CRISTIANO RONALDO

'Vrijeme je da osvojim nešto veliko i pokažem tko je najbolji svjetski nogometaš'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 21. travanj 2012. 12:03

Što se ove sezone tiče, počelo je, zapravo, u Zagrebu kad je puni Maksimir Cristianu Ronaldu skandirao “Le-o Me-ssi”, što je obišlo svijet, kao i narcisoidni odgovor portugalskog napadača.

Kulminacija dvoboja “najljepšeg, najbogatijeg i velikog igrača” s “jednoglasno najboljim”, s obzirom na zasad upitan El Clasico u finale Lige prvaka 19. svibnja, dogodit će ove subote kad se Barcelona i Real Madrid nadmeću u 35. kolu Primere.

Četiri kola prije kraja (preostalo je i odgođeno 20. kolo) španjolskog nogometnog prvenstva Real Madrid ima 85, Barcelona 81 bod, a najskuplje momčadi svijeta prošli su se tjedan suočile s porazima u prvim polufinalima Lige prvaka, ‘blau-grana’ je imala dan odmora manje, a i uzvrat sa Chesleajom joj je već u utorak, dok će Bayern u Madridu istrčati u srijedu...

Mourinhove prijetnje

Pod Mourinhovim vodstvom jedina Realova pobjeda nad Barcelonom jest ona nakon produžetaka u finalu Kupa Kralja, točno prije godinu dana, 1-0 golom Ronalda. Otad su se sastali sedam puta i Barça je pobijedila četiri puta uz tri remija. No, posljednji sraz u Barceloni, u uzvratu četvrtfinala Kupa Kralja 25. siječnja završio je 2-2, Madriđani su prvi put pod Mourinhovim vodstvom uzdignute glave napustili Camp Nou, vratili se nakon vodstva domaćih 2-0 (Pedro 43, Alves 45+3 / Ronaldo 68, Benzema 72), Cristiano je propustio veliku prigodu za 2-3 i nokaut najvećeg rivala koji je imao 2-1 iz prvog ogleda.

U ovom ‘el clasicu’ Barça ima prigodu smanjiti zaostatak na ljestvici koji je prij mjesec dana iznosio 10 bodova na sam jedan, a s obzirom da su suci pomogli Barceloni u spomenutom kup-dvoboju Mourinho nije propustio prigodu pojačati pritisak na arbitre, koji su u posljednjim kolima Primere bili vjetar u leđa Barçi:

- Guardiola je inteligentan i zna kako je došao do pobjeda u raznim natjecanjima, točno zna što treba činiti - kao dvosmislen je Portugalac, no Katalonac za kojeg se vodstvo kluba odlučilo 2008. nakon Rijkaarda, iako je prvi izbor bio Mourinho, se nije upecao:

- Zna se što se od nas očeuje na Nou Campu, neće biti lako, ali možemo do pobjede - poručio je Pep izbjegavajući nadmudrivanje metaforama. Određeniji je Xavi:

- Ako se Realova prednost istopi na samo jedan bod postat će jako nervozni i zato ćemo ih napadati više nego ikad, ne možemo mijenjati svoj stil.

U ime Kraljevskog kluba odgovorio je legendarni strijelac Hugo Sánchez:

- Osjećam da je došao trenutak da Real odigra sjajno u Barceloni. Siguran sam da neće izgubiti, a možda dohvati sva tri boda - poručio je Meksikanac, a Aitor Karanka kojeg je Mourinho poslao pred novinare nedvosmisleno je poručio:

Madridski optimisti

- Dolazimo napadati i zabijati golove!

Pozlatile mu se riječi... Što se postava tiče, domaćima je upitan Čileanac Alexis Sánchez, u odnosu na Londonvraća se Pique, a kod gostiju su izvan stroja Lass i Carvalho, no za razliku od Münchena trebali bi započeti Kaká i Marcelo umjesto Di Marije i Coentraa...

Paralelno, Leo Messi i Cristiano Ronaldo vode paralelnu bitku za najboljeg strijelca. Obojica su zabili po 41 gol te izjednačili lanjski Ronaldov rekord. Leo je ukupno ove sezone zabio 63, a Cristiano deset manje.

Tko je od njih dvojice bolji? José Mourinho je nakon dolaska na Santiago Bernabéu 2010. rekao da je to kao stara usporedba između Ferrarija i Aston Martina:

- Koji je bolji automobil, ovisi o tome što želite. Meni je najbolji - moj.

Ronaldo je zabio gol u svom debiju za Real Madrid, ali tek 28. siječnja 2012. Santiago Bernabéu mu je skandirao ime. Tada je zabio u pobjedi nad Zaragozom, no navijači su ga počastili za predstavu tri dana ranije na Camp Nou u uzvratu Kupa (2-2) kad su Madriđani trebali pobijediti.

- Prva sezona bila mi je adaptacijska na španjolski nogomet. Sada se osjećam puno ugodnije, pa i bolje igram - kaže CR7 koji se u još nedovršenoj trećoj sezoni u Madridu popeo na 11. mjesto klupskih strijelaca svih vremena.

Ronaldo igra bolje pod Mourinhom jer Real pod portugalskim trenerom ima više dubine i taktički je raznovrsniji. Pozornost suparnika odvlače Özil, Di María, Benzema, Higuaín... Real manje ovisi o Ronaldovu učinku, nego Barça o Messijevu.

- Nastojim napredovati svake sezone, moguće je da ove više asistiram nego prije. Ne rade golovi razliku između dobre i loše igre. Gotovo sam kompletan kao igrač, ali ima segmenata koje mogu poboljšati - ističe CR7.

Svi koji ga poznaju, ističu da Cristiano trenira jednakim žarom kao kad je imao 17 i da je u tome tajna njegova uspjeha. A kako se priprema za utakmice?

Lov na Messija

- Obraćam pozornost na male detalje, poput toga je li branič brži od prosjeka, ali ne razmišljam baš puno o suparnicima. Pokušavam raditi na svojoj igri. Volio bih predriblati 11 igrača i zabiti gol, volim dati gušt publici, ali najvažnija je ipak pobjeda momčadi.

Ronaldova strast za pobjedom izvlači iz njega snagu za toliku predanost treninzima. CR7 nikad neće biti obljubljen poput Messija, ali ga je također zanimljivo gledati kako igra jer ne skriva emocije. O svome najvećem suparniku, u čije dvorište ponovno dolazi ove subote, kaže:

- Nisam opsjednut izravnim rivalstvom s Messijem, ali jedna je stvar sigurna: želim biti najbolji.

U glavi si uvijek govorim: ‘Cristiano, nisi još ništa osvojio’. Želim nastaviti tako razmišljati i rezultat će doći - poručio je Ronaldo.

Linker
23. rujan 2024 07:24