Joao Cancelo

 OLI SCARFF Afp
NAJVEĆE IZNENAĐENJE

Pozadina šokantnog transfera: Zvijezda je ‘poludjela‘ kad je vidjela juniora na terenu, a on ostao na klupi

Cancelo je bio bijesan. Suigrači su ga pokušavali smiriti u svlačionici, ali je na kraju sve krenulo nizbrdo
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. siječanj 2023. 06:53

Joao Cancelo (28) otišao je iz Manchester Cityja u Bayern München. To je transfer koji je doslovno šokirao nogometni svijet. Zašto je City dopustio jednom od najboljih igrača u svojoj momčadi da ode bez namjere da dovede zamjenu, premda u momčadi skoro pa i više nemaju bekove?

Portugalskog beka prekrižio je Pep Guardiola, trener koji u Cityju ima neograničene ovlasti. Cancelo ga je počeo previše živcirati. Portugalac ne voli kada ne sjedi na klupi za pričuve i to je sve teže skrivao, a Pep voli rotirati igrače.

Zapravo, već nakon samo nekoliko mjeseci nakon što je iz Juventusa (u ljeti 2019.) stigao u City, htio je otići u Barcelonu zbog nedostatka minutaže, ali je na kraju ostao.

Godinu dana kasnije, na kraju sezone 2020./21., bio je među mnogim igračima koji su živcirali Guardiolu pokazujući svoje nezadovoljstvo kada bi bili izostavljeni iz momčadi. Cancelo je teško podnio klubu u drugoj utakmici Lige prvaka i kao i u finalu. Za njega se već neko vrijeme zna da je kad ne igra "kao vulkan koji uvijek može eruptirati".

image

Joao Cancelo

OLI SCARFF Afp

Portugalac se sa Svjetskog prvenstva vratio u "lošu fazu" jer ni u Kataru nije igrao onoliko koliko je želio. Nakon što je započeo sve tri utakmice svoje zemlje u skupini, bio je na klupi sljedeće dvije u nokautu, ušao je tek nakon poluvremena za četvrtfinalni poraz od Maroka.

Tijekom Svjetskog prvenstva, portugalske novine Record objavile su članak pod naslovom "Osjećaj nepravde proganja Cancela" i ispričale kako mu je "frustracija bila ispisana po licu" dok je sjedio na klupi u utakmici osmine finala protiv Švicarske. Rečeno je da se igrač osjećao "neshvaćenim i necijenjenim" od strane izbornika Fernanda Santosa. Samo je Cancelo u tim trenucima bio u drugom planu, jer su sve kamere tražile Cristiana Ronalda, još jednog "neshvaćenog" igrača Portugala.

Cancelo je u Cityju vraćen u akciju po povratku iz Katara, startao je na Stamford Bridgeu 5. siječnja, ali je zamijenjen već na poluvremenu.

"Tako mi je žao zbog Joaa, tražio sam od njega da igra na poziciji na koju nije navikao", rekao je Guardiola, nakon što ga je rasporedio na desno krilo.

Cancelo je bio bijesan. Suigrači su ga pokušavali smiriti u svlačionici, ali je na kraju sve krenulo nizbrdo.

"Kad je dobro raspoložen, onda je izvrstan", rekao je za The Athletic izvor blizak momčadi. "Kad je loše raspoložen, on je zločest dečko. On misli da je najbolji i ne prihvaća nikakve savjete i ispravke."

"Erupcija vulkana" dogodila se 19. siječnja. Cancelo je protiv Tottenhama ostao na klupi, a u postavi je bio 18-godišnji Rice Lewis. Portugalac je ostao šokiran, iskazujući ogorčenje na sve strane. Guardiola je pak počeo smatrali da Cancelovo ponašanje loše utječe na svlačionicu u vrijeme kada je trener pokrenuo sve mehanizme da spasi Cityjevu sezonu, stavljajući mentalitet svoje momčadi u fokus javnosti.

Kad je Cancelo postavljen na klupu za utakmicu protiv Wolvesa, njegova ljutnja po prvi je put izašla i izvan okvira svlačionice. Ubrzo nakon dolaska na stadion Etihad, odšetao je od momčadskog autobusa do terena i sam sjeo na klupu. Ostali za njega nisu postojali. Aymeric Laporte igrao je lijevog beka s Lewisom na desnoj strani. Lewis je zamijenjen na poluvremenu, ali Cancelo je ostao na klupi cijelu utakmicu.

Kriza je dosegnula vrhunac kada ga je Guardiola izostavio protiv Arsenala u petak. Nakon toga, Cancelo na sastanku više nije ni slušao taktičke ideje, kao ni upute trenera. Guardiola je prelomio...

U subotu je Cancelo objavio sliku na svom Instagram storyju popraćenu riječima: "Ne dopustite da itko priguši vaš sjaj".

Cancelo i Guardiola su razgovarali i dogovoreno je da bi transfer bio najbolji. Nakon što je to odlučeno, bila je, u neku ruku, sreća što se Bayern javio.

S jedne strane logična odluka, s druge je City usred sezone ostavila bez lijevog beka i bez dogovorene zamjene, a to bi ih moglo skupo koštati do kraja sezone.

Cancelo je otišao na posudbu, ali postoji klauzula od 70 milijuna eura koja će ugovor učiniti trajnom tijekom ljeta, premda izvještaji u Njemačkoj inzistiraju na tome da će Bayern nastojati sklopiti ugovor za manji iznos. Kako god, Cancelo se vjerojatno više neće vratiti u Manchester...

Linker
26. travanj 2024 10:42