Turnir nacionalnih manjina

 PRIVATNA ARHIVA
EP nacionalnih manjina

Zanimljiva priča iz Austrije! Ako ste Hrvat i navijate za ‘svoje‘, onda zapravo navijate za Srbiju

‘Radije bih izgubio od naših prijatelja Hrvata, nego od nekog drugog‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 30. lipanj 2022. 12:21

Regularna je nogometna sezona nedavno zaključena, igrači su na zasluženim odmorima, no lijepe nogometne vijesti ipak dolaze iz Koruške u Austriji. Nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji plasirale su se u četvrtfinale Europeade. Riječ je o nogometnom Euru pod ingerencijom FUEN-a, krovne organizacije europskih nacionalnih manjina. Uglavnom, "naši Srbi" i njihovi Hrvati" ostvarili su zapažen uspjeh u konkurenciji ponajboljih reprezentacija europskih manjina.

Hrvatski su Srbi u prvom kolu bili slobodni, u drugom su pobijedili mađarske Slovake i zatim su u odlučujućem zadnjem kolu remizirali 1-1 protiv Slovenaca iz Italije te su sa sedam bodova upali u "kvotu" jedne od tri najbolje drugoplasirane momčadi u natjecanju po skupinama. Bilo im je to dovoljno za plasman među osam najboljih momčadi. Hrvati iz Srbije u zadnjem su kolu poraženi od domaćina, od Koruških Slovenaca, ali su i oni sa šest ranije izborenih bodova iz prva dva kola izborili mjesto u završnici turnira.

U pozadini natjecanja dodatna je lijepa priča; Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije u Austriju su doputovali zajedno istim autobusom, zajedno su i smješteni u istom hotelu Eckwirt u Sankt Primusu pored Klagenfurta. U idiličnoj atmosferi prelijepe Koruške zajedno su proslavljali svaku pobjedu i vidali rane od ozljeda zadobivenih na terenu. Da se malo našalimo, za neke među nama koji su možda pretjerano nacionalno "osvješteni", stvar je pomalo paradoksalna. Ako ste Hrvat i navijate za "svoje", onda zapravo navijate za Srbiju, a ako ste Srbin s isto takvim "osjećajima", na Europeadi ćete navijati za momčad koja zapravo službeno reprezentira Hrvatsku.

Da bi stvar dobila dodatnu simboličnu dimenziju, ždrijeb četvrtfinala održao se u svima znanom Bleiburgu. Tamo su tijekom predstavljanja momčadi hrvatski Srbi i srbijanski Hrvati zajedno su izašli na pozornicu i otpjevali Bajagine "Moje drugove". Bila je to prekrasna gesta koja je oduševila sve prisutne i pokazala što danas misle sinovi ljudi koji su ne tako davno, nažalost, pucali jedni na druge. Hrvati i Srbi zajedno u Bleiburgu?! Nećemo dublje zalaziti u "priču".

Koliko su Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije "kliknuli" na ovom zajedničkom nastupu, najbolje će pokazati izjava Nikice Gagulića, izbornika reprezentacije Srba iz Hrvatske uoči ždrijeba:

- Bilo bi najbolje da nas ždrijeb spoji u četvrtfinalu, tako bi barem netko od nas sigurno izborio polufinale. Radije bih izgubio od naših prijatelja Hrvata, nego od nekog drugog. S druge je strane uslijedio slično intonirani odgovor predstavnika momčadi Hrvata iz Srbije Mije Ercega:

- Mi smo se ionako teško "pokrpali" za ovaj EP, nemamo dosta zamjena jer su nam se ovdje teže ozlijedila dva igrača i možda bi bilo bolje da prođete vi, imali biste više šansi u polufinalu.

Možda je riječ tek o kurtoaziji, no ipak je tako nešto lijepo za čuti. Kuglice u ždrijebu nisu mislile tako, te su spojile reprezentaciju Srba iz Hrvatske s Nijemcima iz Poljske, a reprezentaciju Hrvata iz Srbije s Lužičkim Srbima.

Inače, Hrvati iz Srbije imali su dosta problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije za put u Austriju, pomogao im je svojim posredovanjem i utjecajem naš poznati nogometni menadžer Milan Martinović. On je, inače i između ostalog, predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj. Svojim "imenom" u Hrvatskom nogometnom savezu on je ishodio pomoć od krovne hrvatske nogometne organizacije koja je donirala sredstva Sportskom društvu Srba u Hrvatskoj, a oni su je proslijedili Hrvatima iz Srbije. Zaista lijepa gesta gospodina Martinovića i spomenutih institucija. Mladići obiju reprezentacija opravdali su ih rezultatima, ali prije svega iskazanim prijateljstvom i međusobnom podrškom u Austriji. "Naši i vaši Hrvati i Srbi"?!

Na Europeadi toga nije bilo, primjer mladića srpske nacionalnosti iz Hrvatske kao i hrvatskih iz Srbije svima bi nam mogao biti primjer.

Linker
21. travanj 2024 13:13