Damir Krajac / CROPIX CROPIX
PREDVODNIK PRVAKA

OVO JE POSLJEDNJI INTERVJU S DINAMOVCEM PRIJE 'IZOLACIJE' Najvrijedniji eksponat iz maksimirske svlačionice: 'Htio sam naslov, a priče o transferu...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. ožujak 2020. 19:21

Ovo je posljednji intervju jednog Dinamovog nogometaša prije nego što je stigla zabrana komuniciranja. S Brunom Petkovićem, hrvatskim reprezentativcem pričali smo prije nego što je stigla klupska odluka o smanjenju plaća, te smjena kompletnog stožera Nenada Bjelice. Tako da jasno u njegovom intervjuu nećete pročitati što Modri centarfor misli o posljednjim događajima koji su se odvijali u Maksimiru.

Tražim pravu riječ

Međutim, dok sporta nema na vidiku, neki sportaši ipak imaju što za kazati. Uostalom, neće niti ova apokalipsa trajati vječno, treba u ovim teškim trenucima biti optimist, očuvati mentalno zdravlje za vrijeme provođenja sigurnosnih mjera tijekom trajanja pandemije. Ne treba sad razmišljati o padu forme, propuštenim natjecanjima, gubitku vremena. Treba se usmjeriti na pozitivno, iskoristiti priliku za raditi one stvari koje niste uspjeli raditi u normalnim vremenima, a kod sportaša su to obveze prema treninzima i natjecanjima. Sportaši trebaju, bez obzira na sve sačuvati svoj sportski identitet.

Svatko naravno organizira dane na svoj način, stvara dnevnu rutinu i određuje ciljeve. Pa, kako to radi Bruno Petković?

Prvo smo ga pitali smo kako je proživio potres koji je jako uzdrmao Zagreb, naravno, i o tome kako se nosi s činjenicom da mora biti kod kuće u ovo doba koronavirusa.

- Tražim pravu riječ kojom bih objasnio sve ovo što se događa jer kada misliš da ne može gore, nešto te uvijek razuvjeri. Žao mi je zbog svega, onako ljudski, ali opet sam nekako ponosan na način na koji su ljudi reagirali. Naši navijači su odmah krenuli u Petrovu bolnicu, Dinamo je odmah dao potporu građanima, potom Hajduk, Osijek, Rijeka… Puno me prijatelja zvalo iz inozemstva. Shvatiš da nisi sam i to me čini optimistom.

Imamo i videoupute

Na koji način kratite dane, filmovi, knjige ili nešto treće?

- Ima svega pomalo. Mi sportaši nismo navikli na situaciju u kojoj ništa ne radiš i sve mi je nekako novo. Pokušavam biti što više s obitelji, družimo se… S prijateljima sam stalno na vezi, pratimo situaciju i nadamo se kako će sve ovo proći što prije.

Vježbate li, imate li program po kojem doma radite?

- Dobili smo program po kojem radimo, čak i videoupute i sve je u redu. I da nismo, manje-više znamo što trebamo raditi, kako se čuvati i na što bolji način iskoristiti trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Imate li ideju kad biste se mogli vratiti treninzima?

- Zaista ne znam i mislim da nema osobe koja bi u ovom trenutku mogla sa sigurnošću to reći. Upravo zbog toga moramo biti spremni u svakom trenutku na nastavak prvenstva. Iako, nogomet nam sada nije u prvom planu.

Koliko mislite da će vam trebati vremena da se vratite u pravu formu?

- To vam nitko ne može reći, pogotovo kada su u pitanju napadači. Nekada je dovoljan jedan pogodak da ti sve krene pozitivno. No, kako ga zabiti ako nemaš priliku. Bitno je da budemo fizički spremni, nogomet nismo zaboravili igrati.

Jeste li računali da igrate posljednje utakmice za Dinamo, da bi na ljeto mogli van?

- Nisam ništa računao osim da privedemo sezonu kraju s novim naslovom prvaka i da se što bolje spremim za Euro. Ugovor sam potpisao ove godine i priče o transferu me uopće ne zanimaju, pogotovo u ovoj situaciji sada. Kroz karijeru sam naučio kako neke stvari dolaze preko noći i vodim se u skladu s time.

Izbornik sve zna

Koliko vas je pogodilo to što nema Eura?

- To je nekako bila očekivana odluka i nisam se iznenadio kada su je objavili. Pa tko će normalan misliti o nogometu dok se događaju ovakve stvari u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj… Ajmo se mi vratiti u kolotečinu života sa što manje žrtava, pa ćemo pričati o nogometu.

Izbornik Zlatko Dalić još se nije izjasnio da će ostati izbornik za Euro 2021. Biste li željeli da ostane?

- Zlatko Dalić je izbornik koji mi je dao priliku i koji će zlatnim slovima ostati zapisan u knjigama o hrvatskom nogometu. Međutim, odluka hoće li voditi reprezentaciju na Euru je isključivo njegova i ne treba mu stvarati pritisak. Izbornik je dovoljno iskusan da sam procjeni što je najbolje za njega.

Po svemu, Rakitić i Modrić će igrati na Euru, koliko će Vatreni zbog toga biti jači? Možemo li ponoviti nešto slično kao u Rusiji?

- Pustite sada te prognoze. Nažalost, nikome od nas nogomet u ovim trenucima nije prioritet. Imamo puno važnijih, životnih problema s kojima se suočavamo i najbitniji je proći kroz to što brže i sa što manje posljedica. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti svim liječnicima i medicinskom osoblju, policiji, vojsci, nadležnim službama i građanima na trudu i energiji koju ulažu u ovu situaciju s potresom i virusom. Svi mi trebamo biti ponosni i sretni te svaki od nas učiniti najbolje što može da ovo iskustvo ostane tek loša uspomena - zaključio je Petković.

Linker
19. travanj 2024 12:23