Bruno Fernandes

 OLI SCARFF Afp
IDEJA IMA SMISLA

Revolucija u nogometu na pomolu: Hoće li netko poslušati vapaj legendarnog kapetana? ‘To je previše!‘

Klubovi s ozljedama svojih igrača imaju sve veće probleme, a tome se nekako mora stati na kraj
Piše: SNObjavljeno: 29. rujan 2023. 23:49

Nekoć je bio veliki kapetan Manchester Cityja, danas je pak Vincent Kompany menadžer drugog engleskog premierligaša Burnleyja. Kroz karijeru je imao podosta problema s ozljedama, pogotovo pred kraj epohe na Etihadu. Baš je zbog toga odaslao upozorenje, moglo bi se ovo nazvati i dramatičnom porukom onima koji odlučuju u nogometnom svijetu. Njegov je prijedlog pomalo revolucionaran, a glasi - ograničite broj utakmica po sezoni.

Engleski mediji barataju podatkom da je u 20 premierligaških klubova ukupan broj ozlijeđenih igrača oko 100. Kompany je naglasio da se obveze igrača samo množe, a da se istovremeno ne radi ništa kako bi se prevenirale ozljede i sačuvalo zdravstveno stanje igrača.

image

Vincent Kompany

CRAIG THOMAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Craig Thomas/zuma Press/profimedia

- Za igrače koji su na vrhunskoj razini, one koji uz nastupe u klubovima igraju i za svoje reprezentacije trebalo bi ograničiti broj utakmica. Stavite brojku na to. Nisam ja taj koji će reći koliko bi ta brojka trebala glasiti. Ali 60, 65 utakmica po sezoni za igrača, pa to je stvarno previše. Ti ljudi moraju i trenirati, dolazi do umora, opterećenosti - rekao je Kompany.

Kompany smatra da bi takva vrsta ograničenja stvorila pritisak na natjecanja i organizaciju istih pa bi raspored sezone bio prilagođeniji igračima. Istaknuo je primjer Brune Fernandesa, veznog igrača Manchester Uniteda i portugalske reprezentacije koji je u sezoni 22/23 imao 70 nastupa u svim natjecanijima. Još je 13 premierligaških igrača nastupilo u 65 utakmica ili više.

Linker
01. svibanj 2024 01:48