Stipe Biuk

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
STIPE BIUK ZA SN:

‘To što igram u Americi nije hendikep da uđem među Vatrene, ali s jednom stvari nisam zadovoljan‘

"Kad bih imao dobru sezonu, dobre brojke, golove i asistencije, ne bi bilo bitno što igram u MLS-u"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2023. 13:20

Amerika, Amerika, zemlja preko mora, nek ne ide, nek ne ide, k‘o ići ne mora. Tako pjevaju Najbolji hrvatski tamburaši u pjesmi Daleko je Amerika.

Stipe Biuk (20), mladi hrvatski reprezentativac, nije ih poslušao, on je u siječnju ove godine otputovao preko "velike bare" iz Hajdukove svlačionice i postao igrač Los Angelesa FC. Trenutačno je u Prelogu, gdje se dečki izbornika Dragana Skočića pripremaju za prijateljski okršaj sa Slovačkom i kvalifikacijski ogled za EP protiv Bjelorusije.

- Dobro je, sve je dobro... Krenuo je play-off, igramo polufinale naše Zapadne konferencije. Protivnik je Seattle Sounders, igramo kad se vratim s ovog okupljanja mlade reprezentacije - priča nam u uvodu Biuk.

Pitamo ga je li njegov klub dovoljno dobar da preskoči Seattle, može li otići do kraja?

- Mislim da možemo, imamo stvarno dobru momčad. Bit će istina nezgodno protiv Seattlea jer igramo u gostima zato što su bili ispred nas na ljestvici u regularnom dijelu. Još igraju na umjetnoj travi... Ali, mislim da ih možemo dobiti. Sezona je bila duga i teška, vidjet ćemo kako će biti.

Chiellini je pravi profesionalac, za svlačionicu fenomenalan. Izvrstan je u komunikaciji s mladim igračima

Pričalo smo malo o toj njegovoj američkoj priči, kako mu je živjeti u SAD-u, kako se snalazi, je li baš tako zamišljao odlazak u daleki svijet?

- Iskreno, sve mi se sviđa, baš sve! Brzo sam se naviknuo na život. Ima samo jedan minus. Daleko sam od kuće. To mi je malo teže, ali ovo ostalo sve je super. Klub, suigrači, MLS kao liga... Sve mi se dopalo.

image
Javier Rojas/Zuma Press/Profimedia

Živi u Pasadeni, priča nam da se uglavnom druži sa suigračima.

- Stadion je blizu mog doma u Pasadeni. Tu je i trening centar, tako da je to odlično. Uglavnom se podružim s momcima iz momčadi, a ponekad mi dođu moji, braća, prijatelji...

Zvijezde momčadi su legendarni Giorgio Chiellini (39) i kapetan Carlos Vela (34).

- Je, oni su glavni, sjajni dečki. Najstariji je Chiellini, pravi je profesionalac, za svlačionicu fenomenalan. Izvrstan je u komunikaciji s mladim igračima, s kompletnom momčadi. I da, često igra. Čak na terenu ostane svih 90 minuta. Svaka mu čast.

Moj klub je prošle godine osvojio naslov, sad smo u polufinalu, bilo bi super da se obrani naslov, bilo bi to čudo

Priča nam da u Pasadeni ima dosta Hrvata...

- Baš ih ima dosta. Na svakoj utakmici koju igramo kod kuće, ali i u gostima, vidim hrvatske zastave. Uvijek bude netko, bar njih nekolicina Hrvata. U jednom dijelu Los Angelesa stvarno ima puno naših ljudi. A posebno ih ima u San Pedru. Tamo ih, mislim, ima najviše. Za Uskrs sam bio u jednoj hrvatskoj misiji, baš je bilo dobro.

Kako je zadovoljan sa svojim igrama, minutažom?

- Kad sam došao igrao sam većinu utakmicu. Nekad bih startao, nekad bih ušao u igru. Bilo je sjajnih utakmica koje sam odigrao, bilo je i malo lošijih, ali držim da je to normalno. No za prvu godinu sam zadovoljan. Nažalost, u zadnje vrijeme nisam dobivao previše minuta. Međutim, odigrao sam u MLS-u trideset utakmica, tako da stvarno mogu kazati da je to sve u redu, da se zaista ne mogu potužiti.

image
Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Malo je zastao, pa nastavio...

- Ipak, mislim da mogu kazati da je moglo biti malo više golova na mom kontu. Zabio sam tri. Ili više asistencija. Imam samo jednu. Bilo je prilika. Da, nisam zadovoljan s tim brojkama, ali mogu vam kazati da je ovo dosad za mene jedno fino, dobro iskustvo. Eto, moj klub je prošle godine osvojio naslov, sad smo u polufinalu, bilo bi super da se obrani naslov, bilo bi to čudo.

Kakvi su navijači Los Angelesa? Mogu li se barem negdje, onako malo, usporediti s Hajdukovim navijačima?

- Nije to kao u Europi, a pogotovo u Splitu. Neke momčadi, doduše, imaj stvarno dobre, glasne navijače. Tereni su blizu tribina, tako da se dobro čuje, ali ljudi uglavnom dođu i sjede, nema onakvog navijanja na kakvo smo mi navikli. Ima, naravno, utakmica na kojima taj navijački štimung bude jako dobar, može se osjetiti nogometna atmosfera. Bude dobro. Nekad su utakmice na stadionima na kojima se igra NFL, pa kad se skroz napune, onda je stvarno glasno.

Sigurno da će mi biti žao ako Hajduk osvoji naslov prvaka nakon toliko godina, a ja neću biti tamo

Kad je već spomenuo NFL, pitamo ga odlazi li na te spektakle?

- Bio sam nekoliko puta na NFL-u, bio sam na košarci nekoliko puta, na Los Angeles Lakersima. Odem kad uhvatim vremena. Meni je NFL čudo, sjajan je to sport. Kad to vidite uživo, ostane vam u sjećanju. Treba to vidjeti, doživjeti...

Čuje li se što s bivšim suigračima iz Hajduka?

- Kad sam došao u SAD čuo sam se nekoliko puta s bivšim suigračima. Svi su me pitali kako mi je u Los Angelesu, to ih je najviše zanimalo. U zadnje vrijeme nisam ni s kime nešto previše razgovarao.

Kad smo kod Hajduka, hoće li ove sezone njegov bivši klub uzeti taj toliko očekivani naslov prvaka? Eto Majstora s mora na prvom mjestu...

- Nadam se da će Hajduk ove sezone uzeti naslov prvaka! Pratim utakmice HNL-a kad stignem, kad imam vremena. Hajduk je sada prvi, u zadnje vrijeme dobro igraju, pobjeđuju, ide im. Zaista želim i nadam se će ostati prvi, da ih nitko neće dostići, pa da se napokon, nakon toliko godina, u Splitu proslavi naslov državnog prvaka. Možete si zamisliti kakva će to ludnica onda biti u gradu, u cijeloj Dalmaciji.

A vama će onda sigurno biti žao što niste dio te momčadi, zar ne?

- Ha, da, ha, ha, ha... Sigurno da će mi biti žao ako Hajduk osvoji naslov prvaka nakon toliko godina, a ja neću biti tamo - zaključio je Stipe Biuk.

Linker
23. travanj 2024 20:03