KATIE CHAN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA
ZA NJEGA SU RIJETKI ČULI

Čovjek iz sjene uz pomoć Perišića i Kanea uništava suparnike! Evo kako je bivši bankar stvorio ubojito oružje

Tottenham je u jednom segmentu daleko najbolji u dosadašnjem dijelu Premier lige
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. studeni 2022. 14:00

Tottenham je u ovoj sezoni iz kornera zabio devet golova u 13 utakmica Premier lige. Nitko mu u Engleskoj u tom segmentu nije ni blizu. I to nije zasluga Antonija Contea nego trenera za kojeg je malo nogometnih ljudi uopće čulo. Zove Gianni Vio, ima 69 godina i nikada nije bio glavni trener. On je samo specijalist za kornere. Conte ga je ljetos doveo samo zbog njih, odnosno zbog golova nakon kornera i prekida.

Antonio Conte je Tottenhamovu prošlotjednu pobjedu u velikom preokretu protiv Bournemoutha izravno mogao zahvaliti - kornerima. Izjednačujući pogodak glavom za 2:2 zabio je Ben Davies nakon udarca iz kuta našeg Ivana Perišića, koji ga je izveo s desne strane. Pobjednički gol Rodriga Bentancura, zabijen u sudačkoj nadoknadi, stigao je u sličnim okolnostima, Heung-Min Son izveo je korner s lijeve strane. Bili su to osmi i deveti golovi koje su u prvenstvu zabili iz kornera.

I u Ligi prvaka Spursi su se u utorak navečer mučili protiv Marseillea. Dugo su se mučili da stvore ikakvu šansu da bi izjednačujući pogodak glavom Clementa Lengleta stigao nakon slobodnog udarca Perišića. Nije to bio korner, ali je bio još jedan primjer uigranog izvođenja prekida.

U Premier ligi Spursi su u prošloj sezoni u 38 kola ukupno zabili devet golova iz kornera. Sada su zabili toliko u 13 utakmica, što čini 35 posto ukupnog broja njihovih golova, u usporedbi sa samo 13 posto sezonu ranije.

Spursi su primili gol iz kornera protiv Marseillea, ali to je postala rijetka pojava. Momčad koja je prošle sezone u Premier ligi primila 10 pogodaka iz prekida, isključujući jedanaesterce, ove je sezone primila samo jednom, što ih stavlja na drugo mjesto iza West Hama, jedine momčadi koja ove sezone još nije primila gol iz prekida.

Takva transformacija Spursa uvelike svodi na imenovanje Giannija Via, nekadašnjeg bankara, koji se kao trener specijalizirao za kornere i prekide. Dapače, Vio je pionir tako specijaliziranog rada po pitanju prekida.

image

GOL PROTIV CHELSEAJA

Četiri igrača Spursa napadaju prvu vratnicu dok Harry Kane izjednačuje protiv Chelseaja, a Eric Dier (na slici na tlu) povukao je za sobom svog čuvara kako bi stvorio prostor. Korner je izveo Perišić.

SCREENSHOT: Sky Sports

Radio je Vio s talijanskom reprezentacijom tijekom njihovog trijumfalnog pohoda na Euru prošle godine, ali njegova trenerska karijera proteže se na nekoliko desetljeća. Radio je u Cataniji, Fiorentini, AC Milanu, Palermu, DC Unitedu, Brentfordu i Leedsu.

Popularnost specijaliziranih trenera eksplodirala je posljednjih godina - Tottenhamov gradski susjed Arsenal jedan je od nekoliko klubova koji imaju takve trenere na svom popisu - ali malo ih je s toliko iskustva kao što ga ima Vio, čovjek koji je doslovno napisao knjigu o tome.

U knjizi "Piu 30 Per Cento" (Tih dodatnih 30 posto), objavljenoj 2004., Vio i koautor Alessandro Tettamanzi detaljno opisuju načine na koji se prekidi mogu koristiti za maksimiziranje bodovnog učinka momčadi. Vio vjeruje da učinkovita upotreba prekida može biti ekvivalent potpisivanju ugovora s napadačem koji je postigao 15 golova u sezoni.

image

GOL PROTIV LEICESTERA

Opet nekoliko igrača Spursa napada prvu stativu, korner je izveo Perišić, a Dier je u toj gužvi ostao slobodan i zabio glavom

SCREENSHOT: Sky Sports

Prva stativa postala je ključno područje fokusa za Tottenhamove igrače kod udarca iz kuta, iako s različitim obrascima kretanja i različitim zahtjevima u smislu pozicioniranja. Često nastoje ispuniti prvu stativu tijelima svojih igrača, čime nadmašuju protivnike i povećavaju svoje šanse za uspješnu završnicu.

Na individualnoj razini, Kane je imao najviše koristi od Viovih metoda, Englez je iskoristio svoju zračnu sposobnost za smrtonosni učinak. Kane ima prosjek od 1,2 udarca glavom u 90 minuta ove sezone - dvostruko više nego u prošloj sezoni - i već je postigao pet udaraca glavom. Dva više od bilo kojeg drugog igrača Premier lige, i jedan više nego što je uspio u cijeloj prošloj sezoni.

image

GOL PROTIV WOLVESA

Korner Heung-Min Sona pogodio je Perišića na prvoj vratnici, on je glavom prebacio loptu na drugu, a Kane je tamo zabio

SCREENSHOT: Sky Sports

Dodavanje Ivana Perišića također je moćno oružje Spursa. Prošle sezone Son je izveo 157 od 193 kornera Spursa, što je udio od preko 80 posto. Taj je udio sada pao na 67 posto, a Perišić je izveo otprilike četvrtinu kornera. Perišić se može pohvaliti izvrsnim ubačajima, a njegova izvanredna sposobnost da centrira s obje noge također je bila jako utjecajna za Spurse. Dok je Son prošle sezone izvodio sve kutove svojom dominantnom desnom nogom, Perišić ih može izvoditi bilo kojom. I to jednako dobro.

Conteovi igrači brzo su prihvatili Viove metode. Rani uspjesi Spursa ove sezone pomogli su Viju u tom smislu.

"Upravo sam mu rekao da mu moramo dati više novca", našalio se Kuluševski na račun Via nakon 1:0 pobjede nad Wolvesima. "Mora dobiti povećanje plaće sigurno. On čini razliku, kao što možete vidjeti. Danas smo pobijedili na njegovim prekidima pa moramo nastaviti raditi na tome. Nije najzabavnija stvar na svijetu, ali dobiva se rezultat."

image

GOL PROTIV NEWCASTLEA

Još jedna ‘isporuka‘ Sona, Lenglet na prvoj vratnici glavom, prebacuje loptu, a Kane na drugoj zabija

SCREENSHOT: Sky Sports

Kane je slično pozitivno govorio o radu s Viom.

"Znamo koliko prekid može biti važan, posebno u tijesnim utakmicama," rekao je. "Gianni nam pomaže... Vidimo to kao pravu priliku."

S devet golova iz kornera samo u Premier ligi i još tri pogotka u Ligi prvaka, brojke su neumoljive. Preokret na stadionu Vitality i Lengletovo izjednačenje u Marseilleu bili su samo posljednji podsjetnici na utjecaj Giannija Via.

Linker
20. travanj 2024 00:58