Foto: Goran Mehkek / CROPIX
JASNA PRAVILA

POČETAK NOVE ERE! NENAD BJELICA JE POSLOŽIO DRUGAČIJI, EUROPSKI, OBITELJSKI DINAMO 'Dečki su prihvatili da je naša najveća zvijezda - momčad'

NENAD BJELICA Trener modrog kluba, odličan strateg i taktičar sa sjajnim osjećajem za homogeniziranje svlačionice u kojoj je zavladalo obiteljsko ozračje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. rujan 2018. 16:30

Nenad Bjelica zasut je slapovima hvalospjeva. Zasluženo! Odličan strateg i taktičar izgradio je ozbiljnu, uigranu i discipliniranu momčad. Svakom igraču dao je jasnu ulogu, Modri igraju moderan nogomet, Bjelica sve vodi mudro i racionalno. Dinamo ima trenera kakvog taj klub zaslužuje imati. Osim bogatog trenerskog znanja, ima i posebne socijalne vještine koje su se pokazale kao bitan faktor homogeniziranja svlačionice. Igrači Dinama danas nude izgled sretne obitelji koja iskreno poštuje “pater familiasa”, svog trenera.

- Ponosan sam na ono što smo pružili protiv Fenerbahčea. Momčad je bila koncentrirana od prve do zadnje minute. Imali smo taj jedan pad koncentracije kod prekida, na svu sreću brzo smo se vratili u utakmicu za razliku od sraza s Young Boysima, ali to je segment koji moramo popraviti. Nije nam prvi put, iz prekida smo dobili pogodak protiv Osijeka... Tu se možemo popraviti, na tome ćemo raditi. Ali generalno sam zadovoljan zbog igre i rezultata, te zbog reakcije navijača i atmosfere na stadionu, sve je vrlo pozitivno - pričao nam je jučer Dinamov trener ispod južne tribine maksimirskog stadiona nakon što je odradio trening.

Pričali smo s Bjelicom o svemu pomalo, malo i preskakali teme, ali nakon velike pobjede, vode se obično opušteniji razgovori, prekidaju se upadicama, šalama... Lijepo je kad se pobjeđuje.

Zanimalo nas je kako gleda na pobjedu Spartaka nad Anderlechtom, je li to dobro ili loše za Dinamo?

- Mi moramo biti fokusirani samo na sebe, ovisimo samo o sebi. Ali taj rezultat nam pokazuje da je Spartak momčad na koju se također mora računati. Nisam gledao isječke s te utakmice, ali dobio sam informaciju je da pobjednički pogodak bio jedini udarac u okvir vrata od obje momčadi. Ali kad se radi o Europskoj ligi, prvo ćemo se fokusirati na Anderlecht koji nam je slijedeći suparnik. Idemo korak po korak... Pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići.

Modri su znali tijekom svih tih silnih godina dobro startati u Europi, ali su onda kasnije zapinjali, nikada nisu uhvatili to toliko željeno proljeće. Kako sada spriječiti da se to ne dogodi, da uspješan start znači i uspješan nastavak puta?

- Ovo je neki drugi Dinamo! Želimo to promijeniti. Drukčiji smo Dinamo, posve drukčiji...

Objasnio je kako je stvarao taj drukčiji Dinamo, kojeg mi volimo zvati “europskim”.

- Radimo od početka ljeta, u našem rosteru imamo 26 igrača na raspolaganju. Rasporedit ćemo snage. Nije lagano igrati tri natjecanja sa 13-14 igrača, te držati razinu koncentracije i imati stalno super rezultate. Iz toga razloga dosta rotiram igrače. Bio sam kritiziran zbog toga, ali znao sam zašto sam to radio. Pripremao sam momčad baš za ovu fazu koja je teška. A doći će možda i još teže faza gdje će se nakon četiri-pet mjeseci pojaviti zamor materijala. No, ako rasporedimo minute, onda ne bi trebao biti problem odigrati 33 utakmice ove jeseni. S Austrijom iz Beča odigrao sam 35, a imao sam puno manji kadar. Da, patili smo u prvenstvu, ali s ovim kadrom u Dinamu nadamo se da ćemo držati razinu koncentracije i rezultata.

Rekao nam je vratar Dominik Livaković da je utakmica protiv Fenerbahčea bila najbolja otkako je on u Dinamu. Što misli trener?

- Dobro smo igrali, ali ja uvijek mislim da može bolje. Možemo biti efikasniji nego što smo bili u četvrtak, te ne trebamo imati padove koncentracije koje smo imali kod primljenog pogotka, te kod one povratne lopte Theophilea... Radimo puno na prekidima, sigurno da momčad može biti još moćnija. Imamo puno igrača koji zbog ozljeda i nedostatka prostora za adekvatnu minutažu nisu dobili priliku iskoristiti svoj potencijal. Sada će i oni doći na red. Konkurencija u momčadi svakog od njih radi boljim. Kad dobiju priliku, moraju se naprezati kako bi dali sve od sebe da Dinamo pobijedi. Na meni su onda slatke brige odlučiti tko će igrati u udarnom sastavu.

Je li Dinamo ovako dobar jer u momčadi nema velikih zvijezda? Je li zato tako dobra “kemija” u momčadi?

- Dinamova zvijezda je - momčad! Dečki su to shvatili od prvoga dana. Samo momčadski možemo napraviti ozbiljan rezultat u Europi i HNL-u. Znam da je posljednjih godina dosta toga kad je Dinamo u pitanju bilo rješavano individualnom kvalitetom, vjerojatno bi i ove sezone u HNL-u to bilo dovoljno. Međutim, za napraviti iskorak u Europi treba nam momčadska igra, moramo se braniti i napadati sa svim igračima. Mi to u ovom trenutku radimo, samo tako možemo do rezultata. No, svi naši igrači su zvijezde. Kad igraju kao što su igrali u četvrtak, koga god uzmete, uzeli ste - zvijezdu! Jer je odigrao vrhunsku utakmicu. Teren je jedino mjerilo, a ne je li na dresu nosiš broj 8, 9 ili 10. Svi naši dečki pružaju mnogo...

Kako doći do toga da ova utakmica s Fenerom ne bude samo jedna od onih koje nazivamo sjajnim?

- Radit ćemo na tome da bude što više ovakvih utakmica. Naravno da je lakše odigrati tako pred punim tribinama, znamo da u HNL-u imamo problem jer nam dođe od dvije do pet tisuća gledatelja, a to nije isto nego kad se igra pred 20 tisuća. Od igrača na svakoj utakmici zahtijevam maksimalnu ozbiljnost.

Postoji li neki ključni trenutak za stvaranje današnjeg “super Dinama”?

- Mi stvaramo momčad iz utakmice u utakmicu od početka ljeta, nema tu ključnog trenutka. Dečki imaju jasna pravila ponašanja na terenu i izvan terena. Nisam nikakva babaroga, nego samo želim da se prije svega poštuje Dinamo. Ne dajem igračima imperativ rezultata, nego samo imperativ da na terenu moraju dati sve od sebe. Kad daješ sve od sebe, dođe i rezultat. Mi imamo kvalitetu, ali ja ih mogu napraviti boljima samo ako oni igraju momčadski. To trenutačno rade i zato tako dobro izgledaju - zaključio je Bjelica.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Bjeličina statistika

16 utakmica na klupi Dinama

11 upisanih pobjeda s Modrima

4 ostvarena neriješena rezultata

1 poraz i to od Young Boysa

31:11 gol-razlika s Dinamom

Rezultati by SofaScore

Linker
18. svibanj 2024 09:25