Gerard Pique

 DAVID RAMIREZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
POD POVEĆALOM

‘Sve je legalno, nemam što skrivati!‘ Legenda Barcelone u središtu kontroverzi: ‘Ništa ne žalim...‘

‘Ne morate biti jako pametni da biste znali tko je pustio snimku...‘, priča Pique
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. travanj 2022. 17:39

Je li normalno da igrač jednog od dva najveća nogometna kluba u državi s predsjednikom nacionalnog nogometnog saveza razgovara o financijskim detaljima operacije premještanja Superkupa u Saudijsku Arabiju? Je li moralno da tvrtka tog igrača za svoj doprinos u projektu dobije proviziju, te da on nakon cijele priče nije ni u kakvom sukobu interesa?

Ako pitate Gerarda Piquea, a upravo je on glavni lik ove priče, sve je tu čisto i pod kontrolom, nema nikakvih problema, kao ni razloga za podizanje uzbune. Pokušao je stoper Barcelone uvjeriti javnost kako su njegovi postupci bili legalni, a oglasio se nakon što je 'procurila' audio snimka razgovora njega i predsjednika španjolskog saveza Luisa Rubialesa o financijskim detaljima posla.

El Confidental je objavio snimku koja otkriva kakvu je ulogu imala Piqueova tvrtka Kosmos u ustoličenju novog formata Superkupa u inozemstvu.

- Ako se radi o novcu, Real Madrid bi išao za osam milijuna eura, a onda toliko može dobiti i Barcelona. Onda ostali dobiju dva milijuna i jedan milijun eura. To je 19 milijuna, a vi, savez, zadržite šest milijuna. Mogli bismo od Saudijske Arabije pokušati izvući i više, govoreći im da bi se u suprotnom moglo dogoditi da Real ne dođe. Bolje to nego da (Superkup) organizirate u Španjolskoj, gdje nećete zaraditi niti tri milijuna eura, razmislite o tome – rekao je Pique Rubialesu.

image
PAU BARRENA Afp

Nakon objave snimke, Pique se oglasio putem platforme Twitch. Objavu snimke nazvao je ilegalnom, te je poručio kako se nema kome za bilo što ispričavati zbog posla vrijednosti 40 milijuna eura po turniru za Nogometni savez Španjolske, odnosno četiri milijuna eura za njegovu tvrtku Kosmos.

- Sve što smo učinili je legalno, nemam što skrivati, ponosan sam na to što radimo u Kosmosu. Željeli smo promijeniti format natjecanja i učiniti ga zanimljivijim gledateljima. To je imalo posljedice na prihod, a predsjedniku Rubialesu se jako svidjela ideja. Saudijska Arabija nije bila jedina opcija, SAD i Katar su također bili u igri. Provizija? U svijetu u kojem živimo, to je relativno normalno. Kreće se između 10 i 15 % i vjerovali smo da je to u skladu s onim što agencije naplaćuju za takvu vrstu menadžmenta. Provizija je u skladu s tržištem – uvjerava Pique.

Tvrdi kako je snimka izvučena iz konteksta.

- Jednostavno pomažem predsjedniku pronaći formulu koja ima smisla. Donio sam priliku Savezu. Prije promjene formata, zarađivali su 120.000 eura za to natjecanje, a nakon preseljenja zarađuju 40 milijuna eura. Ne morate biti jako pametni da biste znali tko je pustio snimku...

Novinarima je poručio neka istraže 'zašto je to izašlo baš sad'. Eto, i u Španjolskoj imaju problema s famoznim 'tajmingom'.

- Službeno, mi ubiremo proviziju izravno od vlade Saudijske Arabije u iznosu od četiri milijuna eura, 10 % od ukupne vrijednosti projekta. Nemamo nikakav ugovor s Nogometnim savezom. Rubialesa poznajem još iz reprezentativnih dana, te je postojalo povjerenje za poetak tih razgovora. Ništa ne žalim jer sam napravio jako dobar posao. Ništa pogrešno nije učinjeno, ni moralno, ni legalno – odrješit je Pique.

U međuvremenu se pojavila nova snimka, koja otkriva kako su Pique i Rubiales iskoristili i bivšeg kapetana Barcelone Lionela Messija kako bi pomaknuli termin održavanja Superkupa s kolovoza na siječanj. Naime. Messi je poslao video predsjedniku Španjolske udruge nogometaša Davidu Aganzu, čija je podrška bila neophodna za takvu operaciju...

Pique se dosta rano ubacio u poslovne vode. Osnivač je i predsjednik Kosmos Holdinga, sportske i medijske investicijske grupe koju je pokrenuo s Hiroshijem Mikitanijem, gazdom Rakutena koji je sponzor Barcelone, te još trojicom investitora.

Jedan od glavnih projekata Kosmosa je partnerstvo s Međunarodnom teniskom federacijom na rok od 25 godina. Vrijednost posla je tri milijarde dolara, a sadrži transformaciju natjecanja u Davis Cupu (turniri), što bi tenisu trebalo donijeti prihode za globalni razvoj.

Manje je poznato da je Pique kroz svoju tvrtku kupio španjolskog trećeligaša FC Andorru 2018. godine, dok je godinu kasnije preuzeo većinski udjel u Gimnastic Manresi. Prije dvije godine investirao je u fantasy nogometnu igru Sorare...

Dosad je jedini problem sa zakonom Pique imao 2019. godine kad je na sudu osuđen na plaćanje 2,1 milijuna eura poreznim vlastima zbog prevare s pravima na lik (image rights). Naime, kako bi platio manje poreze, Pique se pretvarao da je od 2008. do 2010. prava na svoj lik prepustio svojoj tvrtki Kerad...

'U našem društvu generiranje novca se smatra uspjehom, a to mi se sviđa'

Odbacio je Pique (35) bilo kakvu mogućnost igračkog umirovljenja zbog slučaja u kojem se našao u središtu pozornosti.

- Ne, daleko sam od umirovljenja. Cijela ova situacija daje mi još par godina igranja. Vijest o tome je izašla 2019, znalo se da će Kosmos dobiti dio novca. Shvaćam da nije uobičajeno da igrač bude uključen u ovu vrstu posla jer igrači ne rade takve stvari dok se ne umirove, ali meni se sviđa. Barca je znala za pregovore 2019. i sve je bilo u redu. Moram li se ispričati? Za ovo? Pa, neću to učiniti, odsad neka svatko misli što želi. Dobro sam u životu zaradio i morao bih se cijeli život izležavati na kauču ne radeći ništa. U društvu u kojem živimo, generiranje novca smatra se uspjehom i to mi se sviđa – poručio je Pique, poznat i kao suprug poznate kolumbijske pjevačice Shakire.

Linker
11. svibanj 2024 12:51