DANIEL LEAL-OLIVAS
Dvoboj na Wembleyu

Hrvat u ludom finalu na Wembleyu! Ovo je idealna šansa da ostavi trag i pokaže da može raditi razliku

Chelsea hrvatskog reprezentativca danas će protiv Arsenala pokušati osvojiti prestižni trofej
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. kolovoz 2020. 09:02

Mnogi su od nas odrasli gledajući kao svetkovinu finale FA Cupa. Klasika nogometa, engleske tradicije i atmosfere uzvišenosti disala se na mitskom Wembleyu. Nova vremena, na novom Wembleyu djeluju okvirima drugačija, ali je suština priče ostala ista. Pobijediti u FA Cupu je prestiž i trofej, znak da ste nešto posebno napravili na Otoku.

Eto, Mateo Kovačić, 26.godišnji hrvatski reprezentativac, u prilici je da kao akter doživi osvajanje prestižnog trofeja. Njegov Chelsea u subotu ima za protivnika gradskog suparnika Arsenal. Za topnike je to 21.finale FA cupa, uspjeli su ih osvojiti 13. Za Chelsea je to 13.finale, i za sada su ih osvojili 8, točno onoliko koliko je finala izgubio Arsenal...

Dakako da nas najviše od svega u ovoj priči zanima Mateo Kovačić. Jedan od onih talenata za kojeg smo se svi u Hrvatskoj odavno spremni kladiti da spada u elitnu generacijsku skupinu. Činjenica jest da je Kovačić već 10 godina, otkako je debitirao kao 16.godišnjak za Dinamo, uglavnom generirao očekivanja, a nedovoljno još donio potvrđivanja.

image
DANIEL LEAL-OLIVAS

Je li se u tom kontekstu nešto značajno promijenilo otkako je iz Real Madrida otišao na posudbu u Chelsea prije dvije godine, odnosno nakon što je londonski klub za njegov transfer izdvojio senzacionalnih 45 milijuna eura?

Analizirajući Kovačićevu prvu sezonu u Londonu onda će upasti u oko ono što je u njegovom specifičnom slučaju najvažnije. Kovačić u Chelseau igra u kontinuitetu! Real Madrid je savršen klub, bogat, glamurozan, snažan, i u njemu je Kovačić imao prilično dobru poziciju. No, manjak kontinuiteta po njegovom kriteriju, doprinijelo je da odabere odlazak u klub gdje će igrati više. Na Stamford Bridgeu Kovačić je dobio u prvoj sezoni 51 utakmicu i odigrao je u prosjeku 60 minuta po susretu. Nije postigao gol i upisao je 2 asistencije. Ako ćemo realno, od Kovačića se očekivalo nešto više, ne zbog statistike, već zbog činjenice da je sa 25 godina sa pravom očekivan kvalitativni iskorak. Po mišljenju kritike odigrao je solidno, nekad jako dobro, nekad prosjećno, ali za prvu sezonu bilo je za Kovačića ključno da je stalno igrao. U drugoj sezoni status mu se bitno promijenio.

Za njega je Chelseao isplatio Real, uložili su 45 milijuna eura, i to je bio više nego jasan znak da vjeruju u njegov talent. Frank Lampard je bio top vezni igrač. Sada kao trener upravo od veznih igrača traži najviše. Kovačića je koristio do sada u 45 utakmica, a našem je igraču porasla i minutaža. Aktualni mu je prosjek 70 minuta, što potvrđuje porast važnosti. Kovačić je postigao dva pogotka i ima 3 asistencije. Dakle, ima i bolju statistiku. Nije to puno, ali je znak određenog rasta. Opet, kad podvučemo liniju, i u Londonu se očekuje od hrvatskog reprezentativca nešto više.

image
ANDY RAIN

Kako Lampard tako i mediji kontinuirano ističu izvanserijske mu potencijale. Kovačić ima izvanrednu startnu brzinu, brz je sa loptom u prodoru, tehnički je vrlo solidan. No, još uvijek odaje dojam igrača koji nije iskoristio sve svoje potencijale. Kovačić upravo zbog tih odlika koje ima predstavlja igrača od kojeg se, sa punim pravom, očekuje značajnije stvari od tzv. solidnog nastupa. On nije igrač za solidno, Kovačić mora biti igrač koji radi razliku jer jednostavno za to ima potencijale. Zašto onda još ne iskoračuje?

image
DANIEL LEAL-OLIVAS

Prateći Kovačića proteklih deset godina dade se zaključiti da je ključni razlog to što se zadovoljava "razinom solidnosti". Kao da još ne uspijeva podići razinu ambicioznosti, što je temelj da se iskazuje više "gladi i strasti" za napredak.
Mateo Kovačić po svojim je tehničkim odlikama najpogodnija igračka vrijednost koja bi sutra trebala naslijediti teško breme koje će ostaviti Luka Modrić. No, sa 26 godina je krajnje vrijeme da se po pitanju pristupa i odlučnosti da postane "poseban igrač", podigne na višu razinu. Sa 26 godina više ne prolazite kao nadareni igrač. Jednostavno se mora postati igrač, odnosno počinju vas tretirati po "to je ta razina".
Finale FA Cupa je jedna od onih prilika u kojima se taj napredak može vrlo jasno pokazati. To su utakmice u kojima se ostavlja trag i u kojima se, posebnijim učinkom, potvrđuju očekivanja. Nadajmo se da će Kovačić protiv Arsenala zato dati priliku svima onima koji cijene njegov potencijal izvanserijskim, da mogu njegov nastup vrednovati kao argument tome u prilog...

Linker
26. travanj 2024 05:45