REUTERS/Massimo Pinca
KRAJ JEDNE ERE?

POČINJE LJETNA REKONSTRUKCIJA JUVENTUSA Buffon nadomak jednog od najbogatijih klubova svijeta, odlazi li i Mario Mandžukić?

JUVENTUS Velikan iz Torina jučer je proslavio novi naslov talijanskog prvaka, ali show je ukrao odlazak golmanskog velikana, a postoji mogućnost da i Hrvat ode ovog ljeta
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 21. svibanj 2018. 10:11

Nakon osvajanja dvostruke krune Massimiliano Allegri održao je obećanje. Momčad je, naime, bila slobodna do petka! Koga briga za Veronu i posljednje kolo (jučer je Juventus slavio sa 2:1, ali show je ukrao Buffonov oproštaj), već odavno je počela feštarska atmosfera na trgu San Carlo i ulicama Torina, a kulminacija slavlja dogodila se jučer kada je Pinzani posljednji puhnuo u zviždaljku.

Sedmi uzastopni scudetto i potvrda dominacije u Serie A potvrđena je na San Siru, točnije u onom ludom preokretu protiv Intera, kada su Cuadrado i Higuain u posljednjim minutama šokirali Nerazzurre, ali još više - igrače Napolija. Pod psihološkim šokom i pritiskom pobjede istrčali su na Artemio Franchi, gdje ih je Fiorentina pomela...

PSG u prvom planu

Međutim, postoje naznake da se vladavini Bianconera na Apeninima možda bliži kraj. Napoli je sve jači i, ukoliko uspije zadržati kičmu momčadi na okupu, ponovno će dogodine biti veliki konkurent. Spallettijev Inter mora proširiti konkurenciju, Milan mora ponovno u ‘rebuilding’, tu su rimski giganti uvijek opasni...

No, i Juventus ovom sezonom praktički završava jedan ciklus. Prije svega, utakmica protiv Verone posljednja je koju je u crno-bijelom dresu odigrao Gianluigi Buffon. Drugi najskuplji vratar svijeta prema iznosu plaćene odštete 656 puta navukao je rukavice te istrčao braniti boje Juventusa.

- Bilo je 6111 dana čiste strasti, emocija, radosti, sreće, suza, poraza i pobjeda. Hvala svima - rekao je Buffon.

Hoće li Juve tražiti zamjenu među vratnicama, teško je reći. Vjerojatno će Buffona naslijediti Wojciech Szczesny, 28-godišnji također sjajni poljski čuvar mreže.

- Buffon će morati odlučiti između uredskog posla ili nastavka igranja. Ako se odluči za drugu opciju, mislim da je Paris SG u prvom planu - rekao je Juventusov ditrektor Beppe Marotta o budućnosti 40-godišnjeg golmana.

Svoj odlazak potvrdio je i desni bočni Stephan Lichtsteiner. Švicarac je u Juventusu od 2011. godine, bio je relativno standardan svih sezona, osim kada je svlačionicu dijelio s Danijem Alvesom. Ipak, ove sezone trener Massimiliano Allegri je na toj poziciji više vjerovao De Scigliju, pa i Cuadradu povremeno, stoga odlazak 34-godišnjaka i nije neko iznenađenje. Spominje se dolazak Mattea Darmiana, koji kod Josea Mourinha u Manchester Unitedu ne igra gotovo ništa...

My crew #winningteam #teamwork #stepbystep #neverstop #mm17

Objavu dijeli Mario Mandžukić MM 17 (@mariomandzukic_official)

Odluka na Mandži

Odlazi i Claudio Marchisio, koji mora pronaći klub u kojem će igrati, baš kao i Kwadwo Asamoah, koji ne može pokraj Alexa Sandra. Javna je tajna, naime, da će u Torino ovog ljeta doći Emre Can, koji ne želi produžiti ugovor u Liverpoolu i bit će zanimljivo vidjeti kako će se njegov dolazak odraziti na Khediru, Pjanića, Matuidija...

Na koncu, neizvjesna je sudbina Marija Mandžukića, 31-godišnjeg Juventusovog ratnika i ljubimca navijača. Prije nekoliko dana MM je objavio sliku s menadžerima u restoranu Il Castello, pa su se talijanski mediji žustro raspisali kako je upravo to dokaz njegova ovoljetnog odlaska. Činjenica je da se Mario Mandžukić već nekoliko prijelaznih rokova ‘vuče’ kao mogući putnik u Kinu te da ima itekako bogatu ponudu jednog od kineskih prvoligaša. Giuseppe Marotta, direktor Bianconera, poručio je da će hrvatski reprezentativac sam odlučiti o svojoj sudbini.

Odluka je, dakle, isključivo na Mandžukiću. Spominje se kako bi umjesto njega Juventus mogao vratiti Alvara Moratu, koji je imao slabu sezonu na Stamford Bridgeu...

Posljednje kolo: Perišić i Brozović bore se za LP, a Tudor za ostanak

Za razliku od španjolske Primere gdje su riješeni putnici u Ligu prvaka, Europsku ligu te niži dom, u Serie A će posljednje kolo donijeti ludnicu na obje strane ljestvice.

Juventus, Napoli i Roma sigurni su putnici u najelitnije svjetsko nogometno natjecanje, a hoće li im se pridružiti Lazio ili Inter, odlučit će upravo njihov međusobni dvoboj i 90 minuta na Olimpicu. Nakon što su Nerazzurri kod kuće poraženi od Sassuola (1:2), Nebeskoplavi su ‘samo’ morali svladati Crotone za Ligu prvaka. Međutim, momčad Waltera Zenge odigrala je 2:2 te omogućila posljednju šansu Lucianu Spalettiju da ostvari ovosezonski minimum, a to je četvrto mjesto.

MILAN, ITALY - MAY 28:  Ivan Perisic of FC Internazionale Milano (R) celebrates his goal with his team-mate Marcelo Brozovic during the Serie A match between FC Internazionale and Udinese Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on May 28, 2017 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Lazio ima tri boda više i odgovara mu svaki rezultat osim poraza. U tom slučaju bi se, naime, klubovi izjednačili na 72 boda, ali u Italiji se gleda međusobni omjer, a prvi susret završio je remijem (0:0). Interu, praktički, sve ovisi od večerašnje utakmice, jer će se ovisno o rezultatu formirati momčad za iduću sezonu te praviti planove za prijelazni rok. Ivan Perišić i Marcelo Brozović u Rimu nemaju izbora, samo pobjeda spašava sezonu! Također, u sjeni veće bitke, Mauro Icardi bori se za titulu najboljeg strijelca prvenstva, treba mu jedan gol da se izjednači s ozlijeđenim Immobileom.

Pobjede donose sve

Vatreno će biti i u donjem domu. Benevento i Verona su već drugoligaši, a lako je moguće da im se pridruži Crotone (35), koji gostuje kod Napolija. Ukoliko uspije nešto izvući, onda će čekati posrtaj SPAL-a kod kuće sa Sampdorijom (također 35, ali bolji omjer). Cagliari je mrvicu sigurniji (36), no treba im slavlje protiv Atalante da ne ovise o drugima, kao i Chievu (doma s Beneventom) te Udineseu, koji igra na Friuliju s Bolognom.

Teško je, naime, vjerovati da će baš tri kluba ispod momčadi Igora Tudora pobijediti, ali sve je moguće u posljednjih 90 minuta u talijanskoj ligi. Stoga, Tudorove ‘Zebre’ moraju odraditi ono što se od njih očekuje protiv Bologne... (vf)

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
27. travanj 2024 15:28