DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA
SANJA VATRENE

Velika najava ‘hrvatskog Messija‘: ‘Ovo je jedna stvar koju želim promijeniti, a na ljeto odlazim u veliku ligu!‘

Halilović je sa 17 godina potpisao za Barcu, deset godina kasnije igra za Fortunu Sittard
Piše: SNObjavljeno: 22. ožujak 2024. 12:29

Još kao maloljetnik otišao je iz Maksimira na Camp Nou, tepali su mu i nazivali ga Modrićevim nasljednikom i "Messijem s Balkana" no njegov nogometni razvoj nije otišao u očekivanom smjeru pa on danas, umjesto da osvaja Lige prvaka, igra za klub sa sredine tablice nizozemskog prvenstva...

Svojevremeno najveći dragulj hrvatskog nogometa, Alen Halilović, dao je veliki intervju za Marcu, u kojem je rezimirao svoju dosadašnju profesionalnu karijeru, koja je započela sad već davne 2012. godine, i naglasio da i dalje ima velike planove.

- U početku ti paše da lijepo pričaju o tebi i uspoređuju te s tako dobrim igračima, ali istovremeno očekuju puno od tebe u toj dobi, zbog čega malo i patiš. Htio sam pokazati da mogu igrati kao Modrić ili Messi, ali nogomet ne funkcionira tako. Savjetovao bih svim igračima od 16,17 godina koji prolaze slično da se fokusiraju na uživanju u ulozi samog sebe.

‘Trebao sam slušati Barcelonu‘

Za malog Alena otimalo se pola Europe; Real Madrid, Chelsea, PSG... No on je odabrao Barcu, kako kaže, zbog načina igre.

- Barca je zbog svog načina igre i težnje posjedu bila jedini klub u kojem sam vidio da mogu napraviti ogroman korak kao nogometaš i osoba. Također, španjolski nogometaš odgovara mojim kvalitetama. Nisam htio ići u Njemačku ili Englesku, to su lige koje se više baziraju na fizikalije.

image
QUIQUE GARCIA Afp

Premda je došao kao klinac, nije dugo čekao nastup na debi s igračima koje je do jučer gledao samo na televiziji, Luis Enrique bacio ga je u "vatru" u Kupu kralja.

- Imali smo dobar plan za mene. Prvu sam godinu igrao u drugoj ligi za rezervnu momčad kako bi se prilagodio, upoznao jezik... I trenirao sam s prvom momčadi. Drugu sam sezonu otišao na posudbu u Sporting, koji je s Barcom bio u dobrim odnosima.

‘Gattuso je rekao da računa na mene‘

U debitantskoj sezoni u Gijónu išlo mu je sasvim dobro, zabio je, asistirao... i ono najvažnije - igrao. Čak 37 utakmica. A onda je sve krenulo nizbrdo.

- Trebao sam slušati Barcelonu i ostati na posudbi u LaLigi. Kako god, osjetio sam da sam spreman igrati za prvu momčad Barcelone pa sam otišao van. Da mogu promijeniti nešto u karijeri, to bi promijenio. Ostao bi u Španjolskoj.

Umjesto ostanka u LaLigi, otišao je u - Njemačku. I ligu za koju je ranije govorio da mu ne paše. Potom se vratio u Španjolskoj i otišao na posudbu u Las Palmas gdje je imao dobru minutažu i uživao povjerenje trenera, a onda je došao poziv koji nije mogao odbiti.

- Gattuso me zvao i rekao da računa na mene. Mislio sam da će to biti dobar korak za mene, osjećao sam da na razini za igrati tamo. Ipak, nisam imao puno prilika i odlučio sam ponovno otići na posudbu.

I onda je krenuo na put po sjeveru Europe; Standard, Heerenveen, Birmingham, Reading. Praktički svake je godine mijenjao klub. Da bi se prije dvije godine odlučio na povratak tamo gdje je sve započelo - u HNL, samo ovog puta ne u Dinamo, nego u Rijeku.

- Ponude koje sam imao nisu bile obećavajuće i s obzirom na to da godinu ranije nisam previše igrao, odlučio sam da bi, u dobi od 25 godina, bilo dobro imati minutažu i vratiti samopouzdanje. Kako god, proživio sam jedan od najgorih perioda u novijoj povijesti kluba. Htjeli su rezati plaće igračima, nisam se dobro osjećao pa sam odlučio napustiti klub.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dugih pet mjeseci nije imao klub, trenirao je sam.

- Imao sam ponude iz Grčke, SAD-a, jednu jako dobru iz Saudijske Arabije... Ali nisam htio ići negdje samo zbog novca. Htio sam pronaći klub u kojem se mogu dokazati.

Fortuna Sittard ljetos ga je kontaktirala i on se odlučio na povratak u Nizozemsku, gdje pruža jako dobre predstave. Zabio je pet golova, ima dvije asistencije, nekoliko je puta uvrštavan u momčad kola, osmi je igrač lige po stvorenim prilikama za udarac i šesti najbolji po uspješnim driblinzima.

‘Sanjam povratak u reprezentaciju‘

- Mirniji sam nego prije. Prije, ako nisam uspio, tisuću bi puta ponovno razmišljao o tome, sada se fokusiram samo na budućnost.

Na pitanje hoće li ostati u Fortuni, odgovara da će to biti jako teško, jer je pravi trenutak da se vrati na vrhunsku razinu. A i ima neke planove...

- Otići u neku veliku ligu na ljeto, mislim da mogu to ostvariti. Bilo je interesa od strane nekoliko klubova.

image
PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA

Sve s ciljem s da jednog dana ponovno odjene sveti hrvatski dres.

- U zadnje dvije godine nisam razmišljao o povratku u reprezentaciju jer nisam to smatrao izvedivim. Nije lako biti pozvan u reprezentaciju ako igraš za Fortunu Sittard, zato želim otići u neku veću momčad. Sanjam povratak u reprezentaciju.

Za kraj je prokomentirao i slučaj Luke Modrića, kojega mnogi "otpisuju".

- On je jedan od najboljih u povijesti. Ne razumijem zašto ljudi sumnjaju u njega. U dobi od 39 godina može se vidjeti da se poboljšava svake godine. Mislim da je na početku sezone patio jer nije igrao puno, ali sad je na visokoj razini. On je sjajan igrač i siguran sam da i dalje želi osvajati trofeje s Realom i Hrvatskom - zaključio je Halilović.

Linker
22. ožujak 2024 12:30