Arsenalov menadžer Mikel Arteta je pod velikim pritiskom
 AFP
RIZIČNA IGRA VELIKANA

Potrošili su 150 milijuna eura, ali niti za jednog igrača se ne može reći da je - pojačanje!

Londonski klub puno troši, ali uglavnom na mlade i nedokazane igrače, a navijači traže rezultate
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 12:47

Arsenal je novu sezonu engleske Premier lige otvorio na najgori mogući način, londonski klub poražen je u malom gradskom derbiju od novaka u ligi Brentforda sa 0:2. Svaka čast papirnatom autsajderu, koji je vrhunskom prezentacijom pokazao da bi mogao imati poprilične izglede da zadrži mjesto u elitnom razredu engleskog nogometa, no Arsenal je još jednom u potpunosti razočarao i to protiv suparnika protiv kojeg bi jednostavno morao pronaći put do pobjede.

Kiks odmah na startu

Ipak, jedno su papirnate prognoze, veličina i tradicija kluba, a nešto sasvim drugo trenutačno stanje na Emiratesu, koje je daleko od idealnog. Koliko god poraz od Brentforda bio bolan, oko njega ne treba praviti preveliku dramu, ali u redovima Topnika problemi su dublje naravi, a pobjednička i trofejna staza u ovom trenutku je za momčad Mikela Artete sanak pusti. Španjolski stručnjak stigao je na klupu Arsenala u prosincu u 2019. nakon što je bio pomoćnik Josepu Guardioli u Manchester Cityju, ali poslije obećavajućeg starta sve je više onih koji sumnjaju da Arteta može biti barem dobra kopija onoga što je godinama na klupi londonskog velikana uspješno radio legendarni Arsene Wenger.

image
AFP

I karizmatični francuski trener znao se pred kraj svoje vladavine u Arsenalu naći na meti kritika navijača, ali sada je sasvim sigurno popriličan broj onih koji žale za Wengerom i itekako su svjesni kakav je posao napravio u klubu koji nikako da se vrati u igru za osvajanje naslova prvaka Engleske, koji se na Emiratesu čeka još od nepobjedive generacije iz 2004. godine. Arteta je u igračkim danima proveo u dresu Topnika pet godina (2011-2016.) i nakon što je u prvoj trenerskoj sezoni osvojio rekordni 14. FA kup, a potom Community Shield imao je španjolski stručnjak dobru polazišnu točku za velike stvari, no umjesto novih trofeja uslijedilo je bolno prizemljenje.

U posljednje dvije premierligaške sezone Arsenal je pod njim osvojio dvaput 8. mjesto, što je degradirajući plasman s obzirom na renome i ulogu koju londonski sastav ima u engleskom nogometu, ali od stare slave se ne živi. Da ironija bude veća, Londončani na papiru prošle sezone uopće nisu imali tako loš igrački kadar, ali u konačnici nisu uspjeli izboriti niti Europu. Za nastupom u novoformiranoj Konferencijskoj ligi neće u londonskom klubu previše žaliti, ali 8. mjesto u Premier ligi je potpuni debakl Artetine vizije Arsenala i još jednog bivšeg igrača Topnika, Brazilca Edua, koji je prvi operativac zadužen za transfere.

Ipak, spomenuti je dvojac bez obzira na sve neuspjehe iz prošle sezone i dalje u sedlu, a ovoga ljeta je do sada potrošeno oko 150 milijuna eura na igrače koji su mladi i imaju svoju vrijednost, ali realno nisu top klase kakve se nalaze u rosterima Manchester Cityja, Chelseaja, Liverpoola ili Manchester Uniteda, te se u ovom trenutku ne mogu nazvati pojačanjima.

Stoper Ben White je tako blagajnu Arsenala olakšao za gotovo nestvarnih 58,5 milijuna eura. Svaka čast Whiteu, koji je u posljednje dvije sezone preko Leedsa i Brightona prošao put od anonimca do engleskog reprezentativca, ali iako vrijediš onoliko koliko te plate White barem zasad nije klasa za trofeje, baš kao niti Odegaard, Lokonga ili Tavares.
No, Arteta i Edu su izabrali politiku dovođenja mladih i skupih igrača, a trend će se nastaviti dolaskom vratara Sheffield Uniteda Aarona Ramsdalea u transferu vrijednom oko 30 milijuna eura. U konačnici, vrijeme će pokazat koliko će još čelništvo Arsenala davati podrške ovakvom projektu i hoće li Arteta i Edu biti ‘pokojnici ili pukovnici’.

Težak raspored

U porazu od Brentforda u kadru londonske momčadi nisu bili Aubameyang i Lacazette, a iako je službeno objašnjenje da su izostali zbog bolesti otočki mediji špekuliraju da su razlozi puno dublji, aludirajući na sukob i razmimoilaženje u mišljenjima između Artete i spomenutog napadačkog dvojca. Aubameyang se sada spominje u kontekstu odlaska u Barcelonu, što ipak treba uzeti u obzir s velikom dozom rezerve s obzirom na financijske muke katalonskog giganta.

Kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama, tako su sljedeći suparnici Arsenala u Premier ligi Chelsea i Manchester City, pa je lako moguće da Topnici reprezentativnu pauzu dočekaju sa 0 bodova na kontu, što bi samo dodatno pojačalo nezadovoljstvo navijača i njihov pritisak na klub.

Arteta tvrdi da nema problema s Aubameyangom i Lacazetteom

Menadžer Arsenala Mikel Arteta tvrdi da nema nikakvih problema s Aubameyangom i Lacazetteom...
- Što se mene tiče nema govora o nikakvoj svađi. Aubameyang i Lacazette istaknuli su da nisu spremni za nastup, a kao takvi, bez obzira što je njihov izostanak veliki gubitak, nisu za momčad od velike koristi. Najviše mi je žao navijača kojima se samo mogu ispričati za lošu igru i poraz od Brentforda. Pred nama su dvije velike utakmice u kojima ćemo učiniti sve da pokažemo kako vrijedimo pumo više od onoga kako mnogi žele prikazati - istaknuo je Arteta. (kg)

Arsenalove prinove ovoga ljeta

Ben White 58,5 milijuna eura
Martin Odegaard 40 milijuna eura
Aaron Ramsdale 30 milijuna eura
Sambi Lokonga 17,5 milijuna eura
Nuno Tavares 8 milijuna eura

Linker
04. svibanj 2024 17:27