Juergen Klopp i Mohamed Salah
 Matt Dunham/POOL/AFP
ODLAZAK FARAONA

Mohamed Salah nakon incidenta u Danskoj i sukoba s Kloppom napušta Liverpool i odlazi u Real Madrid!?

Veliki Salahov prijatelj i suigrač iz reprezentacije otkrio je da sjajni Egipćanin želi otići
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. prosinac 2020. 08:13

Godina na izmaku ostat će dugo u memoriji svih navijača Liverpoola zbog osvajanja naslova engleskog prvaka nakon čak 30 godina čekanja, a situacija za Božić 2020. također je jako obećavajuća. Momčad njemačkog stratega Jürgena Kloppa vodeća je u Premiershipu, po većini analiza i prvi favorit za njegovo ponovno osvajanje, a u Ligi prvaka izborena je osmina finala i dvoboji s njemačkim RB Leipzigom.

Iako je imao dosta problema s izostancima, s naglaskom na tešku ozljedu najboljeg braniča svijeta Virgila van Dijka, opet je Klopp pronašao način da njegov stroj melje suparnike s druge strane. Kao i ranijih sezona, glavni egzekutor je 28-godišnji egipatski napadač Mohamed Salah, vodeći strijelac Premier lige s 13 pogodaka, čime je došao do fantastične brojke od 110 golova u 173 službena nastupa za klub s Anfield Roada.

Poruke preko medija

Sve naoko izgleda idilično, Salah ima ugovor na Anfieldu do 2023. i navijači Redsa očekuju s njim daljnju berbu trofeja, ali iza kulisa stvari, čini se, izgledaju znatno drugačije, kompleksnije i konfliktnije.

Nije prvi put da se o tome javno nagađa, ali krajem prošlog tjedna dva medijska istupa potpuno su uzburkala strasti, možda i najavili skorašnji rastanak Salaha s Anfield Roadom. Prvi je intervju koji je Egipćanin dao španjolskom AS-u, a drugi nekoliko razmišljanja velikog Salahovog prijatelja i bivšeg suigrača u egipatskoj reprezentaciji Mohameda Aboutrike, koja je prvi publicirao BeIN sports.

Salah, kao i velika većina najpoznatijih i najboljih sportaša današnjice, vrlo rijetko daje intervjue 'jedan na jedan', tako da je AS zaista imao ekskluzivu, a još prije se tvrdilo da baš taj španjolski list radi u korist Reala i svjesno potpiruje vatru na relaciji Salah - Klopp, ne bi li se i tako napravio pritisak da Egipćanin dođe u Madrid.

Trener Reala Zinedine Zidane ne krije da bi 'egipatskog faraona' rado vidio u svojim redovima, ali svjestan je on da je cijena paprena i da neće biti ispod 100 milijuna eura. Zato Real i nije pokušavao ući u posao ovoga ljeta, ali to ne znači da se predao i da neće pokušati u 2021. godini, možda čak i u zimskom prijelaznom roku, premda je ljeto mnogo realnija opcija.

Incident u Danskoj

Salah je razbudio maštu navijača Reala odmah na kraju prošle sezone kada je rekao 'vrlo sam sretan što smo u dvije godine osvojili Ligu prvaka i Premiership, ali nikada se ne zna što nosi budućnost i hoću li ostati u Liverpoolu', a u prošlosubotnjem AS-u bio je još konkretniji:

- Real Madrid i Barcelona su top klubovi u La Ligi, a ostajem li u Liverpoolu, to je zaista teško pitanje. Sve je na čelnicima Liverpoola, oni su ti koji odlučuju.

Također, veliki odjek imao je i njegov komentar o Kloppovoj odluci da na utakmici Lige prvaka protiv Midtjyllanda, kada je odmarao većinu prvotimaca, kapetansku traku uruči Trentu Alexanderu-Arnoldu, a ne njemu koji je također startao od prve minute.

- Ne krijem da sam razočaran jer za mene bi bila ogromna čast nositi kapetansku traku Liverpoola - podvukao je egipatski napadač, a sve to potvrdio je Mohamed Aboutrika, koji je s njim stalno u kontaktu.

