Mateo Kovačić

 ADRIAN DENNIS Afp
PRIMIO TEŽAK UDARAC

Sjajne vijesti za Hrvatsku. Kovačić spreman za Ligu nacija, mudar potez spriječio veći problem

Hematom se počeo ‘spuštati‘ odmah nakon utakmice, što je bio dobar znak
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. kolovoz 2024. 20:45

U drugu sezonu s Manchester Cityjem ušao je u velikom stilu. Kako zaslužuje njegov talent i potencijal. Kada se početkom drugog poluvremena dominantne utakmice Građana s Ipswichem (tada je bilo 3:1, a završilo je 4:1) sjeo na travu, a upravo je izvrsnom reakcijom započeo napadačku akciju momčadi, bilo je jasno kako je Mateu Kovačiću nešto stradalo.

Koju minutu prije suparnički mu je igrač Delap pokušao izbiti loptu u prodoru, ali ga je zahvatio koljenom u predjelu kuka. Ostao je ležati Kovačić, s bolnom grimasom, ali je nakon intervencije liječnika nastavio utakmicu. Vjerojatno je mislio da će jaka bol kroz vrijeme oslabiti, no pokazalo se suprotno...

image

Mateo Kovačić

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Odmah nakon utakmice Kovačić se podvrgnuo prvim dijagnostičkim postupcima, te je utvrđeno o čemu je riječ. Od snažnog udarca koljenom hrvatskom reprezentativcu je odmah nastao veći hematom, koji je, naravno, i priječio da se može upustiti u sprint. Zato je mudro da je Kovačić stao i nije nastavio utakmicu, jer bi se ozljeda mogla pogoršati. Kako je mjesto udara odmah poplavilo i nakon utakmice se hematom počeo "spuštati", to je bio dobar znak.

Dakle, u pitanju je jači udarac u mišićni dio, a ne ozljeda kuka, što znači da će oporavak biti brži. Nakon utakmice se Kovačić zadržao na Etihadu, te odradio prve terapije. Josep Guardiola je dao dva dana slobodnog igračima, i to će vrijeme Kovačić moći iskoristiti da s fizioterapeutima sanira posljedice udarca. Ako ne u utorak, kada se okupljaju Guardiolini igrači, onda bi se Kovačić mogao vratiti u puni pogon od srijede. Ono što je izvjesno, ako ne bude nekih iznenađujući komplikacija, Kovačić će konkurirati za idući prvenstveni meč, posljednji prije reprezentativne stanke. Manchester City ide na noge West Ham Unitedu u London, gdje se igra u subotu od 18.30.

image

Mateo Kovačić

JUSTIN TALLIS Afp

Dobre vijesti su to, naravno, i za reprezentaciju. Zlatko Dalić okuplja Vatrene u ponedjeljak, 2. rujna, a tri dana kasnije igra se u Lisabonu protiv Portugala prvu utakmicu novog ciklusa Lige nacija. Tri dana poslije u Osijeku Vatrenima će se sučeliti Poljska.

Kovačić bi u novom reprezentativnom ciklusu trebao biti jedna od glavnih karika. S obzirom na to kako je odigrao prve tri utakmice sezone (plus one prijateljske u SAD-u) na šestici za Manchester City, uvjerljiv je dojam da će Kovačić biti prvi kandidat za poziciju koju je ostavio praznom Marcelo Brozović. Hoće li to biti u paru s nekim (Modrićem?), ili sam, to ovisi i o Dalićevim taktičkim vizijama za novi ciklus. Ako bude optirao za sustav s 3 braniča, a što sugerira i manjkavost krila u pozvanom kadru, bit će jako zanimljivo vidjeti kako će složiti vezni red, odnosno hoće li igrati s dvije ili jednom špicom.

Linker
05. rujan 2024 11:02