PROFIMEDIA/Ilustracija: SN
CURE NOVI DETALJI

Ozbiljan problem za Manchester City: Tajnim ugovorom zatajili milijune, evo zbog čega se tresu na Etihadu

Velikan na koncu može biti kažnjen ili oduzimanjem bodova ili čak izbacivanjem iz lige
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. veljača 2023. 13:38

Sportska vijest dana na Otoku su rezultati četverogodišnje istrage Premier lige, koji terete Manchester City da je stotinjak puta prekršio financijski fair-play.

Pravila financijskog fair playa Premier lige osmišljena su kako bi se osiguralo da klubovi uglavnom troše ono što zarade. To možete potencijalno zaobići napuhivanjem koliko zarađujete ili skrivanjem koliko trošite. Prema Premier ligi, Manchester City je navodno prekršio pravila tijekom devet sezona za koje nisu dali točne financijske informacije.

Navodno nisu u potpunosti otkrili financijske naknade koje su isplaćivane jednom od njihovih menadžera u razdoblju od četiri godine. To sugerira kako je postojao tajni ugovor pa je jedan od menadžera bio plaćen puno više nego što je službeno navedeno. Također se tvrdi kako City nije poštovao UEFA-ina pravila financijskog fair-playa tijekom petogodišnjeg razdoblja te da nije u potpunosti surađivao s istragom Premier lige.

Ovo je vrlo ozbiljna stvar za City. Kada su bili predmet istrage UEFE inzistirali su na tome da nisu učinili ništa loše. U veljači 2020. UEFA ih je izbacila iz europskih natjecanja na dvije sezone i kaznila s 30 milijuna eura. Sportski arbitražni sud tu je zabranu poništio, a kaznu smanjio na 10 milijuna eura. Na ročištu je rečeno kako većina navodnih kršenja ili nije utvrđena ili je nastupila zastara.

To međutim ne vrijedi za Premier ligu jer pravila lige ne uključuju vremensku zastaru.

- City na koncu može biti kažnjen ili oduzimanjem bodova ili čak izbacivanjem iz lige, ali sumnjam kako će odluka biti donesena skoro i ne vjerujem kako će City biti sankcioniran već ove sezone. Istraga traje već pet godina i još će dugo trajati - kazao je izvjestitelj Sky Sports Newsa Kaveh Solhekol.

Linker
06. svibanj 2024 22:09