- Razgovarao sam sa Salahom poslije tog incidenta u Danskoj i mogu bez dvojbe reći da je on nezadovoljan u Liverpoolu. Jako je uzrujan u zadnje vrijeme, ali to nikad neće utjecati na njegove partije na terenu - kazao je Aboutrika i dodao:

- Jedan od razloga nezadovoljstva je to oko kapetanske trake, ali otkrio mi je i ostale razloge, koji su ipak tajna i ne mogu ih podijeliti s javnosti.

U zaključku bivši reprezentativac Egipta prognozira rasplet tako da će doći do raskida ugovora igrača i engleskog prvaka.

- Moje je uvjerenje da će ga Liverpool prodati zbog financijskih razloga i koristi, a Salah kao moj prijatelj najbolje zna što će biti najbolje za njega - zaključio je Mohamed Aboutrika.

Salah najbolji u Premiershipu po izboru navijača

Egipatski faraon kako ga zovu u Liverpoolu ili “četvrta piramida” kako mu zbog goleme popularnosti znaju tepati u rodnoj zemlji, nakon niza rekorda koje je rušio, dobio je na kraju 2020. i veliko priznanje novinara i navijača kao najbolji igrač Premiershipa. Najprije je više od 100 novinara nominiralo kandidate, pa onda skratilo listu na 10 imena, da bi još biralo oko 85.000 navijača i za najboljeg odabralo Mohameda Salaha.

Drugo mjesto osvojio je Jack Grealish iz Aston Ville, a treće Kevin de Bruyne (Manchester City). Potom slijede četvrti Marcus Rashford (Manchester United), pa trojac iz Liverpoola Jordan Henderson, Sadio Mane i sedmi Virgil van Dijk, osmi je Heung-min Son (Tottenham), deveti Jamie Vardy (Leicester), a deseti opet iz Liverpoola Trent Alexander-Arnold.

Klopp i Edwards izbjegavaju dolijevati ulje na vatru

Jürgen Klopp je u subotnjoj uvjerljivoj pobjedi Liverpoola kod Crystal Palacea u Londonu rezultatom 7:0, izostavio Mohameda Salaha iz početne postave, ali uveo ga je u 57. minuti, što mu je bilo dovoljno za postići dva pogotka do kraja utakmice. Neki su taj Kloppov potez odmah povezali s intervjuom u španjolskim novinama, koji je baš izašao ujutro taj dan, ali Nijemac je naveo sasvim druge razloge.

- Bilo je ovo prvi put nakon dužeg vremena da smo imali priliku za promjene u sastavu. Mohamed je odigrao prijašnje četiri jake utakmice u vrlo intenzivnom periodu za nas, a uvođenje u posljednjih pola sata pokazalo se dobrom idejom jer je zabio dva gola - pojasnio je Klopp, a na pitanje što misli o igračevom intervjuu za AS, koji je potencijalna najava odlaska s Anfielda, nije duljio, niti polemizirao:

- Nemam što reći o tom razgovoru za AS. Sve je u redu s moje strane.

Vrlo sličnu poruku poslao je i sportski direktor Michael Edwards, koji je kazao “da su u klubu opušteni u vezi s tim problemom i pozabavit će se njime kada budu smatrali da je najprikladnije”.

Dakle, njih dvojica nisu željeli dolijevati ulje na vatru, ali još otprije se zna da su Klopp i Salah znali imati razmirica te žestokih razgovora u četiri oka. Nijemac je Egipćaninu znao zamjerati da nije pravi timski igrač, te da zna biti sebičan u igri u želji da zabije što više golova, a engleski mediji su često potencirali tezu da bi se od trojca napadača u kojem su još Sadio Mane i Firmino, Klopp prvog odrekao baš Salaha.

Osim što za Manea i Firmina smatra da su potrebniji i korisniji momčadi u stilu igre i taktici koju forsira, Liverpool već gleda i prema skorašnjem pomlađivanju momčadi. Kylian Mbappe i Jadon Sancho su im pritom na vrhu liste želja, ali oni su i jako skupi, pogotovo Mbappe. No, kad bi se Salaha prodalo za 100 ili više milijuna eura (kupili su ga ljeta 2017. od Rome za 42 milijuna), mogućnosti za velike investicije naglo bi narasle...

Linker
17. svibanj 2024 03:43