Pogodak Luisa Díaza pogrešno je poništen zbog zaleđa 

 RYAN BROWNE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ryan Browne/shutterstock Editorial/profimedia
NEOČEKIVANI PREOKRET

Najjača liga na svijetu raspravljat će o ukidanju VAR-a: ‘Treba ga ukloniti već najesen‘

Službeni zahtjev za ukidanje VAR-a pokrenut će glasanje, koje će se održati na godišnjem sastanku
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 19:20

Velika, značajna vijest, koja bi se mogla pokazati kao prekretnica u modernom nogometu dolazi iz Engleske. Naime, the Athletic javlja kako će se na nadolazećem sastanku premierligaških klubova kao predmet dnevnog reda postaviti pitanje: "Treba li u Premier ligi ukinuti VAR‘".

Riječ je o prijedlogu koji je službeno predložila momčad Wolverhampton Wanderersa, jedna od momčadi koja je najviše "propatila" ove sezone od odluka koje (ni)su donesene intervencijom VAR sobe. "Video assistant referee" u Engleskoj je integriran 2019. godine - s ciljem da u suradnji sa sucima na terenu poboljša kvalitetu suđenja i brzinu donošenja odluka. Sezona 2023/24. uključivala je mnogo spornih incidenata, što je pojačalo kritiku VAR-a i navelo neke timove i navijače da dovedu u pitanje integritet natjecanja.

Službeni zahtjev za ukidanje VAR-a pokrenut će glasanje, koje će se održati kada se predstavnici 20 prvoligaških klubova okupe na svom godišnjem sastanku u Harrogateu, dana 6. lipnja. U priopćenju Wolvesa stoji da je ovaj potez došao "nakon pažljivog razmatranja i uz najveće poštovanje prema Premier ligi, PGMOL-u (sudačkom tijelu) i kolegama natjecateljima.

image
JANE STOKES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Jane Stokes/imago Sportfotodienst/profimedia

“Nemamo nikakve krivice za pripisati – svi mi samo tražimo najbolji mogući ishod za nogomet – i svi dionici naporno rade kako bi pokušali učiniti uvođenje dodatne tehnologije uspješnim. Međutim, nakon pet sezona VAR-a u Premier ligi, vrijeme je za konstruktivnu i kritičku raspravu o njegovoj budućnosti. Naše stajalište je da je cijena koju plaćamo za malo povećanje točnosti u suprotnosti s duhom naše igre, i kao rezultat toga trebali bismo ga ukloniti od sezone 2024./25. nadalje."

Glasnogovornik Premier lige rekao je: "Premier liga može potvrditi da će omogućiti raspravu o VAR-u s našim klubovima na godišnjoj skupštini sljedeći mjesec. Klubovi imaju pravo iznositi prijedloge na sastancima dioničara i priznajemo zabrinutost i probleme oko upotrebe VAR-a.

Međutim, liga u potpunosti podržava korištenje VAR-a i ostaje predana, zajedno s PGMOL-om, stalnom poboljšanju sustava za dobrobit igre i navijača."

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Podsjetimo, u Engleskoj je ove sezone bilo pregršt VAR kontroverza. "Najpoznatiji" primjer je onaj Liverpoolovog Luisa Diaza, čiji je pogodak protiv Tottenhama u rujnu krivo poništen zbog ofsajda. Arsenalov menadžer Mikel Arteta također je bio ljut zbog odluke da se prizna pobjednički pogodak Anthonyja Gordona za Newcastle United protiv njegove ekipe u studenom. Nottingham Forest je pisao pisma pritužbe i razmišljao o tužbi sudačke komisije, dok je također doveo u pitanje imenovanje VAR-a suca Stuarta Attwella nakon aprilskog poraza od Evertona.

Linker
15. svibanj 2024 19:37