Luiyi De Lucas

 Jamie Johnston/imago Sportfotodienst/profimedia
INCIDENT NA CIPRU

VIDEO Šakom u glavu pogodio suparnika, a onda otišao na policiju: ‘Zamaglio mi se razum‘

‘Nikako ne opravdavam svoje poteze. Nažalost, razum mi je bio zamagljen‘
Piše: SNObjavljeno: 27. veljača 2024. 08:10

Luiyi De Lucas je u dosadašnjoj karijeri igrao uglavnom za manje poznate klubove, a tek je u zadnjih nekoliko godina zaigrao na malo višem nivou. Tako je igrao za finsku Haku i škotski Livingston pa onda prešao u ciparski AEL Limassol.

Ono što ga je tamo proslavilo nije njegova nogometna vještina, već veliki skandal koji je izazvao kada je u gradskom derbiju s Apollonom u drugom kolu ciparskog kupa šakom opalio protivnika.

Apollon, koji je bio i domaćin je slavio s 3:1, no rezultat je pao u drugi plan zbog nemilih scena koje su se odvijale nakon što je sudac svirao kraj susreta. Nekoliko trenutaka nakon kraja susreta Apollonov Eliel Peretz je nešto dobacio De Lucasu i dvojac je krenuo jedan prema drugome.

De Lucas nije ni razmišljao već je samo opalio Peretza šakom u glavu, a pokušao ga je i udariti nogom. Uletjeli su njihovi suigrači i vidno bijesnog De Lucasa spriječili od daljnjeg sukoba sa suparnikom. Peretz je također bio bijesan, ali incident je završio na razmjeni psovki, a sudac je svakome dao po crveni karton.

De Lucas je, tjedan dana nakon incidenta, odlučio otvoreno progovoriti o svemu, a za sve je kriv, tvrdi on, Peretz koji ga je vrijeđao na rasnoj osnovi o čemu je obaviještena i policija. Branič se ispričao zbog svojeg ‘nepromišljenog ponašanja‘, ali i dodao kako je to plod ‘konstantnih opetovanih uvreda duboko rasističke i osobne prirode‘. Svoju je verziju priče ispričao velikom porukom na X-u.

"Želim se obratiti fanovima Cipra, prijateljima AEL-a, nogometnom Savezu i vlastima. Izražavam svoje najiskrenije žaljenje i isprike zbog incidenta nakon Kup utakmice. Moje ponašanje je bilo neprihvatljivo i neprofesionalno i želim se najprije ispričati svojim suigračima, ali i svima ostalima zbog svojeg nepromišljenog ponašanja. U cijeloj karijeri nikada nisam imao ovakav incident. U svim ekipama u kojima sam igrao moje je ponašanje, na treneru i izvan njega, bilo potpuno profesionalno i nikada nisam imao problema s kolegama ili suparnicima", napisao je De Lucas pa nastavio:

"Nikako ne opravdavam svoje poteze. Nažalost, razum mi je bio zamagljen neprihvatljivim i neprofesionalnim ponašanjem suparničkog igrača od trenutka kada je ušao u igru. Tijekom igre sam cijelo vrijeme slušao uvrede na duboko rasističkom i osobnom nivou. Ne želim ni ponavljati te riječi jer se nadam da mogu prijeći preko toga."

De Lucas je istaknuo kako mu se ovako nešto nikada nije dogodilo.

"Nikad u svojoj karijeri nisam iskusio ovakav nivo verbalnog rasizma na terenu. Frustracija i poniženje koje sam iskusio su mi zamaglili razum. Moja reakcija je bila jako loš pokušaj da zaustavim to što mi se događa. Želim ponoviti da nikako nema opravdanja za moje postupke. Dio sam tako dobrog sporta, kao što je nogomet, koji promiče fair play i mislim da je važno da rasvijetlim sve što se događalo uoči mojih postupaka", napisao je De Lucas pa zaključio:

"Već sam podnio prijavu policiji na Cipru uz pomoć svojeg odvjetnika i započeo sam proces prijavljivanja rasističkog ponašanja usmjerenog protiv mene ciparskom Savezu, UEFA-i i FIFA-i. Još jednom se ispričavam svima zbog svojeg ponašanja i ističem da mojim postupcima nema mjesta u sportu. U budućnosti sam okrenut samo pomaganju svojoj ekipi i svojem klubu."

Linker
05. svibanj 2024 02:00