ISSOUF SANOGO Afp
STIGAO DO VRHA

Teška životna priča obasjana zlatom: Ostvario snove, a za nadimak novog junaka nacije zaslužan je - Niko Kovač

Ne može ga zaustaviti buldožer, bome ni teška bolest, a nisu uspjeli ni DR Kongo i Nigerija
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. veljača 2024. 20:55

Niko Kovač definitivno je bio u pravu: "Ni buldožer ga ne bi mogao zaustaviti!". Tako je bivši hrvatski izbornik opisao Sebastiena Hallera za vrijeme uspješne trenerske epizode u Eintracht Frankfurt. Na stranici Uefe stoji i da je upravo Kovač zaslužan za Hallerov nadimak ‘Mirna ptica‘, kojeg mu je nadjenuo zbog staloženog ponašanja. No, u Obali Bjelokosti bilo je baš obrnuto - ludo, "divlje" i nezaboravno...

Ne može, dakle, Hallera zaustaviti buldožer, bome ni teška bolest, a nisu uspjeli ni DR Kongo i Nigerija. Napadač Borussije Dortmund koji je zbog ozljede gležnja propustio sve utakmice grupne faze Afričkog kupa nacija u završnici je postao senzacionalni junak i presudnim pogocima u polufinalu i finalu donio povijesno treći kontinentalni naslov Obali Bjelokosti. I to pred domaćom publikom na putu punom preokreta, neizvjesnosti i pogodaka u "mrtvim minutama". Putu koji nas je naučio da, pored mačaka, hrvatske reprezentacije i Real Madrida, i Slonovi imaju devet života.

image
ISSOUF SANOGO Afp

Romantičari će kazati da je baš takva priča, s Hallerom kao glavnim junakom, jednostavno bila "zapisana u zvijezdama", da za hrabrost, borbenost i ustrajnost mora stići nagrada. Kada je stigla pred 60 tisuća navijača, malotko je na Ebimpeu mogao suspregnuti suze. Nije to uspjelo ni samom Halleru davajući izjave podjednako uplakanom novinaru s lica mjesta.

- Toliko smo puta sanjali o ovom trenutku, neizmjerno se nadali... Naša zemlja zaslužuje ove radosne scene, stvarno se nadam da smo pomogli mnogim ljudima - kazao je 29-godišnji Haller nakon pogotka za 2:1 pobjedu protiv Nigerije.

Nema sumnje da će Hallerov podvig mladim sportašima Obale Bjelokosti služiti kao inspiracija. Bila je to i ranije, budući da je prebolio rak testisa i vratio se nogometnim terenima, no sada je osnažena i obasjana zlatom. Pritom je još jedna nevjerojatna "igra sudbine" i činjenica da je prvi pogodak nakon liječenja zabio 4. veljače 2023. - na Svjetski dan borbe protiv raka.

image
FRANCK FIFE Afp

- Hallerov povratak je čudo i najveća priča sezone, nešto što ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Ponosni smo na njega, njegovu volju, marljivost i pozitivnu energiju koji su mu omogućili povratak - rekao je Edin Terzić nakon što je Haller nepunih pola godine (od srpnja 2022. do siječnja 2023.) izbivao s travnjaka zbog kemoterapija i operativnih zahvata.

- Obitelji nije bilo lako, gledali su kako mi se lice mijenja. Teško je to podnijeti, taj strest i zabrinutost, ali zbog svoje djece nisam želio negativno razmišljati. Oni vas trebaju, zato im morate pokazati da je sve u redu bez obzira na sve što se događa - otkrio je Haller u veljači 2023. za BBC.

Haller je došao u Borussiju u ljeto 2022., Terzić ga je vidio kao izvrsnu zamjenu za Erlinga Haalanda, koji se zaputio u Manchester City. Djelovalo je da napadač dostiže vrhunac karijere budući da je u prethodno osvojio drugi, odnosno vezani naslov s Ajaxom te s 21 pogotkom bio najbolji strijelac lige. Iste sezone (2021./22.) debitirao je u Ligi prvaka i u 5:1 pobjedi nad Sportingom postigao četiri pogotka! Nijednom debitantu to nije pošlo za nogom još od Marca van Bastena, koji je 1992. ‘pokerom‘ golova režirao 4:0 pobjedu Milana nad Göteborgom. Haller je do kraja sezone ostao treći najbolji strijelac Lige prvaka s 11 pogodaka, više su imali samo Karim Benzema (15) i Robert Lewandowski (13), s tim da je Ajax ispao već u osmini finala.

Pod svijetla pozornice Haller je stigao upravo u Nizozemskoj, ali u dresu Utrechta, prvog mu profesionalnog kluba nakon Auxerrea. Za Utrecht je postigao 51 gol u 91 nastupu i zaintrigirao Niku Kovača, koji ga dovodi u Eintracht na ljeto 2017., a dvije godine (i 33 pogotka) kasnije, Haller će postati i do danas ostati najskuplji ulazni transfer (50 milijuna eura) u povijesti West Ham Uniteda.

U Londonu mu se dogodilo slično što i Nikoli Vlašiću, nije se uspio razumjeti s Davidom Moyesom, pa je povratak odličnim izdanjima pronašao u spomenutoj epizodi u Ajaxu. Tada je Haller prvi put pokazao da se zna uzdići iz teških trenutaka, a ta karakterna crta pokazat će se najvažnijom u njegovom životnom i nogometnom putu do uspjeha.

Linker
25. travanj 2024 05:28