-godišnji stručnjak iz Splita.

image

Krešimir Režić u Croatija Zmijavcima

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

U većoj ili manjoj mjeri, doći će red na svakoga, jer takozvana saudijska ‘Vizija 30‘ planira unaprijediti revoluciju sumom od 16 milijardi eura namijenjenih za razvitak lige do 2030. godine. Dobar dio odlazi na plaće igračima, no vrijedi napomenuti i da pravilo nalaže maksimalno osmoricu stranih nogometaša u registru jednog kluba, stoga i saudijski aduti nisu otpisani. Od stranih igrača najviše je Brazilaca, potom slijede Marokanci i Alžirci. Svi aktualni treneri, pak, stigli su iz inozemstva.

Taktika u rukama Hrvata

Značajni dio taktičkog razvitka Saudijci su podarili u ruke Hrvatima - Režiću su se na Bliskom istoku pridružili Slaven Bilić (Al Fateh) i Igor Jovićević (Al Raed), u elitnoj ligi samo su Portugalci brojniji (šestorica) među stručnjacima s klupe, od kojih je najpoznatije ime ipak Englez Steven Gerrard u redovima Al Ettifaqa.

- Bilićev Al Fateh godinama slovi za jedan od najorganiziranijih klubova u ligi, iako ne spada u uzak krug najboljih. Prošle sezone igrali su jako dobro, nadam se da će im Bilić donijeti dodatni uspjeh. S druge strane, Al Raed jedva je opstao u ligi. No, tradicionalno je to momčad koja pripada sredini tablice. Jovićeviću i Biliću želim mnogo sreće i uspjeha, volio bih da se svi naši treneri pokažu ovdje - kaže Režić, a potom podcrtava planove vlastitog kluba:

- U tri godine rada u Damacu napravili smo sve, stoga je promjena bila logična odluka. Vizija Al Thaija je napraviti što bolju ekipu i biti iznenađenje svima u ligi, a moj zadatak je to ostvariti - govori Režić.

image

Marcelo Brozović

ABDULLAH MAHDI Afp

Marcelo Brozović u Al Nassru i Domagoj Antolić u Damacu jedini su hrvatski igrači u prvoligaškom nogometu Saudijske Arabije. Po pitanju naših igrača malo je nepoznanica. Od obojice se očekuje da će ordinirati veznim redom, Brozović u lovu na titulu, a Antolić na što bolji plasman na ljestvici.

‘Ne razumijem pobune‘

Hrvatski dvojac uživa veliko povjerenje svojih klubova, Brozovićevo ime samo po sebi to nalaže, a Antolić se u prošloj sezoni potpuno nametnuo i zaradio ulogu standardnog prvotimca. Njegov status ne bi se trebao mijenjati unatoč odlasku Režića i njegova pomoćnika Ivice Sertića iz Damaca.

Udarna imena obećavaju mnogo, ali nedovoljno da se izbjegne pitanje praćenosti diljem svijeta. Europljani uglavnom "okreću očima" kada se zvijezda okrene Arabiji, ne sviđa im se što elitu ne mogu gledati u vlastitoj Ligi prvaka. No, recentni potpisi ugovora s TV kućama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama naznačuju širok doseg.

- Gledajte, meni je takav stav pomalo smiješan. Osobno mi je drago da sam dio ove priče i kada pogledam sva igračka i trenerska imena, mogu samo zaključiti da je privilegija biti ovdje. Kad se u drugim ligama trošio nevjerojatan novac, onda je to prihvaćeno kao normalno. Ne razumijem zašto bi se sada netko bunio, tako da se jednostavno mogu samo nasmijati.

Režićev osmijeh u petak će dijeliti čitav Bliski istok, kada Al Ahli i Al Hazem (petak, 20:00 po našem vremenu) otvaraju novu stranicu nogometne povijesti. A kako im je krenulo, Saudijci još dugo neće skidati osmijeh s lica.

‘Scenarij iz Atene ovdje je nemoguć‘

Krešimir Režić kratko je govorio i o navijačima u Saudijskoj Arabiji:

- Ovdje je već izgrađena navijačka kultura. Ljudi pune stadione dugi niz godina i također gledaju utakmice s društvom i po kafićima. Mirno prate događanja, u Saudijskoj Arabiji nema nereda i fizičkih obračuna navijača, nemoguće je da se dogodi scenarij kakav smo vidjeli u Ateni. Evo, donijeli su i zakon da se maknu sve ograde sa stadiona. To vam sve govori - nastavlja 41- godišnji Režić, nekoć i trener Croatije iz Zmijavaca (2019. - 2020.) komentirajući aktualna događanja.

Linker
23. travanj 2024 20:20