MANU FERNANDEZ Afp
PREMIER LIGA

Počinje nogometna ludnica na Otoku! Liverpool i Chelsea kao glavni konkurenti Manchester Cityju

Klubovi opet su puno trošili na igrače, a dojam je da će Guardiolina momčad biti još kvalitetnija
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 14. kolovoz 2021. 12:08

Novu sezonu u elitnom razredu engleskog nogometa otvorili su u londonskom derbiju novak u ligi Brentford i Arsenal, no početak nove prvenstvene utrke kada je Premier liga u pitanju svakako treba promatrati kroz činjenicu da se još nisu u potpunosti kompletirali rosteri, jer je ljetni prijelazni rok još uvijek u tijeku.

Branitelj naslova prvaka Manchester City je i prvi favorit da trofej namijenjen najboljoj engleskoj momčadi. Josep Guardiola u kadru sada ima ima i ‘čovjeka od 100 milijuna funti’ Jacka Grealisha. On je stigao na Etihad kako bi potvrdio kako se radi o jednom od najkreativnijih engleskih igrača od još vremena legendarnog Paula Gascoignea. Grealish je bez ikakve sumje majstor, ali tek treba vidjeti kako će se nositi s pritiskom uz kojeg mora opravdati toliko veliki transfer i uloženi novac, jer, uz dužno poštovanje prema Aston Villi, Grealish je u Birminghamu na travnjaku imao sve ovlasti, a na stadionu Etihad, koliko god dobar bio, daleko od toga da će se kompletna igra Guardiolina pobjedničkog stroja vrtjeti oko engleskog reprezentativca.

S obzirom da je mnoštvo važnih igrača Manchester Cityja igrala na Euru ili na Copa Americi eto prigode za suparnike da iznenade branitelja naslova na početku sezone.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Kaneova sudbina

- Prva tri kola prije reprezentativne pauze koristit će nam zapravo kao pripremno razdoblje s obzirom da je nekolicini igrača potreban duži odmor. Suludo je očekivati da nakon samo nekoliko zajedničkih treninga pred početak nove sezone pojedini reprezentativci budu na svojoj najvišoj razini, no vremena ima dovoljno. Za nas je Premier liga najvažnije natjecanje i obrana naslova prvaka Engleske je primarni cilj u novoj sezoni - istaknuo je Guardiola.

U prošloj sezoni Manchester City se nakon osam kola nalazio tek na 11. mjestu, no potom je uslijedila briljantna serija nakon Božića za koju suparnici nisu imali odgovora. Građani su kupnjom Grealisha srušili rekord kada su u pitanju transferi u elitnom razredu engleskog nogometa (117,5 milijuna eura), nikada takva svota nije izdvojena za bilo kojeg igrača, a ako se ljetna trakavica oko kaprtana Tri lava Harryja Kanea okonča na očekivani način Guardiolina momčad vrlo brzo će postaviti novi engleski rekord.

image
ALEXANDER HASSENSTEIN - UEFA Anadolu Agency Via Afp

Kane će, naime, sve učiniti kako bi napustio London, jer nakon što je za Tottenham postigao više od 200 golova i u prošloj sezoni opet bio najbolji strijelac, najbolji engleski napadač u ovom trenutku traži trofej u svojim vitrinama, a već je 28 godina na njegovim leđima. Kane je doveo Tottenham do finala Lige prvaka, ali konačna nagrada je izostala, pa engleski reprezentativac smatra da je Manchester City apsolutno najbolji izbor za ostvarenje njegovih trofejnih želja.

Bolja situacija

Liverpool je platio najveću moguću cijenu brojnih ozljeda, no spomenute nevolje su iza Redsa, koji uz oporavljenog Van Dijka i u napadu i dalje ubojite Salaha, Firmina i Manea žele naslov prvaka, koliko god Manchester City bio snažan, vratiti na Anfield Road.

Chelsea se okitio naslovom prvaka Europe, Thomas Tuchel je naslijedio Franka Lamparda i napravio sjajan posao, a uz povratak belgijskog napadača Romelua Lukakua (115 milijuna eura) šampionske ambicije su jedino što zanima londonsku družinu, jer nije Roman Abramovič toliko potrošio na Lukakuka da bi na kraju prvenstvene utrke bio treći.

Ole Gunnar Solskjaer je uza sve kritike dobio novi ugovor na Old Traffordu, no Crvenim vragovima se ne daju velike izgledi za prvi naslov prvaka od 2013. godine bez obzira na i više nego respektabilan igrački kadar i pojačanja u liku Varanea i Sancha.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Velika četvorka zatvara krug kandidata za 1. mjesto, Tottenham, Arsenal, Leicester, Aston Villa i Everton jesu respektabilne momčadi, ali ipak nemaju snage nauditi spomenutim favoritima.

Ekspresni povratak

West Ham je prošle sezone zaslužio epitet najugodnijeg iznenađenja sezone, a Čekićari iste planove imaju i ovoga puta. Karizmatični argentinski trenerski majstor Marcelo Bielsa ulazi, pak, u četvrtu godinu vođenja Leeds Uniteda, što je gotovo nestvaran scenarij s obzirom na Bielsinu narav. Leeds je prošlu sezonu zaključio na 9. mjestu, što je bio sjajan rezultat sastava koji će sezonu otvoriti na gostovanju kod Manchester Uniteda.

Ostatak premierligaškog društva osuđen je na donji dio ljestvice, dok od novaka u Premier ligi Brentford ima, barem prema igračkom rosteru, malo više izgleda od Norwicha i Watforda da izbjegne ekspreksni povratak u drugoligaško okruženje.

Linker
13. rujan 2024 18:27