Alex Grimm/Getty Images
ČARLI NAPOKON OTVORIO DUŠU

OZLIJEĐEN JE, NIJE OZLIJEĐEN! ĆORLUKA ZA SN OTKRIO PRAVU ISTINU I DETALJNO OBJASNIO ŠTO MU SE DOGAĐA 'To smo znali još prošle srijede!'

Dokapetan Vatrenih razotkrio ‘misterij’ o svojoj ozljedi, govorio o prvoj provjeri za Rusiju i ciljevima Hrvatske na SP-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. lipanj 2018. 17:57

Dokapetan Vedran Ćorluka odbija sve razgovore o ozljedi i ne skriva golemu motivaciju za Svjetsko prvenstvo.

- Nemam uopće potrebe o tome pričati, nisam ozlijeđen, nema razloga da dalje potenciramo tu temu.

Izbornik je kazao: “Ćorluka će igrati protiv Brazila da vidim može li.“ Znači da možete?

- Ako je izbornik tako rekao, onda je to tako. Ja samo opet ponavljam da nisam ozlijeđen, spreman sam za tu utakmicu, ako ću igrati - super, ukoliko ne, opet super.

Kako je to krenulo? Izašli ste iz igre sa Zenitom u 49. minuti, u pretposljednjem kolu ruske lige.

- Utakmicu prije toga s Krasnodarom nisam igrao zato što sam malo osjetio list. Moji su izgubili 2:0, pa su i klub i trener inzistirali da igram protiv Zenita. Eto, nisam bio dovoljno zaliječen, odigrao sam prvo poluvrijeme, osjetio problem i izašao. Bila je ruptura jedan centimetar, za koju je predviđeno vrijeme za oporavak dva i pol tjedna. To je prošlo protekle srijede. Bili smo na magnetskoj rezonanci, pet dana prije okupljanja, nije bilo ničega. Znači, ozljeda je zaliječena i ja poslije te magnetske nisam više vidio nikakav problem.

Rovinj, 270518.
Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se u Rovinju. Na stadionu Valbruna trenirati ce svaki dan dva puta sve do odlaska na utakmicu s Brazilom u Liverpoolu.
Na fotografiji: Vedran Corluka.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Dugo ste pauzirali, a kad je tako mogu se pojavljivati sitne neugodnosti, pogotovo s mišićima. Neymar baš o tome govori, da ga je malo strah. Imate li i vi kakvu bojazan?

- Ne, nije me strah jer moja se ozljeda ne može ponoviti. Kad tetiva pukne i kad je jednom zašiju, ona je toliko zašivena da joj se više ništa ne može dogoditi. Mogu reći da sam stvarno ponosan što sam se uopće nakon takve ozljede vratio u prvu ekipu. To je jedna od najtežih ozljeda koju bilo koji sportaš može doživjeti. Jedini problem su te sitne rupture mišića, koje se mogu dogoditi jer je ta druga noga bila preopterećena. I kad pogledam, to je sasvim normalno. Problemčići će se događati, mogu se zbiti i zdravima. Ako ih bude, što je tu je, ne može se protiv toga ništa.

Brazil je prva provjera na putu prema Rusiji, koliko vam ta utakmica znači?

- Puno. Igramo protiv fenomenalnog protivnika, to je sjajna provjera i sigurno da će nam dati odgovore gdje se nalazimo u ovoj prvoj fazi priprema. Realno, moramo ući maksimalno jer bez obzira što je susret prijateljskog karaktera, rezultat će nam biti vrlo bitan.

Neće to biti revija?

- Sumnjam da će takav pristup biti s naše strane jer motivacija protiv takvog suparnika uvijek je velika. Nije bitno je li utakmica prijateljska, a i svatko će se htjeti dokazati izborniku je spreman igrati i da želi biti među 11.

Otrovne strelice

No, kakav je naš mentalitet, mnogi će kazati kako je možda bolje da izgubimo nego pobijedimo, jer bi nas previše ponijelo. Teško bi nas netko do Rusije razuvjerio da nismo zreli postati svjetski prvaci?

Rovinj, 290518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna.  
Na fotografiji: Vedran Corluka i Ivica Olic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

- Istina je da znamo pasti u euforiju svi mi skupa zajedno. Poslije takve utakmice čak ti je i dopušteno biti malo euforičan, ali ako izgubimo, to je puno gore, naši ljudi su puni otrovnih strelica, tako da je bolje da hvale nego da vrijeđaju.

