OLI SCARFF Afp
NA SAMOM VRHU

Najmoćnija žena engleskog nogometa! Bila je model, odbila je princa, boluje od neizlječive bolesti...

Otočke medije svojedobno je najviše okupirala njezina veza s princem Andrewom
Piše: SNObjavljeno: 19. listopad 2021. 09:38

Kad je prije nekoliko dana investicijski fond iz Saudijske Arabije, na čelu s princem Mohammedom bin Salmanom, preuzeo vlasništvo nad premierligašem Newcastle Unitedom, u prvi je plan u medijima iskočilo i ime Amande Staveley (48), britanske poduzetnice koja je pomogla da dođe do prodaje kluba i čija će tvrtka PCP Capital Partners biti vlasnik 10 posto dionica kluba. Staveley je sada definitivno najmoćnija žena engleskog nogometa, a njezina zanimljiva životna priča ovih je dana preplavila svjetske medije.

Staveley je i prije dolaska u Newcastle "koketirala". Pomogla je 2009. godine šeiku Mansouru bin Zayedu Al Nahyanu da kupi Manchester City, a prije toga je bila dio konzorcija koji je želio preuzeti vlasništvo nad Liverpoolom.

image
PAUL ELLIS Afp

No, tko je Amanda Staveley izvan nogometne priče? Otočke medije svojedobno je najviše okupirala njezina veza s princem Andrewom, sinom britanske kraljice Elizabete. Par se upoznao 2001., bio je u vezi dvije godine, a Staveley je navodno odbila prinčevu bračnu ponudu jer nije željela postati dio kraljevske obitelji i svega što to nosi sa sobom.

Poznato je da je Staveley u mlađim danima bila model, a kasnije je zaplovila poduzetničkim vodama, pa je tako 2000. godine pokrenula Q.ton - teretanu, restoran i konferencijski centar - vrijedan više od 10 milijuna funti.

Manje lijepi dio priče leži u podatku da joj je 2013. dijagnosticirana Huntingtonova bolest, neurodegenerativni nasljedni poremećaj kod kojeg živčane stanice u mozgu umiru tijekom vremena. Neki od simptoma su pokreti koje ne možete kontrolirati, te problemi s govorom i hodom. Liječnici su joj rekli da bolest kod nje miruje, ali i da je može aktivirati stres. No, Staveley nema namjeru posustati, velikim je koracima zagazila u nogomet i od Newcastlea namjerava napraviti najmoćniji klub na svijetu...

Linker
26. travanj 2024 14:42