Junak Mure Tomi Horvat

 Screenshot
EPSKI PORAZ

Nogometni div doživio još već sramotu nego protiv Dinama: Uništio ih je - ‘ljevonogi Oršić!‘

‘Moram biti iskren, ja tek nakon tri tjedna ovdje počinjem shvaćati situaciju‘, kaže zabrinuti Conte
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 26. studeni 2021. 09:50

Nesuđeni član elitne Superlige proljetos je ispao iz Europske lige izgubivši u Zagrebu od Dinama 0-3 nakon 2-0 iz prvog dvoboja u Londonu, a ove jeseni se vjerojatno oprostio od Europe već u skupini Konferencijske lige porazom od Mure u Mariboru 1-2. O bogatom Tottenhamu je riječ, a epske poraze potpisuju elitni treneri, Jose Mourinho odnosno Antonio Conte. Što ti je nogomet!

Spurse je početkom godine u Maksimiru uništio Mislav Oršić "hat-trickom", a u četvrtak u Ljudskom vrtu Londončanima se dogodio – "ljevonogi Oršić", Tomi Horvat! Zabio je slovenski U21 reprezentativac za 1-0 u 11. minuti poput Oršića za 1-0 19. ožujka, izjednačio je Harry Kane u 72., no u četvrtoj minuti nadoknade, nakon protunapada, Amadej Maroša je uz pomoć bloka pogodio za 2-1 i najveću međunarodnu pobjedu Mure iz povijesti. Istini za volju, pomoglo je Muri i što je Ryan Sessegnon već u 31. minuti isključen zbog druge javne opomene, no Premierligaš nije uspio zabiti dva gola s igračem manje slovenskom prvaku.

Zanimljivo, Dinamo se već godinama ljeti priprema u Murskoj Soboti i trenira na stadionu Fazanerija, a ljetos je lakoćom obračunao s Murom u pripremnom dvoboju...

image

Antonio Conte

ADRIAN DENNIS Afp

"Crno-bijelima" iz Prekomurja ovo su prvi bodovi u skupini Konferencijske lige, ali samo za prestiž, jer ostat će četvrti na tablici, dok je Tottenham na pragu ispadanja. Naime, vodeći Rennes kojem su domaćini u posljednjem kolu 9. prosinca bježi nedostižna četiri boda, a Vitesse, koji ima također sedam, dočekuje Muru, no "problem" je što su Nizozemci bolji od Spursa u međusobnim dvobojima (1-0, 2-3), točnije, postigao je Vitesse više golova u gostima (7) od Tottenhama (3), što se gleda u slučaju istog bodovnog učinka u međusobnim utakmicama!

Bravo za Muru, slovenski nogomet i sport, ali što na taj posrtaj londonskog kluba kažu Englezi? Kako predvidivo, u medijima dominira riječ "sramoćenje". Nitko odnedavnom menadžeru Conteu ne daje alibi u "kombiniranoj momčadi", jer Talijan je, primjerice, startao samo s dvojicom iz početne postave protiv Leeds Uniteda prethodni vikend, Kaneom i Tangangom, a usporedimo li s onim dvobojima protiv Dinama, u Mariboru su startali i Dele Alli, Ndombele i Davinson Sanchez. U drugom poluvremenu je Conte spašavao stvar s prvotimcima Dierom, Daviesom, Lucasom Mourom, Højbjergom i Sonom, ali je svejedno izgubio, nisu čak gosti taktički išli na bod, što bi napravili da su Talijani, nego su neovisno o talijanskom strategu na klupi htjeli pobijediti Muru, klub i momčad nekoliko klasa ispod sebe. I nastradali, jer svatko te danas u nogometu može kazniti.

- Loš je ovaj poraz za nas. Predstava nam je bila loša. Znamo da nas čeka puno posla, ovo je težak trenutak. Treba nam strpljenja da napredujemo, da ponovno budemo dobri. Nismo bili loši samo tehnički i taktički, nego i mentalno. Trebat će vremena da se Tottenham vrati – kazao je na konferenciji za medije Antonio Conte, koji nije poput Mourinha u Maksimiru došao u domaću svlačionicu, ali je čestitao suparniku.

No, engleski su novinari "namirisali krv" i počeli rešetati pitanjima nasljednika Nuna Espirita Santa.

- Moram biti iskren i priznati da nakon tri tjedna ovdje tek počinjem shvaćati situaciju. Nije jednostavna, Tottenham u ovom trenutku nije na visokoj razini. Velik je jaz između najboljih momčadi u Engleskoj, no ne moramo se bojati jer ja sam tu da radim, da poboljšam situaciju. Moramo se držati zajedno, pokušati odvesti momčad na višu razinu u mnogim aspektima. Trebamo vremena – kazao je Conte, a potom počeo govoriti o sebi u trećem licu i naglašavati svoju fascinaciju radom.

image

Antonio Conte

ADRIAN DENNIS Afp

- Ako netko misli da je Conte mađioničar zbog njegovih dosad osvojenih trofeja reći ću da je jedina magija koju mogu napraviti rad. Uvest ću težak rad kako bismo napredovali, uvest ću svoje metode, svoju ideju nogometa. Ali morate razumjeti da nam treba vrijeme. Puno je posla pred nama. Nisam preplašen, ali želim biti iskren. Moramo spojiti rad, srce i strast, ali treba nam i malo vremena. Zbog toga sam tu – poručio je 52-godišnji talijanski južnjak Englezima.

Conte je stao i pred kamere medija svojih zemljaka. Njima je govorio slično, a na pitanje o crvenom kartonu Sessegnona kazao:

- Dva žuta u pola sata... To znači da se mora poboljšati, jer isto nam se dogodilo protiv Vitessea doma, to su detalji na kojima moramo raditi. Puno je mladih igrača i znamo da treba čekati. Dok čekamo da stasaju oni griješe.

Eto, godinama smo takve izjave slušali i pisali od Dinamovih trenera, a sad smo u situaciji da prvak Hrvatske svisoka gleda na West Ham, Genk i Rapid i nezadovoljan je što je u njihovom društvu drugi ili treći, dok se premierligaš Tottenham, momčad koja po Transfermarktu vrijedi 697 milijuna eura, mora pravdati da se na greškama i porazima kale mladi igrači.

O tempora, o mores!

Linker
26. travanj 2024 20:36