Mislite li za sebe da imate snagu biti prvaci svijeta?

- Ne jer nikad nismo bili. Imamo odličnu ekipu, ponavljamo to godinama, ali sve reprezentacije na Mundijalu također imaju izvrsne momčadi. I njihovi igrači igraju u velikim klubovima, ne samo naši. Nismo u nekoj pretjeranoj prednosti u odnosu na ostale. Posjedujemo kvalitetu, međutim teren je mjerilo i tu ćemo pokazati što smo i tko smo.

Treba sreće

Podosta je igrača koji su prošli niz velikih natjecanja. Jeste li na vlastitim pogreškama nešto naučili, da se ne ponovi, da u Rusiji bude korak naprijed?

- Jedino mjerilo jesmo li što naučili bit će teren. Svi smo iskusniji. Kad pogledamo zadnja svjetska prvenstva nakon 1998., ni na jednom nismo prošli skupinu. Ona su svima nama veliko razočaranja. Ako smo nešto naučili, to je da je prva utakmica pola prolaza. Nigerija je za nas finale Svjetskog prvenstva. Tu trebamo tražiti pobjedu koja će nam dati poticaj i pogurati nas dalje.

Reprezentativci i izbornik govore - najvažnije je da budemo momčad.

- Momčad nije 11 igrača nego 23 koji će otići na Svjetsko prvenstvo i moraju disati kao jedan. Ne smije biti nikakvih iskakanja ni ljutnje ako ne igraš. Moramo biti svjesni da nas 23 ne može igrati. Iako svi to možda zaslužujemo i mislimo da smo kvalitetni. Ekipa treba stvoriti tu atmosferu koja se dogodila u Francuskoj, gdje su stvarno do zadnjega svi disali unisono, ne mogu reći da je bio ijedan manji problema na treninzima, u hotelu, bilo gdje. Mislim da je to momčad. Da 23 igrača dišu kao jedan. Da budemo jedan drugom podrška, bez obzira tko će izaći na teren.

No, i tamo je bila “stativa“, protiv Portugala ispadanje već u osmini finala.

- Treba imati i malo sreće, to je tako. Iako i dalje smatram da smo tu utakmicu loše odigrali.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 05: Players of FC Lokomotiv Moscow celebrate a their victory in the Russian Football League during match between FC Lokomotiv Moscow and FC Zenit Saint Petersburg at Lokomotiv Stadium on May 5, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images / Getty Images
Ćorluka slavlje naslov

Vi ste gazda u svlačionici? To je opće mišljenje.

- Nisam. U svlačionici nema gazde, tu smo nas petorica-šestorica starijih igrača koji imamo puno više iskustva nego drugi, i koji smo u reprezentaciji dulje razdoblje, ali bilo bi smiješno da je neko gazda ovim dečkima.

Podviknete li malo?

- Iskreno, ne. Ovdje su svi toliko svjesni, dobri, koncentrirani, disciplinirani, pa čak i Brozović (smijeh!), tako da je sve u redu.

Je li vama osobno ovo zadnje veliko natjecanje? Planirate li se nakon Rusije oprostiti od reprezentacije?

- Nisam o tome razmišljao. Sve je moguće, ali mislim da je najbitnije kakvo će mi biti zdravlje, tada ću znati reći hoću li možda čak i dalje igrati. Kažem, sve je moguće.

Klub kao veliki poticaj

Jesen će brzo doći, i nove utakmice...

- Može se i prekinuti karijera, sve se može, tako da o tome nisam pretjerano razmišljao.

Dugo ste bili aut, komentira se razina vaše igre koju ovog časa možete ponuditi. Kako biste usporedili sadašnjeg Ćorluku s negdašnjim?

- Sigurno da u prvih nekoliko utakmica nije bila razina na kojoj sam prije igrao, ali moram reći da sam prezadovoljan nastupima za Lokomotiv, gdje sam odradio šest susreta u prvenstvu. Klub nije primio niti jedan gol, imao sam veliki udio u tome da završimo na prvom mjestu u tim posljednjim dvobojima. To mi je sigurno veliki poticaj. Pokazatelj da sam dobro radio i igrao, nadam se samo da ću tako nastaviti.

Linker
05. svibanj 2024 02:00