UEFA President Aleksander Čeferin

 DANIEL ROLAND Afp
PISMO ČEFERINU

Više od 100 zastupnika u Europskom parlamentu traži od UEFA-e da izbaci Bjelorusiju iz kvalifikacija za Euro

‘Ovdje nisu na kocki samo vrijednosti UEFA-e, već i ugled i imidž UEFA-e u demokratskim društvima‘
Piše: SNObjavljeno: 28. ožujak 2023. 12:24

Više od 100 zastupnika u Europskom parlamentu pozvalo je Europsku nogometnu federaciju (UEFA) da zabrani bjeloruskoj reprezentaciji sudjelovanje u kvalifikacijama za Euro, objavio je EURACTIV.

Pismo upućeno predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu inicirao je poljski demokršćanski zastupnik Tomasz Frankowski, član Odbora za kulturu Europskog parlamenta i bivši profesionalni nogometaš.

"Vjerujemo da je važno da UEFA preispita svoje trenutno stajalište o Bjeloruskom nogometnom savezu", stoji u pismu koje su potpisala 104 europarlamentarca.

Sve ruske reprezentacije i klubovi suspendirani su iz natjecanja pod okriljem UEFA-e nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Sada zastupnici u Europskom parlamentu traže da se isto primijeni i na bjelorusku reprezentaciju koja sudjeluje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u skupini s Andorom, Izraelom, Kosovom, Rumunjskom i Švicarskom. Pismo je poslano istog dana kada je Europarlament izglasao rezoluciju u kojoj su zastupnici osudili kontinuiranu sustavnu represiju bjeloruskog režima nad građanima te zemlje.

- Kao bivši nogometaš, moram reći da je zahtjev za isključenjem nacionalne momčadi iz sportskog natjecanja uvijek težak. Međutim, s obzirom na stvarnu situaciju u Bjelorusiji, rat u Ukrajini i postupke Lukašenkovog režima koji osuđuje nevine građane na zatvor, takva akcija Europskog parlamenta je, na žalost, neophodna - rekao je Frankowski za EURACTIV.

U pismu se spominje i slučaj Olega Formina, 48-godišnjeg nogometnog trenera koji je proveo 2,5 godine u bjeloruskom zatvoru pod izmišljenim optužbama.

"Kako se sve te činjenice mogu uskladiti s vrijednostima UEFA-e i utakmicama koje bi trebale biti simbol mira i suradnje?", pitaju europarlamentarci.

U nastavku ističu kako činjenicu da bjeloruska reprezentacija sudjeluje u kvalifikacijama za Euro Lukašenko i njegov propagandni tim mogu iskoristiti kao dokaz da je njegov režim još uvijek dobro prihvaćen u međunarodnoj zajednici.

"Ovdje nisu na kocki samo vrijednosti UEFA-e, već i ugled i imidž UEFA-e u demokratskim društvima i međunarodnoj zajednici", zaključuje se u pismu.

Linker
02. lipanj 2023 21:22