Jairo
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
BIJELI STIŽU U ZAGREB

Tramezzani u život vraća nekad velikog Hajdukovog aduta! Nitko nije toliko zabijao hit-momčadi HNL-a

Splićani u četiri dana igraju dvije silno važne utakmice s momčadi koju sada vodi Siniša Oreščanin
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2021. 14:31

Hajduk danas polazi na put prema Zagrebu, gdje će dočekati subotnji dvoboj s Goricom. Nakon prvenstvenog ogleda u Velikoj Gorici, na istom stadionu slijedi Bijelima i kup-susret u utorak, 16. ožujka. U Split se ne vraćaju, ostaju hajdukovci u metropoli, a trening-baza ovog puta bit će Zaprešić. Trenirat će dva dana na stadionu Intera. Prije kup-susreta sa Zagrebom vježbali su Bijeli na igralištu Lučkog, a ovog puta su izabrali novu destinaciju nadajajući se, dakako, identičnom ishodu u Kupu, kao što je to bilo u ogledu sa Zagrebom. Prolazu, jasno...


Čim se spomene Gorica, odmah se sjetimo da je to protivnik kojemu je u protekle dvije sezone najviše zabijao - Jairo.

image
Jairo
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Sjajna serija

Doista, nitko kao Brazilac nije zabijao Gorici u tri sezone koliko je ta momčad u prvoligaškom društvu. Postigao je čak šest zgoditaka, od toga dva na stadionu u predgrađu Zagreba. Istina je pritom da je Hajduk u pet prvenstvenih susreta izvukao tek jedan bod, i to u jesen 2018. sa Zoranom Vulićem na klupi. Jairo je bio strijelac u tom dvoboju, a kasnije je najčešće zabijao na Poljudu. Posljednje zgoditke Gorici postigao je prije više od godinu dana, u golijadi od 6:0 dva pogotka bila su s njegovim potpisom. Ali, pamtimo i kako je prošle jeseni imao jedanaesterac na isteku sudačke nadoknade za bod Hajduka, ali je vratar Kahlina obranom sačuvao pobjedu domaćina (2:1). Sve smo činjenice nabrojili i nismo zaboravili glavnu misao - Jairu nedvojbeno odgovara Gorica, može li stoga Tramezzani vratiti Brazilca u “život”?


Dugo traje Jairov golgeterski post, može se reći da je sa svakom nerealiziranom ponudom dramatično padala njegova forma. Prvo je odbijena opcija iz Kazahstana u veljači prošle godine i nakon toga je Jairo zabio dva spomenuta pogotka Gorici. Šest mjeseci mu je trebalo da se ponovno nađe među strijelcima u prvenstvu. Slijedila je i druga ponuda, ona iz Maksimira. Nakon te ponude više nije zabio u prvenstvu jer poslije zgoditka u Osijeku zabio je tek početkom ožujka u Kupu sa Zagrebom.

Četvrtoligaš je bio s druge strane, malo jači trening za Bijele, ali Jairo je iskoristio priliku. I to ne jednu, jer osim što je zabio pogodak, kazao je što ga je pritiskalo proteklih mjeseci.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix


- Pogotke posvećujem mom pokojnom bratu. Preminuo je u rujnu prošle godine, žao mi je što je toliko vremena prošlo da mu mogu izreći posvetu - kazao je Jairo nakon zgoditaka u Veslačkoj.

Misija nije lagana

Prošle jeseni imao je puno prilika, vjerovao mu je Vukas, vjerovao i Primorac, ali nisu od Jaira dobili “povratnu informaciju”. Uslijed slabe forme Tramezzani je prvi posegnuo za pokušajem “buđenja”, ostavio je Jaira izvan popisa kandidata za derbi s Dinamom.


Tek dvaput je ovog proljeća Brazilac počeo u prvoj postavi u HNL-u, ali nije zasad pokazao da se vraća u nekadašnja izdanja. U prvoj sezoni je zabio 13, u drugoj devet prvenstvenih zgoditaka. Ove samo jedan, u kolovozu u Osijeku. Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2022. godine, vremena za Jaira je sve manje, stoga se pred susret s Goricom logičnim nameće pitanje može li Tramezzani vratiti Brazilca u nekadašnja izdanja.

Manjka samo Fossati

Za Jaira nema boljeg protivnika. Pun motiva i za iskupljenje zbog promašenog jedanaestarca iz prošle jeseni, ali i pun motiva za dokazivanje općenito. U konkurenciji s Livajom, Kačaniklićem i ostalima, Brazilac sve više gubi korak. Može li u Gorici uhvatiti taj izgubljeni ritam?


Inače, Marco Fossati dobio je jednu utakmicu suspenzije zbog crvenog kartona u dvoboju s Varaždinom i stoga neće biti na dispoziciji Tramezzaniju za sutrašnji prvenstveni susret u Velikoj Gorici. U kadar se vratio Diamantakos, nakon što je propustio Rijeku i Varaždin, te kup-susret sa Zagrebom, ponovno je i Grk u konkurenciji.

Manjih problema pred Goricu ima Turčin Umut Nayir, ali trebao bi i 27-godišnji napadač biti spreman za važnu prvenstvenu utakmicu. Ukoliko i Umut bude među putnicima, Hajduk je kompletan izuzev Fossatija, zato Tramezzanija računa i na tri igrača iz B momčadi, Skorupa, Škaričića i Sentića, koji nisu u konkurenciji za današnji ogled druge ekipe u Sesvetama, već su ostali na treningu prve momčadi.

JAIROV ‘SIX PACK‘ GORICI

SEZONA 2018./19.
Gorica - Hajduk 1:1
(1 postignuti gol)

SEZONA 2019./20.
Hajduk - Gorica 3:0
(2 postignuta gola)

SEZONA 2019./20.
Gorica - Hajduk 2:1
(1 postignuti gol)

SEZONA 2019./20.
Hajduk - Gorica 6:0
(2 postignuta gola)

Hajduk šuti i na izbor Marića, i na izbor Velike Gorice za Kup...

Bruno Marić novi je predsjednik Komisije nogometnih sudaca od lipnja ove godine. Odluka je na Poljudu dočekana bez komentara.


- Sve smo već ranije rekli - odgovor je Poljuda.


Podsjetit ćemo se stoga što su ranije rekli u Hajduku, jer krajem prošle godine predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić imao je je sastanak s čelnik čovjekom HNS-a Davorom Šukerom. Razgovaralo se tada, između ostaloga, o sudačkoj komisiji, ali i o drugim temama. Generalni zaključak je bio sljedeći:


- Predsjednik HNS dobro zna što nas tišti, zato ćemo u sljedećih godinu dana pratiti kako će se stvari razvijati - kazao je Jakobušić krajem studenoga nakon razgovora sa Šukerom.


Shodno izrečenome, ne žure se na Poljudu s komentarima na kadrovska imenovanja. Dapače, promijenjena je taktika. Prije je Hajduk bio glasniji, ali mora se reći, po svojim zahtjevima nije puno uradio. Sada djeluje puno tiše, a nada se da će efekt biti puno izraženiji, pozitivniji za klub.


Kako nema komentara na novu sudačku komisiju, nema ni odjeka glede izbora Velike Gorice za mjesto finala ovogodišnjeg izdanja Kupa. Fokus je očito na rezultate na terenu. (jr)

Linker
26. travanj 2024 20:59