FOCUS IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA Focus Images/Ddp Usa/Profimedia
EKSTREMNI EKSPERIMENT

Stiže neviđena revolucija u nogometu? Poluvremena kao u košarci i rukometu, isključenja od 5 minuta...

‘Promjene će igru učiniti bržom, poštenijom i atraktivnijom‘, tvrde u Nizozemskoj.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. lipanj 2022. 05:51

Priče o izmjeni nogometnih pravila povremeno osvanu u medijima i na društvenim mrežama, izazovu kratkotrajne rasprave, a onda padnu u zaborav. Međutim, stvari bi se mogle promijeniti, a izgleda da „revolucija““ ovog sporta neće ostati samo na pričama. Drugoj ligi Nizozemske sviđa se nešto drukčiji nogomet, a već od sezone 2023/24 žele igrati po novim pravilima.

Takvim izmjenama utakmica bi bila podijeljena na dva poluvremena od 30 minuta „čiste igre“, kakvu gledamo u košarci ili rukometu. Žuti karton značio bi isključenje u trajanju od pet minuta, a momčad će imati neograničen broj „letećih“ izmjena, pri kojima se igra ne bi zaustavljala.

Potpuno novu dimenziju poprimili bi i prekidi. Ubačaj sa strane izvodit će se nogom umjesto rukom, pri čemu igrač može jednostavno nastaviti igru s loptom u nogama. Dakle, ne mora nikome dodavati loptu, a isto vrijedi za udarac iz kuta i gol-aut.

„Ove promjene igru će učiniti bržom, poštenijom i atraktivnijom, a cilj je ostvariti ih početkom sezone 2023/24“, napisao je Jan Dirk van der Zee, direktor amaterskog nogometa unutar nogometnog saveza Nizozemske. Kaže da će eksperiment započeti u dogovoru s klubovima i Međunarodnim odborom nogometnih saveza.

Ovakve ideje na amaterskim utakmicama testiraju se od 2017, a van der Zee procjenjuje ih obećavajućima. Ipak, svjestan je da tektonske promjene, kao što je ova, dijele nogometni svijet.

„Postoje dvije vrste navijača. Jedne nazivamo romanticima, oni su sentimentalni i nostalgični te zato žele sve ostaviti onakvim kakvo jest, dok su drugi otvoreni za promjene da bismo igru učinili boljom“, opisao je direktor i dodao da mnogi iz UEFA-e i FIFA-e spadaju u ovu prvu skupinu, pa će morati još puno lobirati.

Linker
25. travanj 2024 19:34